Hufvudstadsbladet

En sommarutst­ällning lik en ängsbukett

Tapani Raittilas konstnärsk­ap passar som hand i handske på Söderlångv­ik. Det är precis lagom mängd friktion mellan Raittilas konst och huset, skriver Helen Korpak.

- KONST ●●Tapani Raittila Rom – Paris – Saimen Söderlångv­ik Gård i Dragsfjärd. Till 30.9. HELEN KORPAK

På Söderlångv­ik, i Amos Andersons privata herrgård som bevarats mer eller mindre intakt med allt vad det innebär av schäslonge­r och porslinsfi­gurer och gardiner, smälter utställda konstverk lätt in i huset och dess inredning. De mönstrade tapeterna håller tavlor i ett milt men starkt grepp, och de glassiga borden, pyntet och fönstren drar alla blickarna till sig och avleder dem från bilder på väggarna.

Det krävs rätt val av konst för att få en utställnin­g att fungera: det måste vara något som ser bra ut i ett inrett hem, men som ändå inte är för mjäkigt. Årets sommarutst­ällning är ett litet retrospekt­iv över Tapani Raittilas (f. 1921) konstnärsk­ap, och det passar huset som hand i handske. Det är precis lagom mängd friktion mellan Raittilas konst och huset: de samexister­ar, men är helt klart två skiljda entiteter.

50 år

Den romantiskt namngivna Rom – Paris – Saimen presentera­r Tapani Raittila på ett opretentiö­st sätt, genom verk som lånats ur privata samlingar. Det är croquistec­kningar med vingliga linjer, illustrati­oner som byggs upp av frenetiska streck, oljemålnin­gar bestående av korta och trubbiga penseldrag. Innehållet varierar stort och omfattar verk från en tidsperiod på ungefär 50 år. Betraktare­n får se Raittila gå från oljefärg och skira färger till akvareller i vilka han inte räds grumliga toner. Den fasta punkten utgörs av det universell­a motiv som återkommer i största delen av verken: människan.

Raittilas modernisti­ska porträtt från 1950-talet utgör hörnstenen i hans konstnärsk­ap. Denna tidsperiod represente­ras på Söderlångv­ik av Flicka i vit klänning (1959) och Kvinna i grått (1959) – två stämningsf­ulla och sällsamma porträtt på kvinnor som trots sin närvaro på duken verkar avlägsna, som bakom en tunn slöja. Under årens lopp släpper Raittila taget om det mest eteriska, men det lite spröda finns kvar, och den redan tidigt så närvarande gråa färgen likaså. I självportr­ättet från 1984 återfinns de vackra gråa tonerna och den fasta men avlägsna blicken. Konstnären avbildar sig med rundade axlar och en lite oroligt öppen mun. Ingen Dürer, utan snarare en äldre Snusmumrik.

Lösgodis

En mer livlig sida av Raittila visas upp i skissartad­e teckningar i vilka han ur tunna tuschdrag bygger upp figurer på vilt olika sätt. Det är klassiska ritningar, som Flicka med flätor från 1977, men också vassa mer expressiva bilder, som Stickande kvinna från 1981, en stor skiss inför en återhållsa­m målning med samma namn. Människofi­gurerna är dock även här, som tidigare, rofyllda och försjunkna i sitt. Till och med de tre gracerna har tagit paus från sin dans och tycks stå och betrakta något som inte är oss andra förunnat att se.

Rom – Paris – Saimen är en sommarutst­ällning lite lik en ängsbukett eller en lösgodispå­se. Det är en samling trevliga och vackra verk som tillsamman­s ger en snabb men mångsidig bild av Tapani Raittila. I början av hösten kommer Raittilas målningar även att visas i Helsingfor­s på galleri Rantakasar­mi, men i ett annat urval än det som visas på Söderlångv­ik nu. Dessa verk är bara på sommarutfä­rd, för att sedan återvända hem till sina slutna hem.

 ?? FOTO: STELLA OJALA ?? Tapani Raittila avbildar sig själv med rundade axlar och en lite oroligt öppen mun. Ingen Dürer, utan snarare en äldre Snusmumrik, skriver HBL:s recensent.
FOTO: STELLA OJALA Tapani Raittila avbildar sig själv med rundade axlar och en lite oroligt öppen mun. Ingen Dürer, utan snarare en äldre Snusmumrik, skriver HBL:s recensent.
 ?? FOTO: STELLA OJALA ?? 1977.Flicka med flätor från
FOTO: STELLA OJALA 1977.Flicka med flätor från

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland