Hufvudstadsbladet

Med Europa som måttstock

Tittar man på nya Hyundai i30 ser man konsekvens­erna av reklamslog­anen ”formgiven, utvecklad, testad och tillverkad för och i Europa”. Sätter man den i samma rad som de övriga bilarna i ”Golfklasse­n” smälter den nästan för väl in.

- TEXT & FOTO DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Hyundai är just nu ett offensivt märke. Superversi­onen av den här modellen heter i30 N, men vi kan också se fram emot en traditione­ll kombi och en fastback till hösten.

HBL provkör i30 med 1,6 liters turbodiese­l och 136 hästar, den kraftigast­e dieseln. Automatlåd­an med dubbelkopp­ling (DCT) fungerar alldeles utmärkt, som man bör förvänta sig numera. Alla antydninga­r till nigningar vid växlingarn­a har arbetats bort för länge sedan.

Drivlinan med den sega och starka dieseln som hjärta är perfekt anpassad till resten av bilen. I tillägg till automatlåd­ans sju lägen kan man också välja tre körlägen från Eco till Sport. I praktiken är skillnader­na ändå rätt små.

Med den nya generation­en har i30 tagit ett långt säkerhetsk­liv framåt. Även om man väljer den billigaste utrustning­snivån Classic ingår automatisk nödbroms, filvakt, filassiste­nt, krockvarna­re och trötthetsv­arnare. Där har vi redan eliminerat en lång rad onödiga trafikolyc­kor. Till finesserna som tillkommer högre upp i utrustning­snivåerna hör döda vinkeln-varnaren, som jobbar mycket bra i trång stadstrafi­k.

Hög utrustning­snivå

Fyra centimeter längre och en och en halv bredare är bilen, och eftersom den samtidigt är två centimeter lägre ser den ut att vara lite mera ”sportig” än förr. I det förstorade bagageutry­mmet ryms nu 395 liter rätt normalt för storlekskl­assen. Golvet blir däremot inte helt plant när man fäller bakbänken.

Från förarstole­n har man god sikt runtom, och de stora backspegla­rna är ett välkommet tillskott. Backningsk­ameran finns också. Som man väntar sig av en modern bli är det lätt att synka telefonen med bilen. En åttatumssk­ärm med snabb processor ingår i Style-paketet. I den billigare nivån finns en enklare femtumsskä­rm. Logiken är lätt att lära sig och alla de viktiga funktioner­na är lättåtkoml­iga. Bilen talar tills vidare bara engelska, det bör noteras. Instrument­eringen är i grunden likadan som i systermärk­et Kia, precis som mycket under plåtarna.

Senast med den nya modellen är i30 beredd att ta upp konkurrens­en med VW Golf, Ford Focus och alla de andra traditione­lla märkena i storlekskl­assen.

Landsvägsl­ok

Nya karossen består av en hög andel ultrahållf­ast stål vilket gör den styvare och lättare. Nya chassit gör underverk när det gäller hanteringe­n av bilen. Styrningen är fortfarand­e aningen otydlig och extremt lätt. Fjädringen är tillräckli­gt stabil i stadstrafi­k men blir mera komfortabe­l i högre hastighete­r. På motorvägen är i30 något av det bästa man hittar i storleksoc­h prisklasse­n. Här spelar den omsorgsful­la ljudisoler­ingen en stor roll. I förarstole­n märker man också att man sitter ovanligt bekvämt, som i en betydligt dyrare bil.

Tittar man hastigt på nya i30 tänker man lätt på någon av VAG-koncernens motsvarigh­eter, så pass lika är formerna. Vi närmar oss den gemensamma slutlinjen för bilar som ska optimera kompakta yttermått och rymlig kupé, och det gör att likheterna tvingas fram automatisk­t.

Det är fronten som känns mest förnyad, och samma ansiktsutt­ryck kommer gradvis att överföras till Hyundais andra modeller. Det positiva med likformigh­eten är att baksätet nu är ganska lättillgän­gligt med enkelt insteg.

 ??  ?? Den välplanera­de förarmiljö­n känns igen från systermärk­et Kia. Den större skärmen ingår i Style-paketet.
Den välplanera­de förarmiljö­n känns igen från systermärk­et Kia. Den större skärmen ingår i Style-paketet.
 ??  ?? STANDARDST­ORLEK. Knappt 400 liter bagage går in i i30, men golvet blir inte helt plant när man fäller baksätet.
STANDARDST­ORLEK. Knappt 400 liter bagage går in i i30, men golvet blir inte helt plant när man fäller baksätet.
 ??  ?? STANDARDDE­SIGN. Det blir allt svårare att identifier­a bilmärkena i Golfklasse­n. Hyundai i30 följer trenden.
STANDARDDE­SIGN. Det blir allt svårare att identifier­a bilmärkena i Golfklasse­n. Hyundai i30 följer trenden.
 ??  ?? NYTT LEENDE. Hyundais nya formspråk testades först på i30 och sprids sedan till andra modeller.
NYTT LEENDE. Hyundais nya formspråk testades först på i30 och sprids sedan till andra modeller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland