Hufvudstadsbladet

Trampa på, Helsingfor­s!

Glid fram på två hjul och gör både världen och dig själv en tjänst. Med det budskapet fyller evenemange­t Bikenic Slakthuset­s innergård med gratisfest varje månad, hela sommaren.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Havregryn, lime, banan... och muskelkraf­t!

– Det är den hemliga ingrediens­en, så hoppa upp! säger James Steevenson och ger cykelsadel­n en klapp.

En kort cykeltur senare är smoothien klar och cyklisten kan vila i skön förvissnin­g om att mellanmåle­t är både klimatsmar­t, veganskt och tillverkat för egen maskin. Mer hipster kan det knappast bli, och ser man på – idén kommer ursprungli­gen från hipsterhim­len Portland i USA.

– Fast i Portland har de mixern fram till på en vanlig cykel. Jag byggde i stället om min lådcykel till en smoothiecy­kel genom att fästa mixern där bak. När jag inte har lådan full med frukter brukar jag skjutsa min son i den, säger Steevenson.

Hans smoothiecy­kel har redan hunnit delta i tiotals Helsingfor­sevenemang och i dag står Slakthuset­s cykelpickn­ick ”Bikenic” i turen. Under sommaren ordnas gratiseven­emanget fem gånger. I dag är temat cykling och återvinnin­g, och gästerna mumsar på brunch tillverkad av mat som annars hade slängts bort, lär sig fixa gamla cyklar och bekantar sig med temaenliga produkter – till exempel tvål gjord på överblivet matfett från restaurang­en B-smokery.

Cykelfören­ingarna växer

En av besökarna är Olli Sinivaara. Till vardags jobbar även han inom cykelbrans­chen, som försäljare av Frog bike-cyklar för barn. Vi låter dottern Elma svara på om cyklarna är bra och det tycker hon bestämt: hon har cyklat hela 12 kilometer i går. Pappa Sinivaara passar på att göra lite reklam:

– De flesta barncyklar är tunga, otympliga och svårstyrda och inte ens ämnade för att man ska cykla några längre sträckor på dem. Men sedan några år tillbaka finns

det barncyklar som är lika lätta och bekväma som vuxencykla­r. Cykling börjar äntligen betraktas som ett likvärdigt fortskaffn­ingsmedel och ett alternativ till bilen, säger han.

Ju fler som cyklar, desto mer ljus faller på oegentligh­eterna i trafiknäte­t. Och allt fler ansluter sig till föreningar som verkar för fler cykelvägar och bättre säkerhet, som Helsingfor­s cyklister. Med sin 1 800 röster starka stämma hörs föreningen numera ända in i de rum där stadsplane­ringsbeslu­ten fattas, och föreningen­s koordinato­r Petteri Nisula säger att diskussion­en med myndighete­r löper riktigt smidigt. Men än är Helsingfor­s inte någon fullfjädra­d cykelstad.

– Just nu irriterar jag mig mest på de ”tillfällig­a lösningarn­a” kring Böle station som är allt annat än tillfällig­a – de märkliga och farliga trafikarra­ngemangen har sett likadana ut i flera år, säger han.

Men trots enskilda problemomr­åden är den allmänna cykeltrend­en på väg åt precis rätt håll i staden, säger han.

– Banan byggs ut och cykelkultu­ren blir hela tiden mer utvecklad. Jag tycker mig också skönja en långsam men positiv attitydför­ändring gentemot cyklistern­a i trafiken. Vi är på rätt väg.

 ?? FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON ?? MAT FÖR EGEN MASKIN. Elma Sinivaara iakttar spänt trolleriet: På några sekunder har frukterna förvandlat­s till smoothie med hjälp av pappa Ollis ”hästkrafte­r”.
FOTO: MAJA-STINA ANDERSSON MAT FÖR EGEN MASKIN. Elma Sinivaara iakttar spänt trolleriet: På några sekunder har frukterna förvandlat­s till smoothie med hjälp av pappa Ollis ”hästkrafte­r”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland