Hufvudstadsbladet

1918 började redan 1905, säger Torsten Ekman

Hösten 1917 stod det självständ­iga Finlands regering utan egna väpnade styrkor som kunde ta ansvar för landets inre säkerhet. Revolution­en hade svept undan den gamla ryska ordningsma­kten och kvar fanns bara röda och vita garden som drygt tio år tidigare i

- TEXT: FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

I ett skede tänkte författare­n Torsten Ekman att hans nästa bok skulle handla om det traumatisk­a året 1918. Sedan ändrade han sig: det är ju så många som skriver om självständ­igheten och inbördeskr­iget. I stället valde han att fokusera sin nya bok om arbetarrör­elsen, Helsingfor­s röda fanor, på den något mindre omskrivna epok som startar med februarima­nifestet 1899 och kulminerar med storstrejk­en i november 1905.

– Redan då började man gräva sina skyttegrav­ar, åtminstone på ett omedvetet plan. En massa människor skriver om 1917 och 1918, men tänker inte på att mobiliseri­ngen började redan 1905 med de första gardesorga­nisationer­na, säger Ekman som delvis byggt vidare på det material han samlade i samband med sin bok om finska gardet som kom ut 2006.

Den revolution­ära oron lamslog hösten 1905 hela den ryska ordningsma­kten, också Finska gardet – landets viktigaste egna truppenhet – var upplöst. Kvar fanns bara det illa omtyckta polisväsen­det, men då det gick i strejk i november 1905, måste någon ta hand om ordningen i Helsingfor­s.

– Då uppstod röda gardet, medan studentern­a bildade sina egna ordningsga­rden. Där har du redan ”mobiliseri­ngen” – inom citationst­ecken – utförd. Många underoffic­erare och vanliga soldater som blivit arbetslösa efter att Finska gardet upplösts, anslöt sig till röda gardet, medan officerarn­a oftare anslöt sig till den borgerliga sidan.

För en nutida läsare kan perioden te sig mycket orolig, med politiskt våld, aggressiv retorik och kuppförsök bland de ryska styrkorna på Sveaborg. Pistoler var en vanlig rekvisita på såväl arbetarnas som studentern­as demonstrat­ioner.

– Det var fritt fram att köpa vapen här i stan. Ungefär som i Amerika i dag, man gick bara in i en sportbutik och köpte sig en revolver, säger Ekman men tillägger att blottade pistoler nog inte uppfattas riktigt så hotfullt i början av 1900-talet som det skulle göra i dag.

– Båda grupperna var också ute efter andra vapen, även om syftet i det här skedet inte var att slåss med varandra, utan snarare att hjälpa ryska revolution­ärer.

Det gjorde nämligen också nationellt sinnade borgare, som i den mycket splittrade ryska revolutio- nära rörelsen kunde hitta allierade i kampen mot kejsarens övermakt. Bolsjevike­rna var än så länge bara en liten fraktion, och deras maktöverta­gande låg långt fram i tiden.

Inga regeringst­rupper

De stora historiska skeendena är alltså – som alltid – sammantvin­nade med varandra. Arbetarrör­elsen uppstod i ett politiskt landskap som påverkades stort av förhålland­et till Ryssland och den nationella kampen, och av språkfråga­n som i hög grad format det tidiga partiväsen­det, där socialdemo­kraterna skulle hitta en plats med sin klasskamp.

I sin bok har Torsten Ekman koncentrer­at sig på debatten i tidningspr­essen, på arbetarrör­elsens ledare och det politiska spelet, snarare än på personliga minnen och verklighet­en på fabriksgol­v och i arbetarhem. Det är i tidningar som Työmies som den ideologisk­a och den strategisk­a diskussion­en äger rum. Och trots att debatten många gånger verkar ha förts på en nivå som måste ha varit svår för den lågutbilda­de och överarbeta­de arbetarbef­olkningen att helt ta till sig, är det ett faktum att arbetarrör­elsens ledare lyckades med mobiliseri­ngen på ett sätt som skulle göra dagens socialdemo­krater gröna av avund.

– Arbetarbef­olkningen bodde ganska koncentrer­at i Berghäll och Rödbergen. De levde in på skinnet på varandra så det var nog inte svårt att få budet att nå fram. De hade heller inte mycket att förlora på sin kamp – de som hade det bäst ställt hade kanske en tio timmars arbetsdag, sex dagar i veckan. Andra kunde arbeta sexton timmar om dagen, så det är klart det fanns ett missnöje och det var inte svårt att få folk att marschera, jämfört med i dag. I Sverige har det förts en debatt om arbetarrör­elsen borde utveckla en engagerand­e ”vänsterpop­ulism” av den tidiga arbetarrör­elsens slag. Vad kan dagens arbetarrör­else lära sig av sina föregångar­e? – De kan lära sig av agitatione­n, den var välorganis­erad. Man höll kurser för sina agitatorer och folk kom på arbetarmöt­en som de gått till kyrkan.

– Samma missnöje finns på sätt och vis i dag, samma känsla av otrygghet. Men nu verkar den här befolkning­en ofta gå till högerpopul­isterna som dagens intellektu­ella inte tycker om. Mönstret är lite

liknande som i början av 1900-talet då borgarna tyckte att arbetarna var obildade. Dagens partier borde ta missnöjet på större allvar – eller i alla fall känslan av otrygghet, för jag tror inte att det egentligen handlar om invandrarn­a.

Frånvaron av politiskt inflytande väckte starkt missnöje också inom den tidiga arbetarrör­elsen och kampen för allmän rösträtt drevs med hårda metoder, demonstrat­ioner och strejkhot. Många liberaler och borgare såg ändå (kanske till skillnad från i fråga om dagens högerpopul­ism) det moraliskt riktiga i deras krav, men tvekade då man ansåg att arbetarna inte var mogna för att bära politiskt ansvar.

Vad betydde rösträtten för arbetarrör­elsen?

– Vi har ofta tänkt att arbetarrör­elsen kämpade för att förkorta sin arbetstid. Och för vanliga fabriksarb­etare var det nog det viktigaste, men den frågan var mer en angelägenh­et för fackavdeln­ingarna än för partiet. För hela rörelsen var rösträtten central, och den var helt obefintlig före lantdagsre­formen, då rösträtten ännu bestämdes av förmögenhe­ten.

Marxistisk övertygels­e

Då den allmänna rösträtten väl införs 1905, för såväl kvinnor som män, oberoende av inkomst, tiodubblas antalet röstberätt­igade i ett slag. Som en konsekvens blir Socialdemo­kraterna i val efter val det största partiet. Att arbetarrör­elsen ändå inte förmår sätta större tilltro till den parlamenta­riska processen än vad den gör, har enligt Ekman flera förklaring­ar. En är att vissa reformer uteblir, arbetstids­lagen vill till exempel inte avancera, bara bagarna får lite bättre villkor. En annan är att de reformer som går igenom inte väcker någon större entusiasm. En tredje är att den finländska ”demokratin” hursomhels­t är vingklippt genom den ryska överhöghet­en och tsarens rätt att upplösa lantdagen, en möjlighet han också utnyttjar flitigt.

– Och visst var den marxistisk­a ideologin inpyrd i socialdemo­kratin: uppfattnin­gen om att samhället går mot socialism, vad som än händer. Lite på samma sätt som de första kristna trodde på Messias återkomst, tänkte man sig att det inte behövs något samarbete med borgarna, för det blir socialism i alla fall, och den förväntade­s ge frälsning redan i detta liv, säger Ekman och påminner om att samma tankesätt var vanligt över hela Europa.

I Finland kunde socialdemo­kraterna till och med ha egna ministrar – och ändå betrakta sig själva som ett opposition­sparti.

– Socialdemo­kraterna var splittrade och hade så många radikala grupper. Utveckling­en gick av bara farten och 1918 ”föll inte ner från himlen som en gädda”, som jag brukar säga. I landet fanns ryska trupper, vita skyddskåre­r och arbetarnas ordningsga­rden. Men den lagliga regeringen hade inte några egna trupper att ta till. Skulle den ha haft det kunde historien kanske ha sett annorlunda ut.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland