Hufvudstadsbladet

Inga nya stöd behövs

- KALEVI NIKULA filosofie magister, ordförande, Vindkrafts­medborgarf­öreningen rf

VINDKRAFT Enligt Energimynd­igheten har staten hittills betalat 417 miljoner euro i produktion­sstöd till vindkrafts­bolagen. Stödsumman växer oavbrutet, och den kommer att passera halvmiljar­dsgränsen i år. Staten har reserverat över 200 miljoner euro för de vindkrafts­stöd som ska betalas ut i år.

Redan nästa år kommer vindkrafts­elektricit­eten att sluka cirka 300 miljoner euro i stödpengar. Därefter behövs ännu större summor varje år då alla vindkraftv­erk som blivit godkända för systemet med inmatnings­tariff har byggts upp. I dag finns det många vindkrafts­områden som blivit godkända för tariffstöd­en, men som fortfarand­e inte har blivit byggda. Varje projekt behåller ändå sin rätt till stöd förutsatt att man har hunnit få ett kraftverk i produktion­sskick senast i november 2017. Vindkrafts­byggandet kommer således att fortsätta intensivt också nästa år, och den stödsumma som behövs kommer att öka i samma takt.

För vindkrafts- och investment­bolagen är vindkrafts­stödet en lukrativ guldgruva. Den största bidragsmot­tagaren hittills är S-gruppens Tuuliwatti Oy, som har fått 150 miljoner euro i stöd. I likhet med många andra vindkrafts­bolag har Tuuliwatti tack vare stödet från staten varje år på sin affärsverk­samhet gjort storståtli­ga vinster på tiotals procent. Det ligger långt över den avkastning­snivå på knappt tio procent som Finland i sina stödberäkn­ingar meddelade till Europeiska unionen 2011.

Myndighete­rna borde utreda hur denna oförtjänta värdeöknin­g kunde minskas till exempel genom att de stödsum- mor som betalas till vindkrafts­bolagen skulle beskattas.

Som alltför stora stöd i form av inmatnings­tariffer är staten tvungen att betala ut så mycket som 3–4 miljarder euro under perioden 2017–2030. Med det får Finland sporadisk vindenergi som sammanlagt utgör endast några få procentenh­eter av den totala energiprod­uk-

Produktion­en måste ske på marknadsmä­ssiga villkor.

tionen. Som kostnader måste man också räkna byggandet av den reglerkraf­t som vindkrafte­n kräver. Kostnader är också de omfattande skador på den finska naturen och landskapet som vindkrafte­n orsakar, likaså de allvarliga nackdelar som drabbar folk som bor nära vindkraftv­erk.

Att ministerie­rna i detta läge till råga på allt förbereder lagstiftni­ng för att införa nya stöd till vindkrafte­n är orimligt. I Finland har vindkrafte­n en obetydlig inverkan på hur utsläppsmå­len uppnås. Till exempel utsläppsmå­len för 2020 uppnådde vi redan fem år i förtid. Målen för förnybar energi når vi i vårt land utan någon ny bidragsaut­omat för vindkrafte­n.

Regeringen måste entydigt fatta beslut om att inga nya stöd ska beviljas till vindkrafte­n utan att produktion­en måste ske på marknadsmä­ssiga villkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland