Hufvudstadsbladet

Idrottshal­l i Alberga får bättre plats

En ny tomt har hittats för den idrottshal­l som ungdomsför­eningen Logen i Gröndal planerar bygga i Alberga, Esbo. – Det här är en alldeles lysande lösning, säger Patrik Gustafsson, projektled­are för hallbygget.

- PATRIK HARALD 029 080 1325 patrik.harald@hbl.fi

Den nya platsen ligger alldeles intill läktaren på Alberga idrottssta­dion, vilket enligt Patrik Gustafsson ger bättre synergieff­ekter med övrig verksamhet i idrottspar­ken. Den tomt som tidigare var påtänkt låg i utkanten av idrottspar­ksområdet och mera avskild från övriga parken. Platsen var också längre från Alberga centrum.

– I sig var den gamla platsen acceptabel, men den nya tomten är mera logisk. På det här sättet skapas en mer kompakt och effektiv idrottspar­k, säger Gustafsson.

Den nya tomten ligger cirka 500 meter från grundskola­n och gymnasiet, vilket enligt Gustafsson gör det möjligt för eleverna att promenera till hallen på gymnastikl­ektionerna. En annan synergieff­ekt är att hallens omklädning­srum och toaletter också kunde betjäna besökarna vid den konstisban­a som staden vill bygga i idrottspar­ken. Hallen kunde också erbjuda tekniska utrymmen för till exempel isskötselm­askiner.

En annan tanke är att ordna ett antal mässor per år i hallen.

– Det skulle göra Alberga som stadsdel attraktiva­re. Avståndet till tågstation­en är cirka en kilometer, säger Gustafsson.

Processen i gång

På måndag behandlar Esbo stads närings- och konkurrens­sektion en tomtreserv­ering. Sedan försöker man få i gång stadsplane­ringsproce­ssen så snabbt som möjligt. Våren 2019 kunde vara en möjlig tidpunkt för byggstart om stadsplane­ringen framskride­r tillräckli­gt snabbt. Bygget beräknas ta 13–14 månader, vilket betyder att hallen – om allt går bra – kunde slå upp sina dörrar sensommare­n 2020.

Budgeten för hela projektet är ungefär 21 miljoner euro.

– Målet är att bygga funktionel­lt utan lyx. Det behöver inte vara marmor och ädelträ.

Bakgrunden till hallbygget är att ungdomsför­eningen Logens gamla

Vi vill visa att det finns möjlighete­r. Så här kunde stadsbilde­n också se ut. Jaakko Blomberg Producent, Helsinki Urban Art

föreningsl­okal i Gröndal var i dåligt skick samtidig som huset inte längre var någon samlingspl­ats för ungdomen. Eftersom tomten är värdefull har föreningen beslutat att sälja tomten och använda pengarna som grundplåt för hallbygget.

– Vi har en muntlig överenskom­melse om en tomtaffär, men några papper är inte underteckn­ade.

Sedan räknar föreningen med fond- och stiftelsem­edel samt stat- ligt understöd. Till största delen ska bygget finansiera­s med lånepengar som måste garanteras av staden. Några garantier har ännu inte getts eftersom planeringe­n inte farmskridi­t tillräckli­gt långt.

– Det här är förstås ett osäkerhets­moment, säger Gustafsson.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Den ursprungli­ga tomten låg i utkanten av idrottspar­ken. Den nya lösningen betyder bättre synergi med idrottspar­kens övriga verksamhet, säger hallbygget­s projektled­are Patrik Gustafsson.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Den ursprungli­ga tomten låg i utkanten av idrottspar­ken. Den nya lösningen betyder bättre synergi med idrottspar­kens övriga verksamhet, säger hallbygget­s projektled­are Patrik Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland