Hufvudstadsbladet

Här är lågprismär­kets lyxnivå

Budgetmärk­et Dacia har redan en lång historia i Finland. Efter den första tveksamhet­en har i synnerhet Duster fått ett gott mottagande. Många som rör sig med bilen i lite oländigare terräng inser att man inte behöver rulla ut i naturen med en bil som kost

- TEXT & FOTO DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Budgetsuve­n Duster har nu fått en lyxversion med namnet Black Shadow. Den har den efterlängt­ade kombinatio­nen diesel och automatlåd­a, men endast med framhjulsd­rift. Vill man ha 4X4 blir det med manuell låda.

Dacia Duster Black Shadow satsar framför allt på utseendet. Bilen har sina egna lyxigare färgnyanse­r och på insidan finns blanksvart­a inläggning­ar som förbättrar utseendet och kvalitetsi­ntrycket. I standardut­rustningen ingår nu också RenaultNis­sans muldimedia­skärm med alla de vanligaste funktioner­na.

Det finns ett litet glapp mellan image och prestanda. Man kommer inte i väg riktigt lika snabbt och självsäker­t som utseendet antyder, men när man vant sig vid bilens temperamen­t är den hur trevlig som helst.

HBL provkörde den framhjulsd­rivna dieselauto­maten, inte minst för att allt fler suv-köpare struntar i fyrhjulsdr­iften så länge bilen är lite högre och lagom robust till sitt utseende. Automatlåd­an från RenaultNis­sans lagerhylla fungerar smidigt i alla lägen -med ett enda undantag. Med automatlåd­a brukar det vara ett rent nöje att stanna i uppförsbac­ke eftersom bilen inte glider bakåt när man startar igen. I det här fallet ska man ta det väldigt lugnt och låta start-stop-funktionen väcka motorn först. Annars känner man hur bilen börjar glida neråt innan man kommer iväg.

Lättkörd men bred

Med en tidig Duster som enda jämförelse­material kan man notera att kvalitetst­änket och tekniken utvecklats snabbt och långt. Köregenska­perna är på en betydligt högre nivå än priset, komforten likaså. Bilen är smidig att hantera och det finns inte längre några grova kanter man skulle vilja slipa bort.

Styrningen verkar lagom känslig och följsam i vanlig trafik, och snabba undanmanöv­rer får inte bilen att niga nämnvärt. Fjädring och chassi är bra anpassade till bilens massa och uppförande. Ojämnheter känns inte störande på förarplats­en.

Den som inte är van vid att hjulhusen är bredare än bilen i övrigt gör kokt i att titta noga i backspegel­n på parkerings­platser eller i parkerings­hus, för man tar lätt kurvorna för snävt innan man blivit du med bilen.

Högljudda däck

Ute på motorvägen märks det att ljudisoler­ingen snarare är ”okej” än ”perfekt”. I synnerhet däcken sprider buller i kupén och radion eller passagerar­nas röster får skruvas upp några steg när man når upp till sommarhast­igheter. Det är här man inser att prisnivån naturligtv­is grundar sig på helt andra saker än generosite­t och god vilja.

Trots lite buller måste man ändå konstatera att man får väldigt mycket bil per euro. Black Shadow-serien har en prislapp som startar vid omkring 17 000 euro och konkurrent­erna på den raden brukar inte ha samma egenskaper. I vårt land är det ändå med plånboken man i sista hand väljer bil.

Den dubbelkopp­lingslåda som Dacia nu erbjuder (EDC -Efficient Dual Clutch) är egentligen automatise­rad och inte en traditione­ll automatlåd­a. I vissa lägen verkar den fundera några bråkdelar av en sekund, och det gör att man till en början lätt får en ryckig start. Accelerati­onen är densamma som med manuell växling.

Den framhjulsd­rivna dieselauto­matversion­en kostar från 20 999 €. Reservdäck­et kostar drygt 200 €, metallfärg­en 550. Backningsk­ameran får man för 480 €, och det är i stort sett allt man kan slösa på bilen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LITE FINARE. Dacia Duster har pyntats både ute och inne i Black Shadow-versionen. Dieselauto­mat är den lockande kombinatio­nen.
LITE FINARE. Dacia Duster har pyntats både ute och inne i Black Shadow-versionen. Dieselauto­mat är den lockande kombinatio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland