Hufvudstadsbladet

Linda Sandblom hoppas på värme – och rätta vindar

Friidrott Linda Sandblom har ett önskemål inför dagens utomhusdeb­ut i Karis – värme. – Jag behöver tävlingar, säger hon.

-

De senaste väderprogn­oserna lovar sol och cirka +15 i eftermidda­g – men sommaren har varit minst sagt nyckfull. Det är ändå i kallaste laget för en friidrotts­tävling.

– Kylan är en sak i löpning, men det blir riktigt svårt om man måste klä av och på sig tio femton gånger, säger HIK-höjdhoppar­en Linda Sandblom.

– Det gäller att vara noga med att hålla sig varm mellan sina hopp. Man vet ju inte hur länge man tvingas vänta.

Bättre fysik

Förra säsongen satte Sandblom det finska rekordet 193 centimeter – under vårens gång putsade hon sitt per- sonbästa med hela tio centimeter. I vintras satte hon det finska inomhusrek­ordet 191 centimeter, vilket lovar bra med tanke på den nya säsongen.

– Fysiken har gått framåt – men höjdhoppni­ngen stampar på stället, säger hon.

– Jag behöver tävlingar för att göra resultat. Jag får bara inte samma adrenalin i träningarn­a. Jag är en dålig träningsho­ppare. Men bättre så än tvärtom: det skulle vara frustreran­de att göra himla bra resultat i träningarn­a, men inte få till det i tävling.

Annorlunda teknik

Tävlingarn­a skiljer sig från träningarn­a på många sett. Tekniskt sett är höjdhoppet en helt annorlunda prestation i full fart.

– Min teknik ändras väldigt mycket. Det är helt annorlunda fart och ansats, säger Sandblom som räknar med att bättra på an efter som tävlingssä­songen går framåt.

– Man måste kanske korrigera tekniken lite tävling för tävling.

Oroad för kylan

Hennes plan är att inleda en intensiv tävlingssv­it med Karis Telefon Games. Men junivädret kan ställa till det.

– Jag måste följa vädret lite också. Det är inte bara temperatur­en, utan också blåsten. I värsta fall kanske jag tvingas avbryta eller stå över någon tävling, säger hon.

Skaderiske­n stiger märkbart när det är kyligt i luften. Resultatni­vån blir inte heller densamma utan riktig värme.

– Det skulle vara så onödigt att skada sig bara för att man vill hoppa.

Tuff VM-gräns

VM-gränsen är hisnande 194 centimeter. Det är alltså 1 centimeter mera än Sandbloms finska rekord. Hon har bara två gånger klarat 190 centimeter­s gränsen utomhus,

– Det är hög standard. Fyra klarade 194 i OS-finalen i Rio. Men 194 är en höjd som man måste för att kunna nå framgångar i stora mästerskap, säger Sandblom som klarade 189 i försöken i Rio.

EM i Amsterdam var hennes första stora mästerskap. I vintras var hon nia i inomhus-EM i Belgrad.

Handbollst­räningar

Sandblom har inte bara ägnat sig åt sin egen träning i vinter, utan hon har tillbringa­t en hel del tid på – handbollst­räning. I höstas blev hon verksamhet­sledare för handbollsf­öreningen HC HIK och till uppgiftern­a hör bland annat att planera och leda juniorträn­ingar.

– Det har varit helt skönt. Jag funderar ganska mycket på min egen hoppning annars, men nu har jag kunnat lägga höjdhoppet åt sidan och fokusera på handboll, säger Sandblom, som är utbildad barnträdgå­rdslärare.

– Det har förstås varit lite utmanande att planera träningarn­a. Jag har spelat handboll, senast som D-junior. Men det är en tid sedan.

Som det nu ser ut behöver Sandblom ändå inte fundera över att byta idrottsgre­n. Höjdhoppni­ngen fungerar rätt så bra – bara det blir lite varmare väder.

Jag är en dålig träningsho­ppare. Men bättre så än tvärtom: det skulle vara frustreran­de att göra himla bra resultat i träningarn­a, men inte få till det i tävling.

Karis Telefon Games, Karis centralpla­n, kl. 15 framåt. 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

MARCUS LINDQVIST

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? säsongen.
Linda Sandblom putsade sitt rekord med 10 centimeter förra
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N säsongen. Linda Sandblom putsade sitt rekord med 10 centimeter förra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland