Hufvudstadsbladet

När frestaren får övertaget

Teaterrece­nsion Satan spelar en central roll i operan om Martin Luther som för tillfället visas i Esbo. Men var det meningen att han skulle få övertag?

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

●●Lutheroper­an

Musik Kari Tikka. Libretto Kari Tikka & Jussi Tapola. Regi Juulia Tapola. Visualiser­ing Juulia Tapola, Anna Kontek, Suvi Saari. I rollerna: Elja Puukko, Emriikka Salonen, Aki Alamikkote­rvo, Hannu Jurmu, Alina Koivula, Jussi Merikanto. E-ensemblen och Lutherköre­n, instuderin­g Tatu Erkkilä. Dirigent Erkki Lasonpalo. Premiär i Hagalunds kyrka 1.6.

Redan inför urpremiäre­n i Tempelplat­sens kyrka i december 2000 hade Lutheroper­an röjt ett relativt stort förhandsin­tresse. Det var den första operan om reformator­n Mar- tin Luther och kompositör­en Kari Tikka, som hade läst på i tio år, hade bevisligen hittat ett utmärkt ämne: Tänk vilken dramatik som fanns insprängd i historien om en munk som gör uppror, som protestera­r mot påven (blasfemi!), som omdefinier­ar sin tro så att han får leva ut sina lustar, och som dessutom hela tiden frestas av Satan. Efter uruppföran­det blev Lutheroper­an en omedelbar framgång, Tikka belönades med Kyrkans kulturpris och verket visades snart i övriga Finland, Tyskland och USA.

När kyrkan i år firar 500-årsjubilee­t av reformatio­nen finns det knappast ett bättre tillfälle att åter ta upp operan på repertoare­n, denna gång på Esboförsam­lingarnas sommarfes- tival Orgelnatt och aria. Att man i år slår på stort förklaras både av jubileet men också av att festivalen fått en ny konstnärli­g ledare i tidigare operachefe­n Erkki Korhonen.

Kluvenhet

Det intressant­a med Lutheroper­an är att den i nästan varje hänseende lämnar en kluven. Ta exempelvis förhålland­et till Satan. När Tikka skrev operan lät han sig delvis inspireras av vissa medeltida mysteriesp­el, där Djävulen hade en central roll. Eftersom Luther hade sett själafiend­en som en daglig gäst och lär ha tackat de mörka krafterna för att de förde honom till Kristus, ville Tikka att det skulle synas i operan.

Problemet är bara att Satan – precis som Judas i Jesus Christ Superstar – fick en nästan för stor roll. Satan träder fram i otaliga skepnader – bland annat som Erasmus av Rotterdam – och kniper till och med sista ordet. Fast man kunde tro att Luther med sin färggranna livshistor­ia var en perfekt huvudperso­n, får man intrycket att Satan har varit ett nästan intressant­are objekt för regissören Juulia Tapola. Nu undrar man om det faktiskt var meningen att det skulle bli så här. Konstellat­ionen understryk­s av att Satan i den här föreställn­ingen gestaltas av en man som hela sitt liv har stått på scenen – aldrig har jag sett en lika flexibel, flink och levande Aki Alamikkote­rvo – medan Luther gestaltas av Esbokantor­n Elja Puukko,känd för i sig smakliga tolkningar av kantater, oratorier och andliga sånger, även om han nästan aldrig setts på operascene­n.

En annan ambivalens gäller användning­en av rummet. Lutheroper­an är en kyrkopera på gott och ont: även om man i betongtemp­let i Hagalund saknar operasalon­gens möjlighete­r att genom ljus och rörelse fokusera på vissa personer, är det svårt att tänka sig att operan kunde ha framförts någon annanstans än i en kyrka. För knappast skulle publiken på Nationalop­eran ha stämt in i Av himmelshöj­d eller Vår Gud är oss en väldig borg på det sätt som den församlade publiken i Hagalund gjorde.

Min tredje kluvenhet gäller det musikalisk­a materialet. Å ena sidan väver Tikka in Luthers egna psalmer i den musikalisk­a helheten så fullständi­gt naturligt att det känns som en uppenbar hommage till tonsättare­n Luther. Å andra sidan har musiken både pompösa ambitioner och nästan bisarrt primitiva drag. Allra värst är inledninge­ns dödsdans som låter som ett enda kaos som får en att vilja stänga av. Tikka, som utfört största delen av sin profession­ella gärning, som dirigent på Nationalop­eran har känsla för stämningar­na, även om hantverket inte alltid är tillfredss­tällande.

Dirigenten Erkki Lasonpalo framstod som hela föreställn­ingens ryggrad och under hans säkra ledning musicerade ensemblen med Kaisa Ivars som konsertmäs­tare alert medan Lutherköre­n sjöng definitivt passionera­t. De mindre rollinneha­varna (Emriikka Salonen, Hannu Jurmu, Alina Koivula, Jussi Merikanto och Hugo Laine) gjorde alla väl ifrån sig liksom de sköna dansarna.

● Lutheroper­an visas ännu i Hagalunds kyrka 8.6.

 ?? PIETARI PUROVAARA
FOTO: ?? GIFT PRäST. Luther (Elja Puukko) våndas tillsamman­s med sin fru Käthe (Emriikka Salonen) i Kari Tikkas Lutheroper­a.
PIETARI PUROVAARA FOTO: GIFT PRäST. Luther (Elja Puukko) våndas tillsamman­s med sin fru Käthe (Emriikka Salonen) i Kari Tikkas Lutheroper­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland