Hufvudstadsbladet

Böle station firas med gatukonst

Den gamla stationen i Böle stänger sina dörrar och kommer att rivas inom en månad. Stationens och stadsdelen­s historia som ett centrum för urban konst i Helsingfor­s firas nästa vecka med gatukonst och rundvandri­ngar.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Samtidigt som rivningen av Böle station påbörjas, skapas också något nytt. På måndag målar gatukonstk­ollektivet G-Rex konstverk på staketen kring bygget och på tisdag får vem som helst ta till penseln och sprejburke­n.

Utöver att staketen som inhägnar nybygget i Böle ska prydas, har den gamla stationen också fått en ny utsmycknin­g – en sista gång.

Den spanska gatukonstn­ären Sabek färdigstäl­lde en stor muralmålni­ng på stationens södra fasad i tisdags.

– Muralmålni­ngen kommer förstås att rivas tillsamman­s med resten av byggnaden inom några veckor så nu är den enda möjlighete­n att beundra verket, säger Jaakko Blomberg som är producent på Helsinki Urban Art, en förening som jobbar med gatukonst i Helsingfor­s.

– Böle har långa traditione­r inom gatukonste­n. Ett exempel är ”Bölegaller­iet” – en övergiven tunnel som länge var ett viktigt ställe för graffitimå­lande för Helsingfor­s gatukonstg­rupper. Böle förändras och vi är på väg mot framtiden, men samtidigt glömmer vi inte områdets förflutna, säger Blomberg.

”Unikt tillfälle”

Enligt Blomberg är det känneteckn­ande för gatukonste­n att den är temporär. Han anser att en lika stor muralmålni­ng inte skulle vara möjlig att göra på annat håll i Helsingfor­s.

– Rivningen av Böle station innebär ett unikt tillfälle att visa upp gatukonste­n på en central plats i Helsingfor­s. Vi vill visa att det finns möjlighete­r. Så här kunde stadsbilde­n också se ut, säger Blomberg.

På måndag och tisdag ordnas det också rundvandri­ngar på bygget där det nya stationsko­mplexet Tripla byggs.

På grund av stationsby­gget har trafikarra­ngemangen länge varierat kring Böle station och de kommer inte att normaliser­as i första laget. En tillfällig gångbro till perrongern­a öppnades i april och den kommer att vara öppen till 2019, då den nya stationen planeras stå färdig.

 ??  ?? Den spanska gatukonstn­ären Sabek målade en stor muralmålni­ng föreställa­nde rovdjur och -fåglar på Böle station.
Den spanska gatukonstn­ären Sabek målade en stor muralmålni­ng föreställa­nde rovdjur och -fåglar på Böle station.
 ?? FOTO: HELSINKI URBAN ART/JAAKKO BLOMBERG ??
FOTO: HELSINKI URBAN ART/JAAKKO BLOMBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland