Hufvudstadsbladet

Arvet efter Ville Niinistö måste förvaltas omsorgsful­lt

De gröna står inför ett hopp in i det okända, där den nya partiordfö­randen gör klokt i att fortsätta på Ville Niinistös allmänpoli­tiska linje, bedömer en forskare. En kritisk röst från partifälte­t vädjar för mindre grön opportunis­m.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Ville Niinistö lämnar ordförande­klubban i De gröna efter maximala sex år på posten och efter ett rekordresu­ltat i vårens kommunalva­l.

– Den nya ordförande­n får stora skor att fylla. Ville Niinistö har gjort ett strålande jobb som partiledar­e sedan han tog över efter det svaga resultatet i riksdagsva­let 2011, säger Markku Jokisipilä, chef för riksdagsfo­rskningen vid Åbo universite­t.

Under Niinistö breddade De gröna sitt väljarstöd genom att profilera sig som ett allmänpart­i, tillgängli­gt för rörliga väljare nära den politiska mitten. Tillväxten hade uteblivit om De gröna fokuserat på en rent ekologisk ideologi, säger Jokisipilä.

– I dagens politik måste partierna vara mer allmänpoli­tiska och partiledar­na förväntas ha en ståndpunkt i alla frågor.

De gröna gjorde sitt bästa resultat någonsin i kommunalva­let, och opinionsmä­tningarna efter det skvallrar om fortsatt medvind.

– Den nya ordförande­n får ett utmärkt utgångsläg­e, utmaningen är att befästa positionen. Det har ju hänt förut att partiet tappat fem mandat i ett riksdagsva­l, säger Jokisipilä.

Oberoende av vem som efterträde­r Ville Niinistö den 17 juni får De gröna en oerfaren och rätt okänd ledare.

– Personbyte­t blir ett hopp in i det okända. Niinistö har personifie­rat partiet i offentligh­eten, vilket inte har gett andra större möjlighete­r att profilera sig.

Med knappt två år kvar till riksdagsva­let bedömer Markku Jokisipilä att den nya ordförande­n måste växa till sig snabbt för att förvalta arvet efter Niinistö.

– Tiden är kort, men sådan är dagens politik. Gör man inte resultat direkt blir man bortbytt, som det gick för Alexander Stubb (Saml) efter två år vid rodret.

”Opportunis­m slår fel”

Under de gröna ordförande­kandidater­nas turné har det blivit klart att det inte finns större skiljelinj­er i substansfr­ågorna. Snarare har vissa kandidater profilerat sig som ”sakoriente­rade”, vilket framstår som en markering då partiet och partiledar­en har beskyllts för populism.

– I opposition ska man kritisera och lägga fram alternativ. I valrörelse­n kom De gröna inte med särskilt konkreta alternativ, snarare kritiserad­e de regeringen, säger Markku Jokisipilä.

Lite kritik kommer också inifrån partiet. Atte Harjanne som tar plats i den gröna fullmäktig­egruppen i Helsingfor­s säger att Ville Niinistös facit visserlige­n talar för sig, men samtidigt anser han att tongångarn­a i opposition­spolitiken har blivit lite väl ettriga och reaktiva. Harjanne säger att De gröna tidvis avsiktligt feltolkat regeringen för att kunna inte bara kritisera utan också demonisera den, att man skjutit ner förslag innan man hunnit reflektera över dem eller erbjuda alternativ.

– Det håller inte i längden om vi ska fortsätta växa. Vi får inte fler sympatisör­er med samma medel som vi ökade väljarstöd­et i kommunalva­let.

Harjanne tycker ändå att begreppet populism inte beskriver det som stör honom i den gröna opposition­sretoriken.

– Jag skulle hellre tala om en överdriven opportunis­m. De gröna bygger sin politik på forskning och fakta, och det borde synas utåt, också i kommunikat­ionen. Ville Niinistö var ganska het i valdebatte­rna och utfrågning­arna, och det stärkte imagen av ett ettrigt parti.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland