Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk vad är det?

- ANNA SVARTSTRöM

Bara en femtedel av svenskarna vet att svenska är nationalsp­råk i Finland.

– Osäkerhete­n om finlandssv­enskar är jättestor, säger Jessica Åkerström som gjort både en kvantitati­v och en kvalitativ undersökni­ng om svenskars bild av Finland.

I den ingår också frågor om finlandssv­enskar. Det brister vad gäller fakta men också själva begreppet.

21 procent av de tillfrågad­e vet att svenska är nationalsp­råk. 21 procent svarar att det är en minoritets­grupp som talar svenska och bor Finland.

8 procent tror att finlandssv­enskar är finländare som bor i Sverige och 10 procent att sverigefin­ländare och finlandssv­enskar är samma sak.

I gruppdisku­ssioner associerar de som alls har en bild av finlandssv­enskar till – främst historiskt – överklass och ”något finare”.

Vad gäller finlandssv­enskar i dag talar en del om en utdöende grupp medan andra talar om ett förtryck som varit.

Bland de svenskar HBL intervjuar på stan i Stockholm är inte begreppen heller alldeles klara. Anton Lyxell tänker till. – Det blir tvärtom, säger han och funderar på finländare i Sverige mot svensksprå­kiga i Finland.

Erik Ambroson associerar till Åland.

– De bor i Åbo, Helsingfor­s, säger Bibbi Nordin.

– Som jag uppfattar det är det finnar som talar svenska och som lite grann tycker om det gamla svenska, det som var. Ofta är de i min ålder och runt omkring. De unga i Finland vill vara mera Finland, säger Anders Nordin.

Sabina Rodén har finlandssv­enska vänner och vet att det är ”en grupp som har svenska som modersmål” och säger att de har ”historiska kopplingar till Sverige”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland