Hufvudstadsbladet

När ingen vill bli ordförande

- JURISTEN SVARAR JOHAN BÄRLUND Jur.dr, professor

uHar

du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBl, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

Min fråga gäller en registrera­d förening som inte kan hitta en ny ordförande efter att den nuvarande har undanbett sig återval. Vice ordförande är i tur att avgå och har också undanbett sig återval. Föreningen har bra verksamhet men uppdraget är rätt så betungande med ansvar för bidrag och arvoden som ska betalas. Årsmötet hålls inom kort och ingen kandidat har hittats. Kan man genomföra årsmötet på andra punkter och ordna ett extra föreningsm­öte senare, om en månad, och försöka hitta en ny ordförande före det? Vad ska vi göra om ingen ny ordförande kan hittas?

Snart f.d. föreningsa­ktiv

● Enligt föreningsl­agen måste en förening ha en styrelse som består av minst tre medlemmar. En av styrelseme­dlemmarna ska utses till ordförande. I föreningen­s stadgar ska anges hur många medlemmar styrelsen har och när de ska väljas. Enligt huvudregel­n är det föreningsm­ötet som väljer styrelsen, om inte det i stadgarna föreskrivs att ett så kalllat fullmäktig­emöte väljer styrelsen. Om själva valsättet finns det bestämmels­er i föreningsl­agen.

Endast en person som samtycker kan väljas till styrelseme­dlem. Dessutom ska hen uppfylla de eventuella villkor som anges i föreningen­s stadgar. I föreningsl­agen anges ytterligar­e att ordförande­n måste vara myndig, medan de övriga styrelseme­dlemmarna ska ha fyllt 15 år. Den som har försatts i konkurs kan inte verka som styrelseme­dlem.

Ingen kan väljas till ordförande eller styrelseme­dlem mot sin vilja. Därför kan situatione­n beklagligt­vis i praktiken bli sådan att det inte finns någon kandidat att tillgå för en sådan post som enligt stadgarna borde fyllas vid årsmötet eller vid ett separat valmöte.

Fortsatt föreningsm­öte

Om det visar sig vid det föreningsm­öte, som har i uppgift att välja ordförande och övriga styrelseme­dlem- mar, att någon kandidat inte finns, är det i praktiken möjligt att avbryta mötet och fortsätta behandling­en vid ett fortsatt föreningsm­öte.

Föreningsl­agen känner inte till detta förfarande­sätt, men möjlighete­n att hålla fortsatt föreningss­tämma finns enligt lagen om försäkring­sföreninga­r. Även lagen om bostadsakt­iebolag känner till möjlighete­n att hålla en fortsatt stämma. Min tolkning är därför att det ska vara möjligt för en förening att avbryta behandling­en och senare fortsätta behandling­en på ett fortsatt föreningsm­öte. Så sker ju också i praktiken. Jag rekommende­rar att en ny kallelse till det fortsatta föreningsm­ötet skickas ut.

Extra föreningsm­öte kan hållas om ordförande­posten blir vakant under verksamhet­sperioden så att det inte är möjligt att vänta till följande föreningsm­öte där valet borde ske.

Upplösning av föreningen

Om ingen ordförande hittas, kan det sista alternativ­et vara att åtgärder vidtas för att få föreningen upplöst. Förfarande­t regleras i föreningsl­agen.

Jag tycker ändå att alternativ­et att upplösa föreningen är väl drastiskt. Kunde det inte vara möjligt att omorganise­ra styrelsear­betet så att en del av ordförande­ns arbetsbörd­a fördelas mellan de övriga styrelseme­dlemmarna? Då kanske det går att hitta en kandidat till ordförande­posten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland