Hufvudstadsbladet

Ingen favorit i drömfinale­n

Fotboll Hugget som stucket i förhandssp­ekulatione­rna. Och går du igenom lagdelarna är det svårt att peka ut någon klar favorit.

-

I kväll riktas fotbollsvä­rldens blickar mot Cardiff. Blir det Gianluigi Buffons Juventus eller Cristiano Ronaldos Real Madrid som får avsluta kvällen som Champions Leaguemäst­are? Kommer de två giganterna att stå för en lika dramatisk match som Lyon och PSG gjorde då damernas final avgjordes efter straffar?

Kanske alla tiders bästa målvakt är han. Gianluigi Buffon har vunnit allt som går att vinna förutom EM och Champions League. Han levde i många år på sin enorma talang men ju äldre han blivit, desto mer pedantisk har Carraras stora son blivit med träning, kost och vila. Extremt pålitlig och jämn är 39-åringen och fortfarand­e kapabel att göra matchvinna­nde räddningar.

Navas slog igenom på den stora scenen som målvakt för succélaget Costa Rica i VM 2014. Belöningen blev en flytt till Real Madrid där den djupt troende 30-åringen efter sitt första år då en viss Iker Casillas stod i vägen varit givet förstaval mellan stolparna. Navas har blixtsnabb­a reflexer, det är hans främsta styrka. Men han är inte lika jämn och säker som Buffon och står ibland lite fel. ●●Betyg: Juventus

HHHHH Real Madrid HHHHI

Andrea Barzagli–Leonardo Bonucci–Giorgio Chiellini– Alex Sandro VS Daniel Carvajal– Sergio Ramos–Raphael Varane– Marcelo

Tränaren Allegri har alternerat mellan tre och fyra man i backlinjen och i finalen känns det mera sannolikt med fyra man där bak. Bonucci och Chiellini hör till kontinente­ns bästa som mittbackar och kompletter­ar varandra på ett suveränt sätt. Bonucci är eleganten, spelgeniet och uppspelens mästare. Chiellini är en urstark vinnarskal­le som gör det mesta för att vinna. Ligger hela tiden på gränsen för det tillåtna.

Carvajal, Sergio Ramos och Marcelo håller absolut världsklas­s, Varane är på väg dit om nu inte Zidane går för rutin och tar in Pepe.

Carvajal och Marcelo älskar att delta i spelet uppåt och gör det alltid bra. I synnerhet Marcelo är ett mäktigt vapen offensivt. Samtidigt lämnar båda ytor bakom sig och det är något Juventus kommer att försöka utnyttja. Casemiro får en enorm roll i att täcka ytor, något brassen för det mesta gör bra.

Sergio Ramos är de stora matchernas, vårens man. Han kan se lite håglös och hafsig ut på hösten men då insatserna höjs är han alltid att räkna med. Ibland något vårdslös och med en tendens att dra på sig kort. ●●Betyg: Juventus

HHHHH Real Madrid HHHHH

Dani Alves–Miralem Pjanic– Sami Khedira–Mario Mandzukic VS Luka Modric–Casemiro–Toni Kroos

Real Madrid frångår inte sitt tre man starka mittfält och varför skulle Zidane göra det? Svårt att hitta tre starkare och bättre synkronise­rade klossar än dessa. Kroos och Modric står lite karikerat för finesserna och uppspelen, Casemiro tar han om smutstvätt­en. Han kan vara på väg att bli den bästa Real haft på den positionen sedan den stora Claude Makelele.

Kroos och Modrics passningsr­egister är oändliga. Tipset är att Juve försöker tvinga Casemiro och Chiellini till ett så stort bollinneha­v som möjligt. Då lider Reals uppspelsfa­s.

Dani Alves har visat att han alltjämt håller en hisnande hög nivå. Brassen är en evighetsma­skin på sin kant. Khedira har lidit av vissa skador men är tillbaka i hundraproc­entigt skick och är med sin arbetskapa­citet en viktig kugge. Pjanic har så mycket boll i sig att det gör ont, bosniern har en förmåga att göra det oväntade. Mandzukic har funnit sig en roll som han knappast är alltför bekväm med. Kroaten är en tung centertyp, inte en discipline­rad kantspring­are men har gjort det mer än väl. ●●Betyg: Juventus

HHHHI Real Madrid HHHHH

Gonzalo Higuain–Paulo Dybala VS Cristiano Ronaldo– Karim Benzema–Isco

Dybala är något av säsongens man eller åtminstone utropsteck­en inom europeisk fotboll. Den eminente argentinar­en har tagit ytterligar­e några kliv mot den absoluta världselit­en. Dybala intar en tämligen fri roll och gör sig hela tiden spelbar.

Higuain må stundtals se lite håglös och trög ut men facit talar för sig självt. Argentinar­en vet var målet ligger. Segerhunge­rn blir knappast mindre av att han tidigare spelat för just Real Madrid. Där blev det, trots vissa skadebekym­mer, 122 mål på 264 matcher. Higuain har ett sjätte sinne för hur man ska röra sig i straffområ­det.

Den stora frågan är hur tränaren Zidane tänker. Matcha en extremt formstark Isco eller en Gareth Bale som de facto inte bidragit med särskilt mycket under hela säsongen? Ronaldo har flugit fram på planerna under våren och portugisen är en matchvinna­re av bibliska proportion­er.

Karim Benzema får ibland, med all rätt, kritik för att fumla lite för mycket men fransmanne­n har under alla sina år varit en pålitlig målskytt för Los Blancos, han snittar 0,5 mål per match, adelsgräns­en för en anfallare av väldigt hög klass. Att Ronaldo snittat 1,03 mål under sina år i Real är ju inte fransmanne­ns fel. ●●Betyg: Juventus

HHHHI Real Madrid HHHHH

Massimilia­no Allegri VS Zinedine Zidane.

Allegri och hans adjutanter har gjort Juventus till en oerhört väloljad maskin. Steg för steg har laget blivit allt bättre och ”Den gamla damen” verkar aldrig gripas av panik. I stället reder laget lugnt och metodiskt ut storm efter storm. Allegri gjorde sig ett namn först i Palermo och sedan i Milan. Milan var inne i ett tämligen svårt brytningss­kede då Allegri basade för klubben och flytten till Juve var oerhört välkommen för mannen från Toscana. Allegris metodik i kombinatio­n med Juventus resurser har blivit en framgångss­aga av rang.

Zidane har gjort mera än de flesta trodde var möjligt då han tog över för ett och ett halvt år sedan. Fransmanne­n har med sin pondus lyckats sätta sin prägel på laget och också lyckats ena ett lag som genom historien är känt för sina gruppering­ar och splittring­ar. Zidane behöver inte gorma och skrika, han har spelarnas respekt. ●●Betyg: Juventus

HHHHH Real Madrid HHHHI

 ??  ?? SISTA LåSET. Gianluigi Buffon jagar alltjämt sin första Champions League-titel.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VALERY HACHE
SISTA LåSET. Gianluigi Buffon jagar alltjämt sin första Champions League-titel. FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VALERY HACHE
 ??  ?? RöRELSEMöN­STRET äR BRA. Gonzalo Higuain brukar kunna dofta sig till målchanser­na. FOTO:
LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE
RöRELSEMöN­STRET äR BRA. Gonzalo Higuain brukar kunna dofta sig till målchanser­na. FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FRANCK FIFE
 ??  ?? ELEGANT OCH TUFF. Leonardo Bonucci har allt.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VALERY HACHE
ELEGANT OCH TUFF. Leonardo Bonucci har allt. FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VALERY HACHE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland