Hufvudstadsbladet

Vem skall ha en flaggdag?

- BERNDT SCHAUMAN gymnasiele­ktor, Lojo

FLAGGNING De grönas riksdagsgr­upp och Svenska riksdagsgr­uppen har föreslagit för Inrikesmin­isteriet att Tove Janssons (1914–2001) födelsedag skall bli en officiell flaggdag. Enligt motivering­arna var Jansson bland annat en internatio­nellt känd finlandssv­ensk konstnär vars konstnärli­ga gärning sträckte sig från bildkonst till litteratur- och manusförfa­ttarskap i olika former. Om förslaget går igenom blir Jansson den andra finländska kvinnan som får en egen flaggdag efter Minna Canth.

Det är helt riktigt att Jansson

var en sällsynt mångsidig konstnär vars liv och konstnärsg­ärning sträckte sig över flera decennier och många konstgenre­r och som har gett såväl Finland som den finlandssv­enska minoritete­n internatio­nell synlighet.

Nu måste vi ändå komma ihåg att det finns många stora finländare som ännu inte tilldelats individuel­la flaggdagar. Det är fråga om människor som utfört en stor livsgärnin­g inom politik, vetenskap, konst i olika former och sport. Några har till och med ägnat sig åt tvärvetens­kapliga aktivitete­r. Av Finlands tidigare presidente­r har till exempel endast C. G. E. Mannerheim

en officiell flaggdag.

Oberoende var man själv står på det politiska fältet kan man inte underskatt­a till exempel J. K. Paasikivis och Urho Kekkonens politiska livsverk. Två bland Finlands nationellt och internatio­nellt mest kända författare, Väinö Linna och Mika Waltari, saknar fortfarand­e flaggdagar. Om man bortser från Kalevalada­gen har Akseli Gallen-Kallela inte heller en egen flaggdag – och han sysslade ju med mycket annat än bara Kalevalamo­tiv under sin karriär. En storman som också saknar officiell flaggdag är Zacharias Topelius.

Det finns många internatio­nellt kända finländska idrottare och vi har inte heller en flaggdag som heter ”den finländska idrottens dag” eller någonting i den stilen. En sådan kunde nog införas snarast möjligt!

Jag hoppas att man inte fördelar flaggdagar efter någonslags könskvoter – det har man inte heller gjort hittills, utan enbart värderar den betydelse kandidaten­s livsverk har haft. Tove Janssons livsverk är stort, men det finns också andra kandidater och ändamål som vore värda flaggdagar. Avgörandet blir med andra ord inte lätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland