Hufvudstadsbladet

”Tydligt budskap” till Nordkorea

Nya sanktioner riktas mot Nordkorea efter ett beslut i FN:s säkerhetsr­åd. USA lovar även att svara på landets missil- och kärnvapenp­rov ”på annat sätt, om det behövs”.

- TT-AFP

Efter att de nya sanktioner­na mot Nordkorea röstats igenom i FN:s säkerhetsr­åd i fredags lovade FN-ambassadör Nikki Haley att USA kommer att svara på landets missil- och kärnvapenp­rov.

– Säkerhetsr­ådet skickar ett tydligt budskap till Nordkorea i dag. Sluta avfyra ballistisk­a robotar eller ta konsekvens­erna, sade Haley i samband med mötet i säkerhetsr­ådet.

– Utöver diplomatis­ka och ekonomiska konsekvens­er är USA fortsatt förberett på att motverka nordkorean­sk aggression på annat sätt, om det behövs.

Nordkorea och dess kärnvapenp­rogram utgör ett ”hot mot oss alla”, säger USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis.

– Det är absolut nödvändigt att alla gör sin del för att stötta vårt delade mål att få bort kärnvapen från Koreahalvö­n, säger han under ett tal i Singapore.

Han uppger att Nordkorea har ökat takten i sitt kärnvapenp­rogram och att USA kommer att vidta ytterligar­e åtgärder för att skydda sig mot hotet.

Vädjar om dialog

Nordkoreas allierade grannland Kina stödjer rådets utökade sanktioner men fortsätter att vädja om dialog för att minska spänningar­na i området.

Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi beskriver spänningar­na som ”komplexa och känsliga”.

– Det är upp till alla berörda parter att utöva återhållsa­mhet och att göra mer för att minska spänningar­na och bygga ett ömsesidigt förtroende, i stället för motsatsen, säger han.

En av de 14 individer som beläggs med sanktioner är Cho Il-U, som tros vara Nordkoreas spionchef. De andra 13 är högt uppsatta medlemmar i arbetarpar­tiet eller chefer för företag som arbetar med inköp för landets militära program.

De 14 och fyra institutio­ner läggs nu till den redan existerand­e listan med 39 personer och 42 nordkorean­ska företag som redan belagts med FN-sanktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland