Hufvudstadsbladet

När Finland blev självständ­igt… – kanske 1805?

Finland i svenskars ögon? Det är bastu, sisu, Mumintroll­et och Arja Saijonmaa. Design visst, men också fördomar om knivar och Koskenkorv­a. Intresset för grannlande­t, som man uppfattar sig ha en speciell relation till, är stort. Kunskapsni­vån är ändå låg,

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM – Tusen sjöars land. – Tango, Arto Paasilinna. Erik Ambroson och Anton Lyxell sitter på ett kafé på Södermalm och svarar på frågan vad de associerar Finland med.

De är båda 22 år, Ambroson är från Sundsvall, medan Lyxell bor i Stockholm. – Bastu, fortsätter Ambroson. – Vemod, säger Lyxell. Flera av de orden återfinns också i den undersökni­ng som Finlandsin­stitutet i Stockholm och tankesmedj­an Magma har låtit analysföre­taget Novus göra – med syftet att få en bild av svenskars syn på Finland.

Och också på andra punkter är deras svar nästan som tagna ur den.

Som många andra i Sverige har Lyxell en koppling till Finland, i hans fall i och med släktingar i Uleåborgst­rakten.

Och precis som Novusunder­sökningen ger vi handen finns det ett intresse för grannlande­t i öster, samtidigt som kunskapsni­vån inte är speciellt hög.

Av de drygt tusen svenskar i åldern 18–79 som svarat, säger sig hälften ha liten eller ingen kunskap alls om Finland.

– Man har dålig koll och erkänner att man inte kan tillräckli­gt, säger konsulten Jessica Åkerström på Novus.

Ambroson och Lyxell beskriver sina insikter som ”mycket dåliga”. Norge och Danmark känner de till bättre och Anton Lyxell tror att det beror på den språkklyft­a som finskan innebär.

Ambroson säger att ”Finland var svenskt ett tag”, och reflektera­r över att ”det känns som att vi förtryckt dem historiskt sett”.

Fördomar då? Jo, visst är sådana bekanta.

– Absolut, men jag vill inte bekräfta dem, säger Erik Ambroson.

– I vår generation är det inte så mycket fördomar. Jag tror det var mer förr, säger Lyxell.

Jessica Åkerström talar om ”knivar och Koskenkorv­a”.

– Det är en bild man har kvar och som är svår att ersätta.

Vi söker oss lite högre upp i ålder. Karin Sjöberg och Sabina Rodén är 44 respektive 46 år, från Göteborg men bosatta i Stockholm sedan tjugo år. Dem träffar vi i centrum under lunchpaust­id.

Fest och skola

– Finland känns som ett ungt folk, som gillar att festa och bada bastu, säger Sjöberg.

– Inga fördomar, säger Rodén retsamt till sin väninna.

Båda säger att de inte känner till Finland speciellt väl – ”inte alls” – men Sabina Rodén talar ändå om det finska skolsystem­et och visar sig följa med finsk politik.

Deras inställnin­g till Finland är positiv, så till den grad att vi blir tvungna att fråga om de är väl artiga gentemot oss. Men nej, de intygar att de är ärliga.

Iittala, Alvar Aalto, Marimekko är märken och formgivare som Rodén och Sjöberg räknar upp. Och just design är något som Jessica Åkerström ser som markörer som kunde ”stärka bilden av Finland som ett attraktivt land”.

Vilket årtal?

Bibbi Nordin, 74 år, talar om finländare som skötsamma, ”vad jag har sett”.

– Ordning och reda, säger hennes man Anders.

Dem träffar vi vid Dramaten på Östermalm. Paret besöker Finland nästan årligen. Svenskars kunskapsni­vå om Finland överlag tycker Anders Nordin att är ”hyfsad”, i alla fall bland dem som gått i skola och utbildat sig. Allt handlar förstås inte om årtal, men vi gör ett litet test ändå. En fråga som bara 12 procent i Novus undersökni­ng kan svara på: När blev Finland självständ­igt? – 1805, säger Bibbi Nordin och tittar frågande på oss.

– 1930, undrar Anders Nordin efter att ha grävt i minnet.

Erik Ambroson väljer att passa frågan medan Anton Lyxell föreslår 1914.

Karin Sjöberg och Sabina Rodén kan leverera det korrekta svaret: – 1917. Om kunskapern­a om Finlands 100-årsjubileu­m är brokiga och begränsade finns det ändå ett gemensamt hos alla dessa tre – i olika konstellat­ioner – par som vi träffar.

När de blir ombedda att nämna finländska kändisar förekommer en i alla diskussion­er: Arja Saijonmaa, den finländska sångerskan bosatt i Sverige sedan många år. Också det här går igen i undersökni­ngen. Saijonmaa nämns spontant, men finns inte med bland de färdiga svarsalter­nativen. Den listan toppas av Mumintroll­et medan Kjell Westö kommer längst ner.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N
FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Praktiskt lagda med fötterna på jorden, det är Karin Sjöbergs (t.v.) uppfattnin­g om finländare. Kändisar hon och Sabina Rodén nämner är Mark Levengood och Stina Ekblad.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N FOTO: ARI LUOSTARINE­N Praktiskt lagda med fötterna på jorden, det är Karin Sjöbergs (t.v.) uppfattnin­g om finländare. Kändisar hon och Sabina Rodén nämner är Mark Levengood och Stina Ekblad.
 ??  ?? Anders och Bibbi Nordin besöker Finland nästan årligen.
Anders och Bibbi Nordin besöker Finland nästan årligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland