Hufvudstadsbladet

Havskonfer­ens vill stoppa överfisket

Det är inte bara Östersjön som behöver hjälp. En första global havskonfer­ens siktar på att stoppa den kontinuerl­iga försämring­en av världshave­ns tillstånd.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

FN:s första havskonfer­ens i New York samlar in löften om åtaganden för att förbättra världshave­ns tillstånd. Mötet som börjar i morgon är kopplat till hållbarhet­smålet om skydd och hållbart nyttjande av hav och marina resurser.

Finländska Baltic Sea Action Group delar med sig av goda exempel på samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Vi fokuserar på att täppa till näringsläc­kage som göder havet, och binda kol i marken, säger Mathias Bergman på BSAG.

Helcom har organisera­t Östersjölä­ndernas samarbete i över 40 år. Handlingsp­lanen från 2010 kompletter­as med löften som BSAG samlat in från bland annat näringsliv­et.

Medan Östersjöns främsta problem är övergödnin­gen är försurning, förorening­ar, nedskräpni­ng och överfiske fokusområd­en för världshavs­skyddet.

– Utmaningar­na är stora då klimatförä­ndringen försvårar världshave­ns problem. Hållbar utveckling går hand i hand med åtgärder för klimatet och havsmiljöe­rna, säger Hannele Pokka, kanslichef vid Miljöminis­teriet och chef för Finlands delegation.

FN-organet för handel och ut- veckling (UNCTAD) vill strypa subvention­erna till den globala fiskeindus­trin för att dämpa överfisket.

– Slopar vi skadliga subvention­er kan flera miljoner arbetstill­fällen i utveckling­sländerna räddas, säger generalsek­reteraren Mukhisa Kituyi.

Inför konferense­n har löften om inemot 400 åtaganden strömmat in, bland dem Helcoms löfte om att verkställa handlingsp­lanen kraftfulla­re och begränsa fartygens kväveutslä­pp. Finland lovar att främja slopandet av mikroplast­er i kosmetika och stärka kunskapsba­sen för skydd av de arktiska havsområde­na.

 ?? FOTO: EPA/NIC BOTHMA ?? Drakfisken är en av de mer uppseendev­äckande arterna i världshave­n. Uppskattni­ngsvis 20–25 procent av alla välkända världshavs­arter är utrotnings­hotade på grund av överfiske, förorening­ar, klimatförä­ndringar och förlorade livsmiljöe­r.
FOTO: EPA/NIC BOTHMA Drakfisken är en av de mer uppseendev­äckande arterna i världshave­n. Uppskattni­ngsvis 20–25 procent av alla välkända världshavs­arter är utrotnings­hotade på grund av överfiske, förorening­ar, klimatförä­ndringar och förlorade livsmiljöe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland