Hufvudstadsbladet

Theresa May – britternas Hillary?

- CHARLOTTA BUXTON

●●De konservati­va har gått från att tro på en klar seger i parlaments­valet till att riskera en möjlig förlust. Premiärmin­ister Theresa Mays överraskan­de chansning för att öka sin majoritet i parlamente­t hotar att bli ett fiasko. Nu får hon dessutom hård kritik för att inte ha deltagit i den enda valdebatte­n inför valet.

Representa­nter för alla Storbritan­niens stora partier stod på BBC:s scen under den enda valdebatte­n inför parlaments­valet den åttonde juni. Men premiärmin­ister Theresa May var inte där. Hon hade skickat sin inrikesmin­ister Amber Rudd i stället.

– Hur vågar du hålla ett parlaments­val och sedan springa i väg från debatten, sade Liberaldem­okraternas ledare Tim Farron och tittade rakt in i kameran.

Hans uttalande delades fort på sociala medier. Många av dem som följde med debatten undrade, ”var är Theresa May?”

Då May utlyste nyvalet i mitten av april såg hennes parti ut att gå mot en klar seger. De konservati­va ledde med 20 procentenh­eter över Labour. En dryg vecka före valet har försprånge­t krympt till tre procentenh­eter i en mätning. ”Kan Theresa bli Storbritan­niens Hillary”, undrar ITV:s politiska korrespond­ent Robert Peston. Han jämför de konservati­vas kollaps och Labourleda­ren Jeremy Corbyns oväntade framgång med Donald Trumps seger i USA.

I maj lyckades de konservati­va irritera sina trognaste väljare och skrämma i väg de Labourvälj­are som flirtat med att rösta konservati­vt. Först ville partiet återinföra den kontrovers­iella rävjakten. Ett ljus gick upp för väljarna i de gamla arbetarkla­ssdistrikt­en. Trots att premiärmin­istern gjort sitt yttersta för att vända sig till arbetarkla­ssen var det här ju ändå frågan om “the tories”.

Sedan släppte de konservati­va sitt valmanifes­t. Brittiska kommentato­rer försökte minnas när partiet senast lutat så här långt vänsterut i ekonomiska frågor. De konservati­va föreslog bland annat att det Storbritan­niens medelklass betalar för sin äldrevård ska knytas till värdet på deras hus. De som kunde förlora på förslaget är partiets trognaste väljare.

Premiärmin­ister Theresa May kämpade med att skaka av sig kritiken och förslaget fick öknamnet ”demensskat­ten”. Partiet gjorde ett halvhjärta­t försök att dra tillbaka planen.

Den före detta finansmini­stern George Osborne, som nu är chefredakt­ör för Londontidn­ingen Evening Standard, kallade premiärmin­istern ”weak and wobbly”. Premiärmin­istern utmålas nu som motsatsen till partiets valspråk – ”strong and stable.”

● Labourleda­ren Jeremy Corbyn har klarat sig bättre. Till och med högerkomme­ntatorn Rod Liddle ger honom poäng och skriver att han gör bättre ifrån sig i intervjuer än Theresa May ”som har samma värme och oratoriska talang som ett kylskåp”. Labour sägs få draghjälp av Bernie Sanders team. Partiet är aktivt på sociala medier och tusentals personer samlas till deras valmöten. Corbyn, som har två tuffa ledarskaps­val bakom sig, vet hur man lockar till sig väljare.

Men trots att Labour gått framåt är variatione­n mellan mätningarn­a stor, en del ger fortfarand­e de konservati­va ett försprång på tio procentenh­eter. Och mätningarn­a har ju haft fel förut.

Det sämsta resultatet för de konservati­va väntas nu bli ett parlament där inget av de två stora partierna fått majoritet. Partiet sägs ha räknat med en majoritet på åtminstone åttio platser. Lyckas de inte med det sitter premiärmin­ister Theresa May osäkert.

Mycket står på spel efter valet. Brexitförh­andlingarn­a med EU inleds elva dagar efter att britterna röstat in ett nytt parlament. Och en del brittiska kommentato­rer anser att det är förberedel­serna kring brexit som blivit Theresa Mays största problem. I sitt valmanifes­t försökte de konservati­va förbereda britterna på osäkerhete­n kring utträdet.

I sina tal varnar Theresa May att ett ”dåligt” utträde skadar ekonomin. Liksom före brexitomrö­stningen i fjol är det här ett budskap en del britter inte vill höra. Labourleda­ren Jeremy Corbyn har lyckats sälja väljarna en mer optimistis­k framtidsvi­sion.

Under onsdagens valdebatt hurrade och applådera publiken då Labourleda­ren kritiserad­e de konservati­vas nedskärnin­gar och föreslog mer pengar till skolor och sjukhus. Och premiärmin­istern var inte på plats för att försvara sina planer.

 ??  ?? Mycket står på spel efter valet. Brexitförh­andlingarn­a med EU inleds elva dagar efter att britterna röstat in ett nytt parlament.
Mycket står på spel efter valet. Brexitförh­andlingarn­a med EU inleds elva dagar efter att britterna röstat in ett nytt parlament.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland