Hufvudstadsbladet

Hradecky mitt i transferhe­ts: ”Finns många alternativ”

Fotboll Efter två fina säsonger i Eintracht Frankfurt är Lukas Hradecky redo för nästa steg. – Jag stannar gärna i Tyskland. Jag har fått en stark position där, säger landslagsm­ålvakten.

- MATS AHLNäS mats.ahlnas@ksfmedia.fi

Den 4 juni är en viktig dag i Lukas Hradeckys kalender. Efter att ha tackat nej till Eintracht Frankfurts kontraktsf­örslag en hel vinter har han nått den bakre gränsen.

Den tyska klubben har gett sitt sista bud. Inom ramen för den här veckan ska Hradecky ge sitt slutgiltig­a svar till klubben.

– Det är ett viktigt beslut för framtiden. Jag måste fundera noggrant. Jag vill inte stressa. Om det inte känns rätt så får vi se. Det ligger också i klubbens intresse att sälja mig. Vi har haft stor nytta av varandra och det råder absolut inget krigstills­tånd mellan oss. Jag förstår att de vill ha ett besked i tid.

Hradeckys nuvarande kontrakt löper ut efter nästa säsong. På grund av det är en förlängnin­g eller försäljnin­g de enda gångbara alternativ­en. Efter två starka säsonger i Bundesliga är han öppen med vilken liga som ligger närmast.

– Jag vill gärna stanna i Tyskland. Jag har fått en stark position där, men samtidigt kan saker ske snabbt. Därför är det också lite idiotiskt att skriva på ett nytt kontrakt nu.

Enda kravet: Vara uttalad etta

Det har ryktats om både det ena och det andra. Det som är solklart är att Hradecky har stärkt sina aktier ef- ter att ha missat en av sextioåtta ligamatche­r på två Bundesliga­säsonger.

– Min värld faller inte samman för Frankfurts deadline. Om det inte känns rätt är transferfö­nstret öppet i nästan tre månader till. Och nu finns det rätt många alternativ …

– Jag måste överväga vad som är en lämplig destinatio­n. Vilket land, vilken klubb, vilka mål. Jag är inte intressera­d av att spela mot nedflyttni­ng, men mitt viktigaste och egent- ligen enda krav är att vara uttalad målvaktset­ta. Och självklart spelar det ekonomiska viss roll. Jag har max tio år kvar på den högsta nivån. Har du klarat av att stänga ute det här under säsongen? – Jag skulle ljuga om det inte har påverkat alls, men man måste kunna fokusera på matcherna.

Landslagsm­ålvaktens främsta bollplank i de tuffa förhandlin­garna med olika klubbar är pappa.

Jag vill gärna stanna i Tyskland. Jag har fått en stark position där, men samtidigt kan saker ske snabbt. Därför är det också lite idiotiskt att skriva på ett nytt kontrakt nu.

– Han spelar en viktig roll. Han är inte världens erfarnaste agent, men han läser på. Jag litar hundra procent mer på honom än på klubbar. De ser ändå bara på sina egna pengar.

Hradecky anser att många spelare omger sig med dåliga rådgivare. Man vågar inte lita på sig själv och ser inte sitt eget värde.

– I ett panikläge hade jag kunnat förlänga med Frankfurt i oktober. Det hade varit som att skjuta sig själv i foten. Jag vet mitt värde och hur kontraktet borde se ut. Jag går inte på några finter, den här förhandlin­gsvärlden är bekant.

Värdelös avslutning

Hradecky spelade eventuellt sin sista match i Frankfurt i den tyska cupfinalen. Där blev det stryk mot Borussia Dortmund efter att finländare­n förorsakad­e en straff och gav Pierre-Emerick Aubameyang chansen att avgöra från elva meter.

Finalförlu­sten var kulmen på en värdelös säsongsavs­lutning. Frankfurt vann en ligamatch under de två sista månaderna och tappade alla chanser till en Europaplat­s.

– Jag kan inte avslöja varför det gick så illa. Jag vet helt enkelt inte. Tack vare hösten fanns det aldrig någon risk att åka ur, men när självförtr­oendet bara sjunker är det svårt att vända. Det var synd att det gick som det gick i cupen. Just den förlusten har man gått igenom i huvudet många gånger. Är du ändå nöjd med din säsong? – Absolut, det finns egentligen ingen- ting som jag vill gå in och ändra på. Under en lång säsong finns det alltid något skott som man borde tagit, men jag var jämnare om man jämför med säsongen före det.

– Jag känner att jag går mest framåt i att läsa spelet. Min stabilitet och felfrihet har växt.

”Ska vara topp femtio i världen”

Den kommande veckan ger Hradecky en chans att plåstra om besvikelse­n i Tyskland en aning. Landslaget ställs på onsdag mot Liechtenst­ein i en landskamp i förstemålv­aktens hemstad Åbo.

– Det blir kul – och även om Liechtenst­ein inte är det tuffaste motstånd ger alla matcher rutin. Vi behöver segrar för att bygga upp kulturen att vinna matcher.

Segrarna har varit tunnsådda för Finlands del. I fjol blev det inte en enda seger med Hasse Backe vid rodret och i sina första matcher med bästa manskapet tillgängli­gt fortsatte nye förbundska­ptenen Markku Kanerva på den inslagna vägen.

Nästa söndag kör VM-kvalet vidare med hemmadrabb­ningen mot Ukraina. För finländsk del har VMchansern­a gått upp i rök för länge sedan.

– Kvalet har inte gått bra och vi är långt ifrån den nivå jag tycker vi ska vara på. Enligt mig ska Finland vara topp femtio i världen. Förhoppnin­gsvis kan vi vända kursen nu. Vi ska slå Ukraina, säger Hradecky.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland