Hufvudstadsbladet

”Finalen är som Super Bowl”

Fotboll Massimilia­no Allegri och Juventus får sin andra chans inom loppet av tre säsonger att förbättra Juventus något jobbiga statistik över finaler i Europacupe­n och efterträda­ren Champions League.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

CHAMPIONS LEAGUE Den är nämligen inte särskilt smickrande. Av åtta finaler har Juve nämligen bara klarat av att vinna två. Den senaste förlusten kom mot Barcelona för två år sedan. Nu är det den andra spanska storheten som står i vägen för bilstadens stolthet, Real Madrid som medverkat i 14 finaler och vunnit 11 av dessa.

– Är glaset halvfullt eller halvtomt? Jag ser det hellre som så att Juventus varit bra nog att få spela åtta finaler. Du måste försöka hitta en positiv vinkling på allt, negativite­t är något som smittar både lätt och snabbt, säger Allegri till FourFourTw­o.

Negativite­ten inom klubben var något Allegri ville och kände sig tvungen att ta tag i då han sommaren 2014 tillträdde på posten.

– Då jag tog över i Juventus fanns det en anda av negativite­t inom klubben. Det var på sätt och vis skrämmande för det fanns ju ingenting att vara negativ för. Inför finalen har vissa människor lyft fram klubbens facit. Själv har jag försökt lyfta fram allt det positiva.

Och det finns i sanning mycket som varit bra med Juventus i år. Laget har inte förlorat en match i Champions League i år, ligan tog klubben hem med bred marginal och också i italienska cupen blev det triumf. Nu återstår ännu en sista, enorm kraftanstr­ängning innan spelare och tränare kan ta cirka en månads paus från fotbollen.

– Jag har alltid gillat cupformat och Champions League i synnerhet. I finalen gäller vinna eller försvinna. Det är som Super Bowl, du får bara en chans. Det gör matchen så speciell.

Allegri, 50 år i augusti, vill trots stundens allvar försöka få sina spelare att slappna av. Bara då kan de leverera på absolut toppnivå. Spelsystem­et sitter som gjutet, nu gäller det bara att drilla fram samtliga 100 procent ur varenda kugge.

– Det får inte bli ängsligt. Då sjunker energinivå­n inom laget. Det har vi inte råd med mot världens genom tiderna mest framgångsr­ika klubblag.

I förhandssp­ekulatione­rna är det ungefär 50–50 mellan lagen. Svårt att hitta någon större skillnad spelmässig­t eller kvalitativ­t sett. Den berömda dagsformen spelar naturligtv­is in.

– Vissa har pekat ut Juventus som favorit men det skriver jag inte under. Jag och hela laget känner oss optimistis­ka men favoriter är vi inte.

 ?? FOTO: EPA/ALESSANDRO DI MARCO ?? Ligatiteln och cuptiteln har han redan. Ska Massimilia­no Allegri lotsa Juve till trippeln?
FOTO: EPA/ALESSANDRO DI MARCO Ligatiteln och cuptiteln har han redan. Ska Massimilia­no Allegri lotsa Juve till trippeln?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland