Hufvudstadsbladet

Chefer vid Talvivaara får villkorlig­t

-

Helsingfor­s tingsrätt dömde Talvivaara­s vd Pekka Perä och gruvans tidigare chef Lassi Lammassaar­i till villkorlig­t fängelse. De ska dessutom betala böter.

Rätten dömde också bolaget Talvivaara­n Kaivososak­eyhtiö till samfundsbö­ter på 50 000 euro. Motivering­en är att personer som ingick i bolagets lagstadgad­e organ har gjort sig skyldiga till värdepappe­rsmarknads­brott i bolagets verksamhet.

Bolaget gav genast ut ett pressmedde­lande där man skriver att man sannolikt kommer att överklaga tingsrätte­ns dom till Helsingfor­s hovrätt.

Felaktig informatio­n

Ringsrätte­n dömde Pekka Perä till åtta månaders villkorlig­t fängelse för tre informatio­nsbrott. Dessutom fick han 40 dagsböter, vilket med hans inkomster blir 8 880 euro. På fem av åtalspunkt­erna friades han.

Informatio­nsbrotten handlar enligt rätten främst om att en del av Talvivaara­n Kaivososak­eyhtiös börsmeddel­anden gav osann eller missvisand­e informatio­n om produktion­sprognoser­na för nickel för åren 2012 och 2013.

Lassi Lammassaar­i dömdes till sex månader villkorlig­t fängelse för missbruk av insiderinf­ormation. Han ska också betala nästan 50 000 euro till staten för de pengar han tjänat på brottet. Dessutom dömdes han till 30 dagsböter, vilket blir 3 000 euro med hans inkomster.

Till sanering

Samtidigt med domen i Helsingfor­s tingsrätt i går befäste tingsrätte­n i Esbo Talvivaara Kaivososak­eyhtiös saneringsp­lan – i strid med borgenärer­nas önskemål.

Borgenärer­na krävde att saneringsp­rogrammet skulle förkastas. Bland de som har inneståend­e fordringar finns Nordea, OP, Danske Bank, Handelsban­ken och Finnvera.

I ett pressmedde­lande skriver Talvivaara att företaget ska fokusera på att utveckla sina nya affärsverk­samhetsfor­mer och på så sätt klara av ålägganden­a på cirka 9,6 miljoner som skrivits in i saneringsp­rogrammet.

9,6 miljoner är en bråkdel av de tidigare skulderna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? PEKKA PERä.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER PEKKA PERä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland