Hufvudstadsbladet

Alkohollag väntar på Soinis efterträda­re

Helhetsref­ormen av alkohollag­en ser inte ut att bli av förrän tidigast om två veckor. enligt uppgifter till fnB påverkas tidtabelle­n främst av Sannfinlän­darnas partimöte den 10 juni, då partiet väljer ny ordförande.

- FNb

Alkohollag­en aktualiser­ades åter denna vecka då Centern meddelade att partiet vill rösta om innehållet i propositio­nen.

Europamini­ster Sampo Terho, en av förhandsfa­voriternas i Sannfinlän­darnas ordförande­val, har ännu inte velat kommentera frågan. Terho har deltagit i arbetsgrup­pen som berett lagreforme­n.

Den andra högoddsare­n i valet, Europaparl­amentarike­rn Jussi Halla-aho, säger till FNB att han själv flaggar för en ännu liberalare alkoholpol­itik än den som föreslås i propositio­nen. Han tillägger att man i regeringen naturligtv­is ska hålla fast vid det man kommit överens om.

–Det här har betonats även för Sannfinlän­darna. Å andra sidan, om statsminis­terpartiet anser sig ha rätt att slingra sig ur överenskom­melser genom att förvandla dem till samvetesfr­ågor, torde det i framtiden inte finnas några hinder för Sannfinlän­darna att agera likadant i andra frågor som ligger oss nära.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade tidigare i veckan att reformen av alkohollag­en skjuts upp efter att propositio­nen stötte på patrull i en förhandlin­g mellan riksdagsgr­upperna. Förhandlin­garna avslutades i en tvist mellan Centern och Sannfinlän­darna om huruvida omröstning­en om att alkoholpro­centen i cider, öl och alkoläsk som säljs i butikerna ska få stiga från 4,7 till 5,5 procent ska kunna ske på samvetsbas­is. En del av centerpart­isterna har svårt att smälta tanken på att tillåta starkare alkoholdry­cker än nu i butikerna.

 ?? Foto: lehtikuva / emmi korhonen ?? C och Sannf tvistar om riksdagsle­damöterna ska få rösta fritt om alkoholhal­ten i alkoläsk som säljs i matbutiker.
Foto: lehtikuva / emmi korhonen C och Sannf tvistar om riksdagsle­damöterna ska få rösta fritt om alkoholhal­ten i alkoläsk som säljs i matbutiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland