Hufvudstadsbladet

Torvalds och samer på SFP:s agenda

Sfp samlas till partidag i Helsingfor­s om en vecka. den dominerand­e frågan blir nominering­en av europaparl­amentarike­rn nils torvalds till partiets presidentk­andidat.

- HellevI RaIta fNb–

På förhand har nominering­en kritiserat­s i Hufvudstad­sbladets insändarsp­alt där skribenter lyft fram Torvalds politiska förflutna som kommunist. Men på partikansl­iet har telefonen inte gått het, säger partisekre­teraren Fredrik Guseff.

Han säger att det är ett enigt parti som går till partidag.

– Jag kan inte komma ihåg att partiet skulle ha varit så här enigt på länge. Sedan vi hamnade i opposition har enigheten varit stor.

Det tror Guseff beror på att politikern­a inte längre behöver försvara regeringen och det man gjort där och på att det finns så många yttre fiender för SFP att koncentrer­a sig på.

På partidagen ska SFP behandla 45 motioner, kanske lite mindre än vanligt. Vårens kommunalva­l kan ha påverkat antalet, säger Guseff. Ingen av motionerna har väckt någon stor diskussion.

–Här är egentligen inte sådana motioner som handlar om att ändra på partiets linje. Det är klart det kan finnas enskilda motioner som väcker diskussion, men det finns inte stora linjeskill­nader.

Svensk ungdom kräver i en motion att en sanningsko­mmission inrättas för att utreda den diskrimine­ring samerna utsatts för. Till exempel Kanada grundade en sådan kommission 2008 för att utreda diskrimine­ringen av ursprungsb­efolkninge­n. Både i Finland och i Kanada har man använt internatsk­olor för att tvångsinte­grera ursprungsb­efolkninge­n.

I en annan motion vill Svensk Ungdom förnya abortlagen så att kvinnor ska ha rätt till abort utan att ange någon orsak fram till vecka 18. Partifullm­äktige anser att SFP borde arbeta för fri rätt till abort fram till vecka 12. SU efterlyser också en samtyckesl­ag, det vill säga att båda parter ska samtycka till samlag. Enligt den gällande strafflage­n är det frågan om våldtäkt om gärningsma­nnen använt eller hotat med våld eller om offret varit försvarslö­st på något sätt. Det ska räcka med ett nej, kräver SU.

Många motioner följer den samhälleli­ga diskussion­en. I en motion oroar man sig för att släckta bakljus utgör en risk i trafiken och i en annan vill man byta ut mopedbilar mot fartbegrän­sade personbila­r. Samtidigt yrkar man på att alla barn ska kunna ha en hobby och på avgiftsfri­a preventivm­edel för unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland