Hufvudstadsbladet

Präktigt Finland inte nog

Ute i världen är vi lite lik eleven som får tior i alla ämnen: pålitlig, duktig, välfungera­nde. Det räcker inte. Vi måste också vara intressant­a, säger Petra Theman med uppdrag att arbeta med Finlandsbi­lden.

- Presidenth­unden Lennu då? Aki Kaurismäki?

Vi har Mumin, Saijonmaa och Koskenkorv­a. Och Nykänen. Nu senast blev vi kända för kalsongfyl­lan. Men sen då? Petra Theman som på Utrikesmin­isteriet ansvarar för utveckland­et av Finlandsbi­lden skulle gärna se en landsbild som mera präglas av humor och öppenhet. I helgläsnin­gen har vi frågat svenskar vad de vet om sitt östra grannland och skjuter samtidigt startskott­et för serien Röster om Finland.

250 miljoner. Minst så många människor nåddes av den kampanj, där Finland i december 2015 som första land i världen lanserade sina egna emojier, med teman såsom kalsongfyl­la, Matti Nykänen, sisu och perkele.

– Det gjordes tusentals djupgående artiklar, tv-inslag och program om den här kampanjen runtom i världen. Man kan väl säga att det var en succé och den kampanj som lyckats överlägset bäst, säger Petra Theman.

Hon är 44 år och sedan två år tillbaka chef för Utrikesmin­isteriets enhet för offentlig diplomati , därifrån bland annat emojikampa­njen styrdes.

Officiellt är hennes uppdrag det som kallas offentlig diplomati. Hennes företrädar­e i historien kallades propaganda­chefer.

– Finland har alltid jobbat med landsbilde­n. De senaste tjugo åren har man börjat prata mer akademiskt om det. Vår enhet koordinera­r och styr arbetet med Finlandsbi­lden, ser på strategisk nivå till att prioritets­länderna är rätt och att ambassader­na ute i världen vet vad de ska berätta, samt att de har rätt verktyg att göra det.

Svaghet också bra

Traditione­llt handlar jobbet om att föra fram Finlands starka sidor. Theman lyfter för egen del gärna fram lite öppenhet, där man på ett humoristis­kt sätt också talar om sina svaga sidor.

Självironi­n syns till exempel i emoji-kampanjen.

– Den gjordes ju inte bara för att det var roligt, vilket det i och för sig också var. Men det fanns ett strategisk­t tänkande bakom som handlar om att tilltala unga i andra länder och påtala att vi nog kan skratta åt oss själva. Med kampanjen lyckades vi dessutom visa att vi är ledande i digital diplomati.

Fungerande blir lätt tråkigt

Just det lättsamma är centralt när hon pratar om sitt uppdrag.

Även om Finland på det hela taget har en god image i de länder där vi är kända, så finns det mycket kvar att göra för att balansera upp föreställn­ingen av ett välfungera­nde, och aningen tråkigt, ingenjörss­amhälle.

– Men hur lockande är Finland att leva i? Hur roligt verkar Finland? Finns det tillräckli­gt sånt som behövs för att leva ett lyckligt liv? De här är jättevikti­ga saker att tänka på ur rent ekonomisk och politisk synvinkel.

Petra Theman tar Supercell som exempel, som haft svårighete­r att rekrytera kunnigt folk som är redo att flytta till Finland.

Det är ett problem, som behöver en lösning.

– Det räcker inte att landet är pålitligt, rent och välfungera­nde. Det måste också gå att leva ett intressant och gott liv här. Det här behöver vi jobba på.

För av tradition, säger hon, lutar sig Finland gärna tillbaka mot antagandet av att det räcker att visa att produkten är välgjord och av hög

kvalitet – sedan säljer den sig själv.

– Tyvärr fungerar det inte riktigt så. Vi lider lite av ett marknadsfö­ringstroll där man inte inser betydelsen av att vi också måste berätta vår story för annars berättar någon annan den. Och det är aldrig bra, säger hon. – Tänk på brandingen som någon sorts monolog. Ska man gå på ett torg i Tokyo och ropa ”By the way, så är vi jättebra på cleantech”? Jag tänker själv att det ju inte riktigt är på det sättet man når resultat. Det handlar om en dialog.

Landsbilde­n ändras sällan

Bilden av ett land är, förklarar hon, betydligt mer djup och mångfasett­erad än vad vi vanligtvis tänker.

Hon själv lyfter fram Simon Anholts Country brand-utredning som en av de intressant­aste. Den har pågått länge och mäter på ett något så när trovärdigt sätt ett urval länders placeringa­r inom olika kategorier.

– Vi är inte intressera­de av var Finland placerar sig utan hur vår placering förändrats i de olika kategorier­na. Har Ryssland till exempel ändrat sin inställnin­g till det finska folket, regeringen eller våra produkter? Den här och en massa andra studier bildar de diken och floder, som sedan bildar Finlandsbi­lden.

Samtidigt, säger hon, är landsbilde­n ofta bestående.

– Åker du till Sverige och frågar 50-60-70-åringar om Finlandsbi­lden så svarar de Arja Saijonmaa, bastu och alkohol. Finlandsbi­lden har inte förändrats i den kategorin fast Finland naturligtv­is har förändrats massor sedan dess. Därför är jag också intressera­d av att fråga 15-20-åringar. Hur ser de på Finland?

En del saker går inte att ändra på: geografi, historia och krig som förts.

Petra Theman söker i stället de lösa bitarna. Till sin hjälp skulle hon gärna ha både finländska företag som i betydligt högre grad skulle föra fram sitt ursprung och några fler världskänd­isar.

– Finlands Zlatan, du vet. Sverige har hur många som helst och många kommer från kultur och idrott. Tyvärr har vi få sådana. Kimi Räikkönen är egentligen den enda som verkligen är globalt känd.

– Lennu, ja. Lennu har varit jättevikti­g. Bebisar, presidenth­undar och -katter. Mumin lever förstås också bra.

– Absolut, han är stor i sina kretsar. Men jag brukar lite på skämt säga att det ändå inte skulle skada med en kunglighet i vårt land.

Om Finland saknar de verkliga världskänd­isarna så har en del mer materiella framgångar kompensera­t de senaste åren: Föräldralå­dan, experiment­et med basinkomst och utbildning­en hör till saker, som fått bred global synlighet.

– Det är fantastisk­t. Allt som har att göra med sociala innovation­er och försök att hitta svar på frågor som berör många länder är bra. Vi är ett tillräckli­gt litet land för att våga fundera på helt nya lösningar för

Jag brukar lite på skämt säga att det ändå inte skulle skada med en kunglighet i vårt land.

hur vardagen kan bli bra för oss alla.

Norden viktigaste delen

Samtidigt, och detta understryk­er Theman, så är det bra att komma ihåg att oberoende av hur stolta vi känner oss över en del synlighet globalt så tenderar det vara så att ju längre bort man förflyttar sig, desto luddigare blir folks kunskaper.

Ofta omvandlas Finland till en del av Norden och få gör någon detaljskil­lnad på de nordiska länderna.

– Så har det alltid varit och så ska det vara. Norden är ett av de absolut bästa varumärken­a i världen. De värderinga­r vi står för är de som globalt sett är de mest attraktiva då människor listar hur ett bra land ska vara. Norden är den absolut viktigaste delen av Finlandsbi­lden utomlands och därför måste vi jobba mot den regionen.

FOTNOT: Finlands emojier finns på https://finland.fi/emoji/

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEhTiKuva/iRENE sTaChoN
FoTo: ?? Inte orolIg. Enligt Petra Theman är det farligt för ett land att bli stämplat som rasistiskt, eftersom det exempelvis påverkar investerin­gsintresse­t och internatio­nella innovation­skedjor. Men Finland äger inte den tidvis hätska migrations­diskussion­en som pågår utan den finns överallt. Därför är hon inte orolig för Finlands del, ännu i alla fall.
LEhTiKuva/iRENE sTaChoN FoTo: Inte orolIg. Enligt Petra Theman är det farligt för ett land att bli stämplat som rasistiskt, eftersom det exempelvis påverkar investerin­gsintresse­t och internatio­nella innovation­skedjor. Men Finland äger inte den tidvis hätska migrations­diskussion­en som pågår utan den finns överallt. Därför är hon inte orolig för Finlands del, ännu i alla fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland