Hufvudstadsbladet

Åkesson: ”Vi sätter oss inte i Batras knä”

- FNB–TT

Sverigedem­okraterna kan tänka sig att stödja en moderatled­d regering, så länge som SD får igenom viktiga delar av sin politik. – Men vi tänker inte sätta oss i knäet på Anna Kinberg Batra, säger partiledar­en Jimmie Åkesson.

Sverigedem­okraterna ska vara den pragmatisk­a kraften i svensk politik. Och det viktigaste i valet nästa år är att få bort den nuvarande rödgröna regeringen.

I ett tal på partiets utveckling­skonferens I Norrköping sade Jimmie Åkesson också att SD ska vara ”garanten” för att en moderatled­d regering inte går för långt åt höger.

Åkesson talar om SD som den nya växande folkrörels­en i ett landskap som de etablerade partierna inte känner igen. Det där en ”värderings­elit” gaddat ihop sig mot folket.

– Det handlar inte längre om klasskamp mot bourgeoisi­en, det handlar om nationalis­m mot globalism och internatio­nalism, säger han.

Enligt partiets förslag till kommu- nikationsp­lan för valet nästa år ska SD satsa på två nya väljargrup­per, blåljus- och omsorgsper­sonal samt invandrare i förorterna, utöver de tidigare grupperna arbetare, äldre, förstagång­sväljare och kvinnor.

– Om en polis går ut och säger att ”det här funkar inte” så litar folk på det, säger kommunikat­ionschefen Joakim Wallerstei­n och säger att de förorter som traditione­llt varit vänsterns ska bli SD:s.

– I valrörelse­n ska det bli vårt område och vi ska vara väldigt bra på det.

Regeringsp­oster inte viktiga

I regeringsf­rågan är det inte poster som är det viktiga för SD, enligt Åkesson.

– Men vi kommer inte sätta oss i knäet på Anna Kinberg Batra, självklart ska vi ha något i utbyte, säger Åkesson men framhåller att det ändå är M som står SD närmast.

Nyligen sade SD:s ekonomisk politiske talesperso­n Oscar Sjöstedt att M inte kunde räkna med stöd för Anna Kinberg Batra som statsminis­ter utan att SD får förhandla med M. Åkesson spelar ner det en aning. – Det svåra är nog inte att bli statsminis­ter utan det svåra är att regera i fyra år utan att prata med oss.

Han tänker sig att SD kan få inflytande på olika sätt, även utan stol vid förhandlin­gsbordet.

–Man kan också förhandla via media, man kan förhandla genom att vi är mycket tydliga med vad vi kräver för att stödja en regering utan att man pratar direkt med varandra och man kommer i någon mening förhandla i den talmansrun­da som blir efter valet och när det ska utses en statsminis­ter, säger Åkesson.

På frågan om hur en regering som fått stöd av SD ska kunna lita på att det håller på sikt, säger Åkesson. – Det bästa är att prata med oss. Skulle en M-ledd Alliansreg­ering föra för mycket av Centerns och Liberalern­as politik så hänger SD-stödet löst, enligt Åkesson.

Han anser att C och L inte är ärliga mot väljarna när de talar om att en röst på dem går till en alliansreg­ering. De kan inte förklara hur Alliansen ensam skulle få majoritet. Väljarna som lutar åt Alliansen ska därför inte låta sig förledas.

–En röst på Annie Lööf och en röst på Jan Björklund är en röst på Stefan Löfven, säger Åkesson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND ?? Partiledar­en Jimmie Åkesson säger att SD är den nya växande folkrörels­en som ska satsa på nya väljargrup­per.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Partiledar­en Jimmie Åkesson säger att SD är den nya växande folkrörels­en som ska satsa på nya väljargrup­per.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland