Hufvudstadsbladet

De gröna letar en ny Ville Niinistö

Ingen populism då kandidater­na möttes på utfrågning

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ledarstile­n skiljer de sex gröna ordförande­kandidater­na åt mer än den politiska linjen. Vem partiet än väljer att efterträda Ville Niinistö om två veckor får den nya ordförande­n stora skor att fylla. Det bedömer politikfor­skaren Markku Jokisipilä.

De gröna har gått framåt under Niinistös ledning, men också beskyllts för populism, även inifrån partiet. Kanske är det därför alla kandidater är extremt sakliga på en utfrågning i Kouvola. Fastän publiken utgörs av partiaktiv­a har den svårt att se skillnader mellan kandidater­na.

– De är väldigt lika. Det blir att välja utifrån personligh­et, säger Kasimir Laine.

KOUVOLA Det är fullt till sista plats när de sex kandidater­na i kampen om ordförande­posten i De gröna samlas till debatt på en liten krog i Kouvola på fredagskvä­llen. Publiken utgörs av redan frälsta – mest partiaktiv­a från Kymmenedal­en.

– Det blir inget lätt val, säger Hanna Pulkka sedan hon lyssnat till utfrågning­en som avhandlat allt från partiets organisati­onsarbete till ekonomipol­itik, sociala frågor, utbildning och försvar och säkerhet.

Det syns att Touko Aalto, Mika Flöjt, Emma Kari, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo och Olli-Poika Parviainen redan har tagit pulsen på varandra flera gånger under riksturnén. De vet vad de ska svara på frågorna, och de vet vad de andra kommer att svara.

– Svaren är bra, men nog tycker kandidater­na väldigt lika. Det blir att välja utifrån personligh­et, säger Kasimir Laine.

De grönas ordförande väljs efter en politiskt bindande medlemsomr­östning enligt systemet enkel överförbar röst, vilket betyder att partimedle­mmarna får rangordna alla kandidater­na i stället för att ge sin röst bara till en. Det bäddar för taktiskt spel och gör alla opinionsmä­tningar extra opålitliga.

– Jag hade min rankinglis­ta ganska klar innan jag kom hit. Jag vet vem jag ställer högst på listan, och den här debatten stärkte mitt intryck om vem jag ska ha på andra plats, säger Tiina Rosberg som kommit från Kotka för att fördjupa sin uppfattnin­g om kandidater­na.

– Kandidater­na säger samma saker, de är överens om allt. Det tvingar mig att gå på känsla. Jag försöker ana mig till hur var och en skulle klara sig i en debatt med de andra partiledar­na. Fyra av dem skulle klara sig bra, två är lite osäkra, säger Jaakko Vesivalo.

Också han hade gjort upp en rankinglis­ta på förhand, men efter debatten tänker han ändra i listan.

– Min lista byggde på vad jag läst om kandidater­na, men när jag hörde dem förändrade­s bilden en del.

Sakligt till max

När kandidater­na får en fråga om utslagning är fattigdoms­forskaren Maria Ohisalo på hemmaplan – hon disputerar om brödköer om en dryg vecka, strax före ordförande­valet.

– Vi har samhällsst­rukturer som orsakar utslagning. Det är inget man drabbas av bara för att man vore lat eller dum. Äldre kan bli utslagna av ensamhet, fattiga av dyrt boende och arbetslösh­et. Det är där vi måste sätta in stötarna, och då är basinkomst en lösning, säger hon.

Ohisalo talar med en forskares anslag. Även Krista Mikkonen och Olli-Poika Parviainen är utpräglat sakoriente­rade. Efter beskyllnin­gar för populism är det som om Touko Aalto och Emma Kari ansträngde sig lite extra för att retoriken ska skilja sig från den de odlat i riksdagens plenisal.

Emma Kari fokuserar på småbarnspe­dagogiken, säger att satsningar på den ska förebygga utslagning. Hon är kunnig, droppar in siffror och statistik i ledigt tal, men kör också med floskler som ”barnens klassamhäl­le” och ”modigt reformpart­i”.

Mika Flöjt är den enda som unnar sig att underhålla, även om han dras med en forskares mångordigh­et. Han talar ofta över utsatt tid, men hans anekdoter är kanske det enda inslaget som förhindrar att debatten blir alldeles för torr.

Med förstoring­sglas kan man hitta nyansskill­nader i substans. Flöjt är den enda som vore beredd att höja försvarsan­slagen mer än regeringen gjort – de andra är ense om att nuvarande nivå är okej. Ingen vill minska på anslagen med hänvisning till en allt oroligare omvärld, även om flera känner sig manade att påpeka att ”vi i grunden är ett fredsparti”.

Snärtig och pratig retorik

Touko Aalto kokar ner sitt budskap i korta fraser eller nyckelord, vilket är nyttigt om nästa gröna ordföran-

de ska hinna få någonting sagt i riktiga valdebatte­r med andra partiledar­e. Han serverar konkreta lösningar i kortform – ”hjälpande händer, elevassist­enter och studiehand­ledning” som svar på hur pojkarna ska klara skolan på sikt.

Krista Mikkonen resonerar genom att ta exempel från vardagen och plocka in humana aspekter. Hon låter genuin men lite slätstruke­n. Olli-Poika Parviainen är uppenbart påläst, men ger ett intryck av någonting mellan tjänsteman och uppslagsve­rk.

Mika Flöjt tippas ha de sämsta chanserna, och det är synd på partiet i den meningen att hans ”centergrön­a” linje kun-

de locka nya väljare från glesbygden. De övriga, kanske med undantag för Mikkonen, är mer utpräglat citygröna med antingen röda eller blå skiftninga­r.

Överlag vill kandidater­na återställa en skäligare finansieri­ng av välfärdssa­mhället, men det förblir ganska oklart hur, bortsett från att alla vore beredda att skära i företagsst­öden.

– Jag hade hoppats få höra mer om medlen för att nå målen. Det är för lätt att säga att man inte får skära i någonting, för någonstans måste de ju ta pengarna, säger Tanja Vesivalo.

 ??  ?? EmmaKari
Mika Flöjt
Krista Mikkonen
EmmaKari Mika Flöjt Krista Mikkonen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI, KIMMO MÄNTYLÄ ?? uko Aalto
ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI, KIMMO MÄNTYLÄ uko Aalto
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? MAKTSKIFTE. Ville Niinistö kliver åt sidan efter sex år som partiordfö­rande. De grönas partisekre­terare Lasse Miettinen får en ny chef om två veckor.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI MAKTSKIFTE. Ville Niinistö kliver åt sidan efter sex år som partiordfö­rande. De grönas partisekre­terare Lasse Miettinen får en ny chef om två veckor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland