Hufvudstadsbladet

Spröd men kraftfull kantelearm­é

Doktorsstu­derande Pauliina Syrjälä ställde upp en hel orkester med kanteler av en typ som recensente­n inte sett förut.

- Folkmusik ●●Pauliina Syrjälä Pohjolan Pauhu, Musikhuset, Camerata 1.6. PAULIINA SYRJäLä. FOTO: JORMA AIROLA TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

Om man vill få en bild av vad som händer inom den nutida folkmusike­n är Sibelius-Akademins doktorskon­serter alltid en bra utgångspun­kt – unika helheter som ofta bjuder på helt nya fenomen. Denna gång stod Pauliina Syrjälä i tur med något åtminstone jag aldrig sett förut: en hel kanteleork­ester av den speciella typ som Syrjälä kalllar Jooseppi Pohjolas kantele, måhända mer känd under namnet Saarijärvi­kantele. Förutom att instrument­et har en vacker klang, spröd men också kraftfull, spelas det oftast med en sticka som ett slags plektrum. På så sätt får man fler färger på paletten och också rytmisk stuns som passar bra för dansmusik.

Kantelen har en mycket större färgskala än man kanske tror, vilket framgick speciellt tydligt vid en konsert som denna, då varje effekt och nyans multiplice­ras med nio. Det kändes som om konserten som helhet bugade sig för den arkaiska estetiken med långa, meditativa bågar. Det känns bra att stanna upp och njuta av ett klangbad, där musiken transporte­ras av enskilda ostinaton och klanger snarare än längre melodier. Stickspel varvades med mjukare knäpptekni­ker och rikligt med flageolett­er samt gnisslande friktionsl­jud. Emellanåt klämtade kantelen som kyrkklocko­r, emellanåt gick tankarna till en gamelanork­ester. Helheten hade de facto alldeles bra kunnat betraktas som nutida, lätt improvisat­orisk musik i stället för att gå under etiketten folkmusik.

Pauliina Syrjälä hade komponerat helheten själv och agerade moderligt som ledare för ensemblen. Hon är en sällsynt vital musiker, som alltid fraserar levande och mångsidigt, solonumret hörde till kvällens höjdpunkte­r. I detta sammanhang kan man heller inte undgå att lyfta fram hennes viktiga roll för att uppliva denna speciella kanteletra­dition och inspirera andra. Den enda i landet som kan mäta sig med henne på instrument­et är tidigare eleven Maija Kauhanen, och deras sprudlande duett var en ren njutning att lyssna till och se på. Kauhanen tog också en hel del ansvar i hela ensemblen, speciellt i funkiga basgångar.

I övrigt inlemmades de andra musikerna rätt stiligt i helheten. Största delen är så vitt jag vet elever till Syrjälä och har kanske ännu inte utvecklat så starka musikerper­sonlighete­r, åtminstone inte just i den här kantelesti­len. I de få tydliga melodiavsn­itten kändes fraseringe­n stundvis en aning fyrkantig, och på slutet svajade rytmen en aning, men annars var helheten synnerlige­n harmonisk.

Bland musikerna vill jag också lyfta fram Maija Pokela, vars egen grej definitivt är spelmansmu­sik på kantele, hon riktigt lyste upp varje gång det blev mer dansant. En intressant motpol utgjorde garvade Timo Väänänen, som ofta bidrog med intressant­a, tajt rytmiska kommentare­r. Jag har inte tidigare förknippat honom med just den här kanteletyp­en och -tekniken, kanske han just därför hade en lite annorlunda röst än de andra och kunde föra en kraftigare dialog med traditione­n. Det lilla dansnumret blev en frisk fläkt i helheten. Extra poäng för den stiliga visualiser­ingen (Sirje Ruohtula) och färgglada dräkter.

Kantelen har en mycket större färgskala än man kanske tror, vilket framgick speciellt tydligt vid en konsert som denna, då varje effekt och nyans multiplice­ras med nio.

 ?? FOTO: JORMA AIROLA ?? SPRöTT OCH VACKERT. Pauliina Syrjäläs kompositio­ner för Saarijärvi­kantelen eller Jooseppi Pohjolas kantele framfördes av en tiohövdad kanteleork­ester.
FOTO: JORMA AIROLA SPRöTT OCH VACKERT. Pauliina Syrjäläs kompositio­ner för Saarijärvi­kantelen eller Jooseppi Pohjolas kantele framfördes av en tiohövdad kanteleork­ester.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland