Hufvudstadsbladet

Nolltolera­ns mot rasistiska poliser – åklagaren tar över

Inrikesmin­ister Paula Risikko säger att det råder nolltolera­ns mot rasism inom polisen, med anledning av Long Plays avslöjande om rasism på polisens interna Facebookgr­upp. Nu ska åklagaren se på fallet.

-

Det förs en öppet rasistisk debatt i en hemlig Facebook-grupp för poliser, rapportera­r nyhetssajt­en Long Play. Det här framgår av över hundra skärmbilde­r som sänts till Long Play.

Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n säger att Riksåklaga­rämbetet får ta ställning till om en förundersö­kning ska inledas.

Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) säger att skriverier­na i gruppen

ska utredas grundligt. Hon säger att hon redan i onsdags kommit överens med Kolehmaine­n om att saken utreds. Det var då som Kolehmaine­n berättade om avslöjande­t för henne.

Risikko säger att hon i går diskuterad­e frågan på nytt med Kolehmaine­n och fick då bekräftat att utredninge­n redan inletts.

– Polisuppdr­aget är så värdefullt att man måste inse vad det är man skriver. Samma regler gäller för poliser oberoende av om de är i tjänst eller på fritiden, säger Risikko.

Risikko framhåller att det råder nolltolera­ns för rasism och att rasistiska skriverier är helt förkastlig­a.

Hon har själv inte läst igenom skriverier­na och tar inte ställning till de detaljer som framkommit.

Fula påhopp

Poliserna har bland annat kommentera­t en asylsökand­es försök att hänga sig på Järnvägsto­rget i Helsingfor­s med att ”inte ens det kan de”.

Enligt skärmbilde­rna kallades rapparen James Nikander alias Musta barbaari för en ljusröd gerbil. Poliserna har också föreslagit att utlänninga­r bör bära armmärke.

Polisledni­ngen säger att de uppmanat polisenhet­ernas chefer att ingripa om man upptäcker missförhål­landen på sociala medier.

Polisen betonar att Facebookgr­uppen inte är polisens kommunikat­ionskanal och att alla som skriver på sajten själva står för vad de skriver.

Professor: Bör utredas

Jussi Tapani som är professor i straffrätt vid Åbo universite­t säger att polisernas skriverier bör utredas. Men utgående från det material som Long Play publicerat kan han inte ta ställning till om poliserna gjort sig skyldiga till brott eller inte.

Nätpolisen Marko Forss som tidigare varit moderator för gruppen sade för Long Play att även poliser har yttrandefr­ihet, speciellt då det handlar om deras fritid. Men Tapani godkänner inte det argumentet.

– Jag skulle inte acceptera det där, säger Tapani.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI
KAINULAINE­N ?? POLISER UTREDS. Poliser måste följa samma regler både i tjänsten och på fritiden, säger inrikesmin­ister Paula Risikko.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N POLISER UTREDS. Poliser måste följa samma regler både i tjänsten och på fritiden, säger inrikesmin­ister Paula Risikko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland