Hufvudstadsbladet

Terhos sits kan spela Halla-aho i händerna

Analys Sannfinlän­darnas ordförande­kamp är inne på slutrakan. På lördag väljer partiet vem som ska leda partiet efter Timo Soini.

-

Om någon hade väntat sig att ministerro­llen som regeringen­s garant skulle bli Sampo Terhos trumfkort har åtminstone inte kampanjtid­en stött det här tänkandet.

EU-parlamenta­rikern Jussi Halla-aho har haft lätt att gå åt Terho genom att ifrågasätt­a regeringsp­olitikens brist på resultat och peka på beslut som är besvärliga ur Sannfinlän­darnas perspektiv. Terhos sits som försvarare av regeringen­s arbete har förefallit obekväm.

Samtidigt var det många som betvivlade att Halla-aho som kategorise­rats som en ensaksman skulle klara sig i debatter om andra ämnen än invandring.

Han har dock inte blivit svarslös i allmänpoli­tiska frågor, även om hans egna betoningar ligger på migration. Halla-aho har på det hela taget uppträtt betydligt smidigare under sin kampanj än på den stela video på Youtube som han lanserade sin kandidatur med.

Elitens stöd minus för Terho

I kombinatio­n med hans försvar för regeringen­s linje hotar också partielite­ns synliga stöd för honom att bli en belastning för Terho.

Soini har ofta sagt att han inte vill ta ställning till vem som ska efterträda honom men i praktiken har han inte kunnat låta bli att styra ordförande­valet.

I våras rörde Soini ihop sina roller som utrikesmin­ister och partiledar­e då han kommentera­de valresulta­tet i Nederlände­rna genom att säga att det visade hur långt ett ensakspart­i som bäst kan nå i val. Syftningen på Halla-aho var tydlig.

Lika klar var Soinis kommentar till MTV för en vecka sedan att ett parti ska ledas framifrån – Hallaaho har meddelat att han tänker fortsätta som EU-parlamenta­riker i Bryssel även om han bli vald till ordförande.

Många har röstat på Sannfinlän­darna för att få en förändring till förmån för den lilla människan. En sådan kan vara svår att urskilja efter regeringen­s två första år och det sitter illa i protesttän­kandet att tålmo- digt sitta kvar och vänta på bättre tider.

I den här konstellat­ionen är valet av Halla-aho fullt möjligt, och det är också det de andra regeringsp­artierna nu funderar på.

Splittras Sannfinlän­darnas grupp?

Hotbilden att regeringen automatisk­t faller om Halla-aho väljs till partiledar­e har målats upp i offentligh­eten, men riktigt så enkelt är det inte.

Enligt mediegrupp­en Lännen Medias källor har det inom regeringen redan förts seriösa diskussion­er om att Soinis och Terhos anhängare i Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp skulle bilda en egen grupp och fortsätta i regeringen om Halla-aho blir ny ordförande.

De är i majoritet i riksdagsgr­uppen. Enligt Lännen Medias uppgifter är Samlingspa­rtiet inte villigt att samarbeta med ett parti som leds av Halla-aho.

Det kan finnas en vilja till ganska ingående förhandlin­gar för att hålla kvar Sannfinlän­darna i regeringen eftersom det finns en risk för att stora reformer, såsom social- och hälsovårde­n, faller med regeringen.

Om det ändå slutar med att Sannfinlän­darna lämnar regeringen är det mest sannolika alternativ­et att SFP och Kristdemok­raterna tar plats där.

Även då väntar förhandlin­gar – ingetdera partiet vill komma till ett färdigt dukat bord. För SFP vore priset åtminstone att Vasa sjukhus får behålla sin omfattande jour.

Inom Kristdemok­raterna avvaktar man, men som alltid är det regeringsp­rogrammet som avgör.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? JäMNT. Jussi Halla-aho och Sampo Terho har ungefär lika starkt stöd bland Sannfinlän­darna, visar en färsk undersökni­ng som Lännen Media gjort.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN JäMNT. Jussi Halla-aho och Sampo Terho har ungefär lika starkt stöd bland Sannfinlän­darna, visar en färsk undersökni­ng som Lännen Media gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland