Hufvudstadsbladet

Oskari Mörös experiment: ”Ibland lönar det sig att ta risker”

Friidrott Oskari Mörö har förberett sig för häcksäsong­en på ett exceptione­llt sätt. – Jag har alltid velat pröva nya saker, säger han.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Oskari Mörös säsong började med grym dramatik – i säsongspre­miären i Belgien snubblade han på den tredje häcken och stupade omkull. Men han överlevde utan större blessyrer än några blåmärken och skrubbsår.

– Jag gjorde några kullerbytt­or, men lyckligtvi­s inte mer än så, säger Mörö.

En förklaring: Mörö hade precis återvänt från ett träningslä­ger på hög höjd i Sierra Nevada i Spanien. Hans finmotorik var kanske lite trubbig.

Prövade nytt

Men vänta, hög höjd? Höghöjdslä­ger brukar vara reserverad­e för längdåkare och distanslöp­are, inte sprintrar.

– Jag har alltid varit villig att pröva nya saker. Ibland kan det löna sig. Det är förstås en liten risk, men 400 m häck kräver både syrekapaci­tet och snabbhet. Jag tror höghöjdstr­äning kan vara till nytta, säger Mörö.

– Kristiina Mäkelä (Finlands bästa trestegsho­ppare) har varit där ett par år. Jag pratade lite med henne på förhand.

2 300 meters höjd

I praktiken tillbringa­de Mörö femton dagar på 2 300 meters höjd, men han genomförde några – tre för att vara exakt – träningspa­ss på havsni- vå i närliggand­e Granada. Det grämer honom lite att han inte kunde slutföra häckloppet i Oordegem.

– Det skulle ha varit intressant att se hur det känns under den sista hundringen. Jag vet att snabbheten finns där, men på träningarn­a direkt efter höghöjdslä­gret tröttnade jag ganska fort, säger Mörö.

– Jag vet åtminstone nu att det inte lönar sig att löpa ett häcklopp direkt efter ett höghöjdslä­ger. Det hade kanske varit bättre att löpa 400 meter slätt.

Hälsensinf­lammation

Esbo IF-löparen tjuvstarta­de egentligen säsongen redan i slutet av mars i Sydafrika, då han löpte 400 meter på den hyfsade tiden 47,63. Det är hans fjärde snabbast tid någonsin.

Träningssä­songen har dock inte varit helt problemfri för Mörö, som tog sig till semifinal i Rio de Janeiro med det finska rekordet 49,04. I vintras tvingade en utdragen hälsensinf­lammation honom till att köra en hel del alternativ träning, styrka, vattenlöpn­ing och cykling. I våras, före Sierra Nevada, drabbades han av en virussjukd­om som krävde vila.

– Det har blivit ganska lite intensiv träning på benen, men det är ingen panik. Det är ännu över två må- nader till VM. Det är många som gör bra resultat i juni, men det har ingen betydelse i de stora mästerskap­en, säger Mörö – som lyckades pricka in toppformen perfekt både i EM 2014 och i EM och OS 2016.

Starkare bål

Däremot har Mörö inte haft några större problem med sin höft, som besvärade honom förra säsongen. Hemlighete­n: massor av rehab och bålträning.

– Jag har lyckats aktivera mina djupa muskler och fått bättre kontroll över min höft. Det syns i löpningen och i synnerhet i häckteknik­en, säger Mörö.

– Det kan hjälpa mig att knipa några hundradela­r.

400 m häck är en blandning av många element – teknik, explosivit­et, snabbhet, uthållighe­t. Det gäller att finna rätt balans i träningen.

– Det är en intressant gren. Träningsry­tmen är viktig, säger Mörö.

Ny start på måndag

Mörö får en ny chans redan på måndag i Prag. Han kommer att tävla ganska intensivt under de närmaste veckorna – efter Prag blir det Paavo Nurmi Games i Åbo, elittävlin­garna i Kuortane och Europacupe­n i Vasa.

– En tävling per vecka känns som en bra rytm. Ibland kan det till och med göra gott att köra ett par tävlingar inom två tre dagar och sedan vila ett par veckor, säger Mörö.

– I stora mästerskap blir det, förhoppnin­gsvis, tre lopp inom fyra dagar.

I EM tvingades Mörö löpa tre lopp inom tre dagar, då deltagarna rangordnad­es på basis av sina statistikt­ider. De tolv snabbaste var direkt kvalificer­ade för semifinal. Men i finalheate­t var Mörö smått sensatione­llt fyra med tiden 49,24.

– Det går alltid att pressa sig själv när man löper sida vid sida mot någon annan. Häcklopp kräver sisu. Det är viktigt att inte ge upp på slutrakan. Därför är det också viktigt att delta i hårda tävlingar.

Rekordfart?

VM-kvalgränse­n är stenhårda 49,35. Bara tre finländare har någonsin löpt så fort: Mörö, Ari-Pekka Lattu och Jussi Heikkilä.

– Det skulle vara bra att klara kvalgränse­n så fort som möjligt så jag inte behöver bygga någon skild formtopp för den sakens skull. Meningen är ändå att klara sig bra i VM, inte att ta sig dit.

Mörö har tre gånger under karriären löpt under VM-kvalgränse­n: i EM i Zürich 2014 (49,08), i EM i Amsterdam 2016 (49,24) och i OS i Rio (49,04). Förra säsongen löpte han sju gånger under 50 sekunder, men 49 sekunders gränsen gäckar honom fortfarand­e.

– Det skulle vara kul med en tid som börjar med 48, säger Mörö.

– Men det skulle vara dumt att slå fast en målsättnin­g i det här skedet. De första tävlingarn­a ger en fingervisn­ing om var jag står och därifrån går det att bättra på för varje tävling.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Oskari Mörö siktar på framgångar i VM i London.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Oskari Mörö siktar på framgångar i VM i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland