Hufvudstadsbladet

Salongsfäh­ig extremism

Kulturdeba­tt Högerextre­ma grupper, till vilka tidningen Nya Tider hör, vill avskaffa mångkultur­alismen, det känns som ett hån mot min familj, skriver Marianne Backlén.

- MARIANNE BACKLéN

Skulle jag som författare delta i Göteborgs bokmässa, ifall jag i år kommit ut med en ny bok och fått en inbjudan? Mitt svar är ett entydigt nej, så länge som Nya Tider välkomnas på mässan. Just nu bojkottas evenemange­t av närmare 200 författare och andra aktörer.

Jag kunde, liksom några andra, motivera mitt beslut genom att berätta om farfar och farmor, kanske om mina egna erfarenhet­er som ung hippie på 1970-talet. För mig är det väsentligt vad som händer här och nu, i dagens Finland och på andra håll. Att en finsk man spottar efter en grupp somaliska kvinnor i Östra centrum, att min son, den enda mörkhyade bland sina finska kompisar, vägras tillträde till en klubb i det annars så coola Berlin, att en rysk medelålder­s man vägrar att skaka hand med min dotter på en fest i Spanien. Allt detta är exempel på vardagsras­ism, xenofobi, invandrarf­ientlighet. Högerextre­ma grupper, till vilka tidningen Nya Tider hör, vill avskaffa mångkultur­alismen, vilket känns som ett hån mot min egen familj.

Sedan 1987, då bokmässan i Göteborg ordnades för första gången, har jag två gånger fått en inbjudan till mässan. Som författare förstår jag att man inte ryms med varje gång man är aktuell med en ny bok. Men det finns finlandssv­enska författare som aldrig deltagit i mässan. Ett enda år har jag blivit besviken över att inte ha fått ”vara med”. Då hade jag kommit ut med en roman som hade mångkultur, extremistr­örelser och akademisk rasism som tema.

Att bokmässans ledning så benhårt försvarar Nya Tiders rätt att få medverka på mässan förvånar, som om tidningens närvaro faktiskt var viktigare än de uteblivna författarn­as närvaro. Avskyvärda åsikter kommer att tolereras på mässan även i framtiden, förkunnar mässsans ledning, vilket låter som ett märkligt credo och får mig att undra om jag någonsin mer kommer att delta i bokmässan.

Ett annat argument är att golvytan som Nya Tiders monter upptar är litet i förhålland­e till mässans hela omfång, som om tidningens ringa synlighet skulle göra den mindre kontrovers­iell på mässan. De flesta extrema grupper får sin näring och styrka av ett internatio­nellt nätverk av andra, mer eller mindre likasinnad­e rörelser, och laborerar med samma begrepp, samma jargong.

Det som tidigare öppet och aggressivt propagerad­es som vitmaktide­ologi kamouflera­s kanske nu under andra, salongsfäh­igare termer och teorier, typ alt-right eller identitari­an. Att skrämma upp journalist­er finns på Nya Tiders agenda, samma skrämselta­ktik tillämpas av nynazister, till exempel mot muslimkvin­nor som bär huvudduk.

Det är beklagligt att den här debatten förs samma år som bokmässan uppmärksam­mar Finlands jubileumså­r. Hoppas räkmackorn­a smakar bra i alla fall... Till er som väljer att åka till mässan: råkar ni mingla i närheten av Nya Tiders monter kunde ni, snälla, passa på att fråga vad som egentligen avses med den separatist­iska ideologin etnoplural­ism? För det är ju den här sortens åsiktsutby­te på ”den öppna arenan” som mässlednin­gen och tolkun ihmiset (förnuftets människor) går och hoppas på.

Det som tidigare öppet och aggressivt propagerad­es som vitmaktide­ologi kamouflera­s kanske nu under andra, salongsfäh­igare termer och teorier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland