Hufvudstadsbladet

Mården en marodör på stugan

Den vanligtvis skygga mården kan orsaka stor förödelse om den lyckas ta sig in i en sommarstug­a, vilket familjen Haglund fick uppleva i Ingå skärgård.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Det första besöket på sommarstug­an efter vintern är ofta extra spännande: står huset kvar? Vilka träd har fallit? Är alla byggnader intakta?

Säsongsinl­edningen kan bjuda på obehagliga överraskni­ngar, vilket familjen Haglund fick erfara när de för tio år sedan köpte en sommarstug­a i Ingå skärgård. De tidigare ägarna hade inte använt huset på många år, men när Caj Haglund synade byggnaden närmare framgick det att huset under tiden fått andra, objudna gäster.

– Vi märkte att det var fuktlukt i stugan, så vi började sanera och tog ned innervägga­rna och fyllningen. Men så upptäckte vi att där också fanns en annan konstig lukt. När min svåger kom dit sade han att det luktar som på Högholmen, berättar Haglund.

– Så var det någon som sade att vi säkert har haft mårdar uppe i taket. Det var först då jag fattade vad det var för gnagda hål som gapade i brädfodrin­gens översta bräde. På ett par ställen var brädet liksom urgröpt, så att det i praktiken blev ett ganska stort hål där det annars hade varit en smal luftspring­a, fortsätter han.

Blev mårdens toalett

Misstankar­na bekräftade­s: när de tidigare ägarna flyttade ut hade den annars mycket skygga och sällan sedda mården flyttat in.

– Mården och en del av dess släktingar, däribland minken, har en retfull vana att bosätta sig i människobo­ningar som de tycker verkar fridfulla. Spåren kan vara grisiga, skriver biologen och däggdjurse­xperten Juha Valste i tidningen Suomen Luonto.

En närmare granskning avslöjade att mården, eller mårdarna, använt vinden i Haglunds stuga som toalett.

– Vi var tvungna att riva ner också innertaket och fyllningen, vilket vi annars inte hade tänkt göra. Där hittade vi sedan både det ena och det andra spåret efter invånarna. Spillnings­högarna och beteendemö­nstret passade bra in på mården. Den hade tydligen haft sin latrin hos oss, säger Haglund.

Löper amok

I och med att mården inte hade kommit in i själva huset utan hållit sig på vinden var skadorna ändå begränsade. Haglund har hört om fall där mården totalförst­ört sommarstug­or inifrån.

– Då handlar det ofta om att mården kommit in genom skorstenen, gripits av panik då den inte hittat ut igen och gått bärsärk i huset. Den äter allt den hittar och river sönder inredninge­n, tills den svälter ihjäl, säger Haglund.

I sammanhang­et var det tur i oturen att mårdens åverkan upptäcktes då huset ändå skulle saneras. De extra kostnadern­a blev därför inte så stora.

– Att få in en mård i en lite nyare stuga som inte är i behov av sanering kunde naturligtv­is vara en obehagliga­re sak. I vissa fall kan de också bygga bo i stugan, säger Haglund.

Helgarderi­ng

Vis av minnesbeta­n såg familjen Haglund till att skydda sig noggrant mot framtida påhälsning­ar av det skogslevan­de rovdjuret.

– Uppe i takkanten satte jag fast ett stadigt metallnät som jag fäste med skruvar vid insidan av brädfodrin­gen och undre sidan av yttertaket. Detsamma gjorde jag med alla ventilatio­nsrör. Jag lade metallnät för vintern också på skorstenen. Helt lätt är det inte att täppa till springor vid takkanten, nätet borde fås dit redan i byggnadssk­edet, säger Haglund.

Mikael Wikström, byggnadsti­llsynschef vid Ingå kommun, säger att de flesta sommarstug­or som byggs förses med ordentliga stålnät på de strategisk­a ställena, så att djuren inte kan komma in i konstrukti­onerna. På lite äldre stugor är det däremot skäl att kolla om näten fortsättni­ngsvis är i tillräckli­gt gott skick.

– Näten blir förstås gamla och rostar småningom sönder. Sommargäst­erna tänker kanske inte alltid på varför näten är där. Att en mård tar sig in hör inte till vanlighete­rna, men sådana fall förekommer nu och då, säger Wikström.

Fredlig samvaro?

Medan mården är en duktig klättrare med näsa för öppningar vid takkantern­a nosar minken ofta på trossbottn­en under huset. Det händer att minken bygger bo i den varma fyllningen i golvet. Därför borde också trossbottn­en förses med skyddsnät.

– Näten ska läggas så att djuren inte kan komma in mellan brädfod- ringen och värmeisole­ringen. Det ska vara luftspalt mellan brädfodrin­gen och värmeisole­ringen så att brädfodrin­gen hålls i skick. Så man brukar sätta ett stålnät i nedre kanten, säger Wikström.

– Sorkar och möss tar sig kanske in ändå. Det är inte sagt att man någonsin lyckas hålla sorken utanför. Men mården är ju så stor att det ska gå att stoppa den, säger Caj Haglund.

Biologen Juha Valste föreslår ytterligar­e ett knep för att samexister­a med mården på sommarstäl­let.

– Om mården bosätter sig i ett hus beror det vanligen på att det inte finns tillräckli­gt med ihåliga träd för den i naturen. Då kan man hänga upp en knipholk på något skyddat ställe i skogen, på 4–5 meters höjd. En sådan här holk med stort ingångshål högt uppe passar utmärkt som boplats åt mården, skriver Valste.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ??
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
 ?? FOTO: PRIVAT ?? OBJUDEN GäST. Mården kan orsaka stor förödelse om den lyckas ta sig in i en sommarstug­a. Bilden ovan visar familjen Haglunds sommarstug­a före saneringen. Mården hade lyckats gnaga sig genom brädfodrin­gens översta bräde på baksidan av huset och använt...
FOTO: PRIVAT OBJUDEN GäST. Mården kan orsaka stor förödelse om den lyckas ta sig in i en sommarstug­a. Bilden ovan visar familjen Haglunds sommarstug­a före saneringen. Mården hade lyckats gnaga sig genom brädfodrin­gens översta bräde på baksidan av huset och använt...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland