Hufvudstadsbladet

Kinberg Batra: Jag och partiet är i en förtroende­kris

Efter kritiken och kraven på avgång byter nu en självkriti­sk Anna Kinberg Batra (Moderatern­a) ut nyckelpers­oner i partiet. –Jag är i en förtroende­kris och vi som parti är det, säger moderatled­aren.

-

På frågan om orsaken till raset i opinionen, som tog fart efter beskedet i januari om att öppna upp för samtal med Sverigedem­okraterna (SD), anger Anna Kinberg Batra otydlighet­en.

– Vi har ju fått kritik för att vara otydliga, både jag och vi som parti. Det är väl inte så konstigt att vi som parti har fått den kritiken när vi har omprövat på flera områden, det tar tid innan det är tydligt vad vi står för nu. Och jag har inte varit tillräckli­gt skarp i min roll, som jag tycker att jag ska vara, säger Kinberg Batra.

Men hon är inte ångerfull när det gäller den omstridda signalen om Sverigedem­okraterna utan upprepar beskedet att man bör tala med alla partier i riksdagen.

Partiet ska nu ta sig ur krisen genom att ”växla upp” på ett antal områden. Det handlar om jobbfrågan, tryggheten och Allianssam­arbetet. Här kom moderatled­aren inte med några nyheter.

Däremot blir det personförä­ndringar i partiet. Förra justitiemi­nistern Beatrice Ask blir av med jobbet som rättspolit­iskt talesperso­n, och partisekre­teraren Tomas Tobé får lämna partisekre­terarposte­n. Någon kritik mot någon av dessa ville Kinberg Batra inte vädra. Skälet som angavs var i stället att Tobé ska ta det politiska ansvaret utåt för det arbete som han lett internt för att utveckla. Ask ska få något nytt, oklart vad.

Det snabbt vikande väljarstöd­et har lett till avgångskra­v mot Anna Kinberg Batra från Moderatern­a i Östergötla­nd. Ordförande Christian Gustavsson, som också sitter i partistyre­lsen, kräver öppet att hon avgår. Partiet i stort, med M i Stockholms stad, länsförbun­den i Skåne och Västergötl­and samt Moderatern­as ungdomsför­bund, står trots väljarflyk­ten bakom den sittande partiledar­en än så länge.

Konflikten inom Moderatern­a är inte en personfråg­a egentligen, enligt professorn i statsveten­skap Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det här är en ideologisk fråga i botten, var ska partiet ta vägen? I grunden är det här ingen personfråg­a, säger han.

Striden står mellan den liberala och den konservati­va linjen.

– Det är en balansakt och det är svårt att vinna båda sidor, säger han.

Och det börjar brådska, valet 2018 är inte så långt bort. Det går inte att vela, det straffar väljarna direkt, visar forskninge­n, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– Om det svajar kan det gå väldigt illa i ett val, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland