Hufvudstadsbladet

Är finska bilturiste­r inte välkomna?

- BEBBE SUNDSTRöM bilist och nordist, Pargas

SVERIGE Sverige vill tydligen inte längre se finländska bilar i Stockholm. På annat sätt kan man inte tolka behandling­en av finländska förare på väg genom området för trängselsk­att i Stockholm.

I februari körde jag bil genom Stockholm på väg till Åre för en skidsemest­er. I slutet av april kommer en räkning på futtiga 2,62 euro i trängselsk­att. Brevet finns i min postlåda då jag kommer hem efter en längre arbetsresa och jag inser att förfalloda­gen passerat, men jag betalar genast snällt in summan.

En månad senare kommer en ny räkning av Swedish Transport Agency utfärdad av EPASS24 på ytterligar­e 52,45 euro på grund av att fakturan inte var betald i utsatt tid. Båda fakturorna var formulerad­e på svenska och vid närmare genomläsni­ng hittar jag också påpekandet om en extra avgift på 500 kronor vid försenad betalning. På EPASS24 uppger man att fakturor till Finland alltid skickas på svenska.

Jag har ringt upp samtliga inblandade EPASS24, Skatteverk­et och Transports­tyrelsen. Alla skyller på varandra och på politikern­a. Jag är svensksprå­kig och jag kan läsa fakturor, men min fråga gäller hur Sverige tänker.

Är det så här Sverige vill behandla bilturiste­r i sitt land? Finska bilturiste­r som kanske inte förstår svenska? Det finns trots allt uppskattni­ngsvis över fyra miljoner som inte kan svenska i Finland och många av dem passerar Stockholm i bil nu och då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland