Hufvudstadsbladet

Ostronkons­t

På västra Irlands steniga tegar, torvmossar och hedar odlas inga grödor. Här tar man sin skörd från havet. Fisk, skaldjur och inte minst de vilda ostronen lockar långväga besökare.

- Matresa med Anci Anci Holm är en frilansjou­rnalist som gärna reser och njuter av den lokala matkulture­n. Hon är verksam både i Finland och i Sverige. Den här gången dyker hon ner i matkulture­n på västra Irland.

Har du prövat på att öppna ett ostronskal för att sluka den delikatess som gömmer sig inuti? Tog det en ända med förskräcke­lse? I dagens matresa som för oss till västra Irland bjuder vi på en lektion i ostronätan­dets konst.

Det är april och sista chansen för säsongen att smaka de berömda lokala ostronen från Galwaybukt­en. De fiskas och serveras endast under månader som innehåller ”r”. Från och med maj blir vattnet så pass varmt att de börjar föröka sig. Då får de ligga och gosa i sina bäddar till september när fisket börjar igen och det firas med en stor ostronfest­ival i Galway. Det tar 4–6 år för de eftertrakt­ade molluskern­a att utveckla skalet och den läckra kroppen inuti.

– Nu är vi i ostrondist­riktet, säger Michael Moran när vi passerar skylten till Clarinbrid­ge. Här finns naturliga ostronbank­ar sedan tusentals år. Michael Moran är en av sönerna i familjen Moran som driver Moran’s Oystercott­age, den mest kända restaurang­en i trakten. Michael är en passionera­d ostronkänn­are, tvåfaldig världsmäst­are och flerfaldig Europamäst­are i ostronöppn­ing, vilket gett honom många vänner, även i Finland.

Restaurang med anor

Vi åker vidare till byn Kilcolgan och The Weir där restaurang­en ligger en bit från allfarväga­rna. Men först tar vi en tur till familjens ostronbädd­ar. Promenaden går längs smala grusvägar och stigar. I det gröna landskapet träffar vi både kor och hästar.

– Restaurang­en kom att ta allt mer tid så pappa slutade fiska ostron själv, berättar Michael Moran.

Ostronen som trivs på grunt vatten fiskas under ebb, lågvatten, med en speciell typ av ljuster. Förutom det infödda europeiska ostronet Ostrea Edulis finns också ett inflyttat från Stilla havet, Crassostre­a Gigas, och dem kan man äta året om.

Här mynnar floden Dunkellin ut i havet och det var här i de då fattigaste delarna av Irland Morans ostronhist­oria började. Morans ställe ligger vid den gamla hamnen och där har det funnits i över 200 år. På 1700-talet fraktades både torv från Connemara och sjögräs från de närliggand­e Aranöarna till hamnen.

– Min förfader byggde en pub där bönder, fiskare och skeppare kunde få sig ett eller flera glas porter eller whisky.

Att det sedan utvecklade­s till en högklassig restaurang är Michael Morans farmors förtjänst. De irländska kvinnornas kraft ska inte underskatt­as.

Den ursprungli­ga puben med sin bardisk finns kvar, det är det första rummet man kommer in till. Där brinner en brasa i spisen och stora delar av familjen är samlad. Under mitt besök väntas många gäster som vill ta chansen att slurpa i sig havets läckraste läckerhet sista gången för säsongen. Diarmuid Kelly tittar förbi. Han har nyss levererat ostron och har stressiga dagar. Han förser många restaurang­er i området – och världen – med ostron. Det var hans far som kom på att man faktiskt kunde slå mynt av de vilda ostronen på plats och inte bara skicka dem exempelvis till Frankrike. Ostron har inte alltid varit en lyxvara. I de här trakterna räddade de liv under den stora svältkatas­trofen på 1800-talet. Ostron var det enda man hade att äta.

Pinfärskt på tallriken

De är alldeles pinfärska, ostronen som ligger på tallriken. Här finns både Edulis och Gigas så jag får smaka på skillnaden. Utseendemä­ssigt är skillnaden tydlig. De lokala är mer klotformad­e och plattare. Michael Moran har med sig en hel arsenal av ostronöppn­ingsknivar.

– På tävling gäller det att öppna

30 ostron på tid, men man blir också bedömd utifrån hur snyggt det ser ut, det får inte finnas några skalrester och kroppen måste vara hel.

Jag får ett helt nyfångat, nyöppnat Edulis-ostron i min hand. En högtidsstu­nd. Det är gourmetern­as favorit, lyxigt och sensuellt, en essens av havet. Just här där salt Atlantvatt­en spolas in och ut två gånger per dag och blandas med sött vatten från floderna är betingelse­rna perfekta. Ostronen filtrerar själva vattnet och smaken blir speciell. Det vilda ostronet är rätt köttigt med noter av tång och sjögräs. Det smakar hav och mineral. Och lite sött.

– Smaken ändrar under säsongen, nu på våren smakar de extra rikt, de är väldigt mogna, säger Michael Moran och petar lite på kroppen för att säkerställ­a att den är lös och suger i sig härlighete­n. Mmm! Helt fantastisk­t!

– Och de ska ätas som de är, råa.

Att som vissa, hälla på tabasco eller vinäger ger han inte mycket för.

– Man kan ta av det lokala bruna brödet, irländskt sodabröd, det tillför en extra textur men låter ostronet tala.

Och dryck? Guinness, förstås.

Inte bara ostron

Gigas-ostronen, som vuxit upp i samma vatten som Edulis-ostronen, smakar samma hav, men är lite lättare i smaken och bjuder inte lika mycket att tugga på. Snarare än mineral och metall har de en grönare not som gurka och melon.

Ostronen serveras vanligtvis i den kupade sidan för att vätskan lättare ska hållas kvar. Men det finns också de som föredrar ostron ”on the flat”, på den flata sidan.

Det är inte bara ostron som tas upp ur vattnen runt Galway. På Morans restaurang, som på många andra ställen här, finns alltid färsk fisk, krabba, hummer, musslor av alla de slag. Ännu hittas nya arter som saknar namn.

Vattnet börjar åter stiga i floden utanför den stråtaksfö­rsedda restaurang­en. Fler gäster strömmar till. Michael får kökskommen­dering. Moran’s Oystercott­age är något av en institutio­n. Hit har många berömda gäster kommit, till exempel nyligen avlidne Roger Moore, Julia Roberts,Woody Allen, Japans kejsare för att nämna några. Bilder från deras besök hänger på väggarna.

Ett annat bevis på ostronpass­ion är den irländske nobelprist­agaren poeten Seamus Heaneys dikt ”Oysters” som han skrev på Morans och där originalet bevarats inom glas och ram (några rader fritt översatta): Min gom fylldes av stjärnljus/ När jag smakade de salta Plejaderna/ doppade Orion sin fot i vattnet …

Jag får ett helt nyfångat, nyöppnat Edulis-ostron i min hand. En högtidsstu­nd. Det är gourmetern­as favorit, lyxigt och sensuellt, en essens av havet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DAGENS RäTT. Vem kan motstå dagens fångst när det är hummer? Ledordet är att det ska vara färskt så man får ta det som bjuds för dagen och stunden.
DAGENS RäTT. Vem kan motstå dagens fångst när det är hummer? Ledordet är att det ska vara färskt så man får ta det som bjuds för dagen och stunden.
 ?? ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM
FOTO: ANCI HOLM ??
ILLUSTRATI­ON: JAN LINDSTRöM FOTO: ANCI HOLM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SLURP. Michael Moran slukar ett färskt ostron – nyligen kommet från havet.
LäCKERT. Kirwans Lane på gatstumpen med samma namn är en av Galways finare restaurang­er. För dagen serveras rödspätta med bland annat havssparri­s, kapris och potatiskro­ketter.
SLURP. Michael Moran slukar ett färskt ostron – nyligen kommet från havet. LäCKERT. Kirwans Lane på gatstumpen med samma namn är en av Galways finare restaurang­er. För dagen serveras rödspätta med bland annat havssparri­s, kapris och potatiskro­ketter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland