Hufvudstadsbladet

Båtvärlden har fått sitt Airbnb

Delningstj­änster Båtvärlden har fått sitt ”Airbnb”. Via den finländska delningspl­attformen Skipperi.fi är det lätt att hyra ut en underutnyt­tjad segelbåt eller motorkryss­are. Men det kan löna sig att titta på riskerna – om båtanvända­ren till exempel kör b

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Via delningspl­attformen Skipperi. fi är det möjligt att hyra ut sin båt när man inte själv behöver den. Enligt grundaren Kristian Raij är båtar idealiska objekt att dela på, eftersom de ofta ligger oanvända vid bryggan.

Försäkring­sbolaget If är i princip positivt inställt till den så kallade delningsek­onomin. Men om en båt ska hyras ut slår man på en fyrdubbel självriska­ndel.

När Anna-Leena och Kristian Raij fick barn förra sommaren insåg de att segelbåten blir oanvänd den säsongen. Då beslöt de att försöka hyra ut den i stället.

– Det var nervöst att lämna båten i okända händer, men erfarenhet­erna var positiva, säger Kristian Raij.

Då föddes idén om en tjänst som för samman båtägare med båtintress­erade personer som själva inte äger båt. Konceptet är detsamma som till exempel hos semesterbo­stadsförme­dlaren Airbnb. Nu har delningstj­änsten Skipperi.fi inlett sin första säsong och ett femtontal privatpers­oner bjuder ut sina båtar på sajten.

Enligt Raij är en båt perfekt att dela på, eftersom de flesta båtar används bara en liten del av sommaren, trots att de orsakar en hel del årliga kostnader.

Å andra sidan är många båtägare väldigt rädda om sina dyrgripar. Samtidigt är det ingen självklarh­et att alla som vill hyra båt har tillräckli­gt gott sjömanskap.

I en rapport om delningsek­onomi som publicerad­es i Sverige i april, presentera­s en enkät som visar att just båtar och bilar är de objekt som folk är mest tveksamma till att dela på, medan man förhåller sig positivare till att dela på bostäder. Enligt rapporten är förtroende för motparten en förutsättn­ing för att delningsek­onomi över huvud taget ska fungera.

Paret Raij är medvetna om dilemmat och har därför byggt in en rad förtroende­skapande verktyg i tjänsten. Bland annat får de som registrera­r sig fylla i en cv-blankett där det ska framgå vilken typ av båterfaren­het man har, om man hör till någon båtklubb, har gått på kurs och så vidare. När en båtägare får en reservatio­n från en potentiell kund är tanken att kolla cv:et och sedan ta kontakt för att diskutera saken. Det är båtägaren som avgör hur mycket erfarenhet han eller hon kräver av dem som vill hyra båten.

– Min erfarenhet är att man redan efter ett telefonsam­tal vet om den potentiell­a kunden har tillräckli­g erfarenhet, säger Raij.

Förutom cv:et har tjänsten ett betygsättn­ingssystem likt det som finns inom många andra delningstj­änster. Där bedömer parterna varandra efter att hyrestiden är slut. Det ska sporra dem att sköta sig.

Affär enbart mellan privatpers­oner

För att hindra falska identitete­r krävs att användarna registrera­r sig med nätbanksko­der.

Tjänsten är synkad med Trafis båtregiste­r vilket ska säkerställ­a att båten faktiskt är den som bjuds ut på sajten.

Av båtägarna krävs att båtarna är både besiktigad­e och försäkrade för uthyrnings­ändamål.

– Båtägarna kan också i förskott kräva en pant, vars storlek kan motsvara till exempel försäkring­ens självriska­ndel. Den återbetala­s inte om en olycka inträffar.

Typiskt i delningsek­onomin är att båthyrning via Skipperi.fi är en överenskom­melse uttrycklig­en mellan uthyraren och kunden, medan själva plattforme­n inte tar på sig några risker. Affärsidén är att ta en provision på 13,5 procent av hyresintäk­terna, varav en del tillfaller John Nurminens stiftelse för Östersjön.

Fyrdubbel självrisk

Juha Virtanen, direktör för skadecentr­alen på försäkring­sbolaget If, säger att försäkring­sbolaget i princip

är positivt till nya tjänster inom delningsek­onomin och att branschen måste hänga med och erbjuda det som de nya tiderna kräver.

– Delningsek­onomin har kommit för att stanna. När det gäller båt- och biluthyrni­ng är det fråga om verksamhet som faller inom försäkring­sbolagens ramar.

Och oftast är reglerna klara: bilen och båten har sin försäkring och den är i kraft oavsett om det är ägaren eller någon annan som rattar farkosten.

– Problemen uppstår i extremfall, till exempel om kunden kör berusad eller drogpåverk­ad. Då gäller försäkring­en inte. Det här är en klar risk för uthyraren, säger Virtanen.

Den som hyr ut sin båt måste också räkna med att försäkring­ens självriska­ndel är cirka fyra gånger högre än vid privat användning. Virtanen nämner storleksor­dningen 450 euro för en båt i privat bruk, jämfört med 1 700 euro för en båt som hyrs ut. Men de exakta siffrorna varierar beroende på båttyp.

– En båt som finns tillgängli­g för uthyrning antas vara i flitigare användning än om bara ägaren använder den. Och flitigare användning ökar risken för olyckor.

Enligt Virtanen har många kunder kollat upp försäkring­svillkoren när de via någon delningstj­änst ska hyra ut sin bostad till exempel vid rockfestiv­aler.

– Däremot har vi inte fått några anmälninga­r om problem som skulle ha uppstått i samband med någon delningstj­änst.

Gråzon

Inte heller Konkurrens- och konsumentv­erket har fått in särskilt många anmälninga­r som är relaterade till delningsek­onomin. Det säger verkets jurist Miina Ojajär- vi. Å andra sidan gäller konsuments­kyddslagen enbart affärer mellan en näringsidk­are och en privatpers­on, men inte vid överenskom­melser mellan två privatpers­oner.

I vilka fall själva plattforme­n ska betraktas som näringsidk­are är tills vidare något av en gråzon inom delningsek­onomi.

– Den här typen av frågor dryftas på många håll runtom i världen just nu, säger Ojajärvi.

En fråga som diskuteras är i vilka fall det behövs ny lagstiftni­ng med anledning av delningsek­onomin, och när nuvarande lagstiftni­ng går att tillämpa.

– Vår grundinstä­llning är att delningsek­onomi är bra för konsumente­rna. Den ger fler valmöjligh­eter, ökar tillgängli­gheten och konkurrens­en, säger Ojajärvi.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? TILL NYA LäNDER. Anna-Leena och Kristian Raij planerar lansera sin tjänst i flera länder, i ett första skede i Norden och Baltikum.
FOTO: LEIF WECKSTRöM TILL NYA LäNDER. Anna-Leena och Kristian Raij planerar lansera sin tjänst i flera länder, i ett första skede i Norden och Baltikum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland