Hufvudstadsbladet

Unicef larmar om massiv kris

Antalet kolerafall i det krisdrabba­de Jemen riskerar att fyrfaldiga­s inom en månad. Unicef larmar om att världens största humanitära kris håller på att bli ohanterlig.

- HBL

”Otroligt ödesdiger”. Med de orden beskriver Unicefs regionala chef Geert Cappelaere koleraepid­emin i Jemen. Han befarar att antalet smittade kan komma att fyrfaldiga­s till 300000 inom en månad, uppger New York Times.

Cappelaere säger till NYT att han aldrig sett en koleraepid­emi spridas i sådan takt. Koleran härstammar av orent vatten, som en följd av att brunnar, sanitetssy­stem och annan infrastruk­tur förstörts. Att epidemin blir svår beror i sin tur på att Jemen är drabbat av akut livsmedels­brist på grund av kriget, och på att merparten av landets sjukhus är ur spel.

Hälften av de kolerasmit­tade är barn. Cappelaere säger att hoppet är så gott som ute eftersom nästan alla sjukhus är stängda eller saknar vårdutrust­ning.

– Vi försöker bemöta en massiv kris, men saknar basförnöde­nheterna. Verklighet­en är oerhört krass.

Kolera är en bakteriesj­ukdom som torkar ut offret i brist på vård. Koleran har spritt sig i en oerhörd takt i Jemen den senaste månaden, från bara ett tusental fall till 70 000. Merparten av regionerna i Jemen är redan drabbade.

Unicef har levererat rent vatten till ungefär en miljon människor i Jemen, och även bistått med medicin för att slå tillbaka epidemin. Unicef och flera andra ideella organisati­oner har vädjat till parterna i kriget att lägga ner vapnen för att den humanitära situatione­n kräver effektiva insatser.

FN:s chef för humanitära hjälp Stephen O’Brien påpekade nyligen för säkerhetsr­ådet att krisen i Jemen helt och hållet orsakats av människor.

– Om det inte pågick en konflikt i Jemen skulle det inte finna någon orsak till hungersnöd­en, misären och de otaliga dödsfallen. Vi skulle definitivt undvika hungersnöd­en, sade han.

 ?? FOTO: EPA/YAHYA ARHAB ?? En svår koleraepid­emi härjar i Jemen.
FOTO: EPA/YAHYA ARHAB En svår koleraepid­emi härjar i Jemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland