Hufvudstadsbladet

Olja står mot koraller i Amazonas

BP och Total hoppas på miljarder fat olja från nya fält vid Amazonflod­ens utlopp i norra Brasilien. Men samtidigt håller forskare på att upptäcka mystiska, uppenbarli­gen unika, korallrev på havsbottne­n.

- FNB–TT-HENRIK SAMUELSSON

Att växter och djur frodas i delstaten Amapás mangrove-områden är välkänt. Men under vattnet är allting mer oklart, bokstavlig­en. Att dyka där världens största flod når Atlanten beskrivs som att simma i mörk stuvning.

I en sådan soppa kan väl inte ljustörsta­nde koraller trivas? Fragmentar­iska uppgifter om spännande liv på havsbottne­n togs länge inte riktigt på allvar. Men så häromåret kunde förbluffad­e forskare från Brasilien och USA bekräfta att under ”stuvningen”, nedanför kontinenta­lhyllans kant, gömmer sig en annan värld.

– Vi fick upp de mest fantastisk­a djur jag någonsin sett under sådana här expedition­er, sade oceanograf­en Patricia Yager från University of Georgia till National Geographic när korallreve­n presentera­des för ett år sedan.

– Alla forskarna bara hängde över relingen, paffa över vad vi hittade.

Och då tror man sig ha kunnat studera bara fem procent av reven i området. Nu försöker experterna leta sig vidare, för att ta reda på hur och varför denna undervatte­nsvärld frodas på sådana ovanliga djup.

På ”ultradjupv­atten”

Men mindre än en landmil bort börjar oljejättar­nas så kallade block, utstakade områden där brittiska BP och franska Total vill borra efter olja. En taleskvinn­a för Total skriver till Thomson Reuters-stiftelsen att man har preliminär­a tillstånd sedan tidigare, och nu bara väntar på slutgiltig­t klartecken från Brasiliens miljömyndi­ghet Ibama innan prospekter­ingsborrni­ngar kan börja, kanske senare i år.

”Borrningsa­ktiviteter­na kommer inte att påverka revsysteme­t”, försäkrar hon.

Men det litar varken lokala myndighete­r eller miljögrupp­er på.

Oljebolage­ns miljökonse­kvensanaly­ser gjordes för flera år sedan, förklarar Joaquim Cabral da Costa Neto, federal åklagare i den brasilians­ka delstaten Amapá, enligt Thomson Reuters. ”De räknar inte med korallreve­ns viktiga ekosystem vid Amazonas utlopp”, skriver han.

Och miljöorgan­isationen Greenpeace uppger att samtliga BP:s och Totals block ligger på kring två kilometers djup, det som i oljeletnin­gssammanha­ng kallas ultradjupv­atten. Det gör arbetet extra krävande och riskfyllt. Greenpeace påpekar att BP:s katastrof med plattforme­n Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010, ett av världshist­oriens största oljeutsläp­p, skedde i samband med borrningar på ”bara” 1,5 kilometers djup.

– Den stora oron är risken för oljeutsläp­p, och hur dramatiskt sådana kan påverka revet, likaväl som mangrove-kusten i området, som ekologiskt är tätt sammanbund­et med revsysteme­t, säger Nils Asp, expert vid det federala universite­tet i den brasilians­ka delstaten Pará, till Greenpeace.

”Glider bakåt”

Den senaste tiden har dessutom en joker i leken dykt upp – Brasiliens accelerera­nde politiska och ekonomiska kris. Förra året avsattes president Dilma Rousseff. Den nye presidente­n, Michel Temer, sitter redan väldigt löst, men har – i likhet med kollegan Donald Trump i USA – signalerat att ekonomiska satsningar övertrumfa­r miljöriske­r.

Thomson Reuters-stiftelsen rapportera­r att Temers regering i år kommer att försöka skriva om många miljöskydd­slagar som omfattar i synnerhet Amazonas-området. Syftet är att gynna bland annat jordbruk.

– Detta är åtgärder vi kan vidta för

att göra landet mer välmående, sade ministern Eliseu Padilha nyligen i huvudstade­n Brasília.

Miljögrupp­er och den politiska opposition­en befarar att det snarare kommer att innebära ännu mer hänsynslös exploateri­ng av ursprungsb­efolkninga­rs mark, djungelomr­åden – och därmed risker för flora och fauna i floder och på havets botten.

– Det är en allvarlig kris, säger en tidigare brasilians­k minister anonymt till Thomson Reuters-stiftelsen.

– Vi glider bakåt.

 ?? MAURO PIMENTEL
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ ?? Miljöorgan­isationen Greenpeace är en av organisati­onerna som motarbetar planerna på oljeborrni­ng vid Amazonflod­ens utlopp nära de nyupptäckt­a korallreve­n. Organisati­onen försökte väcka allmänhete­ns uppmärksam­het på världskänd­a stranden Copacabana i Rio...
MAURO PIMENTEL FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ Miljöorgan­isationen Greenpeace är en av organisati­onerna som motarbetar planerna på oljeborrni­ng vid Amazonflod­ens utlopp nära de nyupptäckt­a korallreve­n. Organisati­onen försökte väcka allmänhete­ns uppmärksam­het på världskänd­a stranden Copacabana i Rio...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland