Hufvudstadsbladet

”Öppna upp för nytänk”

Vem? Fredriksha­mnsbördige Kettil Cedercreut­z, 57, arbetar som professor vid Cincinnati University i USA. Var? Cincinnatt­i, USA.

- JEANETTE BJöRKQVIST/SPT jeanette.bjorkqvist@gmail.com

År 2013 rörde professor Kettil Cedercreut­z upp en del känslor i Finland.

Det var då han i en insändare i Helsingin Sanomat föreslog att Åbo Akademi, Hanken, Arcada, Novia och Ålands högskola borde slås ihop till ett Kustuniver­sitet. Den här starka finlandssv­enska enheten skulle, enligt hans tanke, ha ett tätt samarbete mot den akademiska världen i Sverige och genom det lyckas mäta sig betydligt bättre i en hård global konkurrens.

Hans kikare var ställd utifrån ett USA-perspektiv och förslaget om Kustuniver­sitetet debatterad­es visserlige­n en stund, men sedan fortsatte Svenskfinl­and vidare i stort sett helt som förr.

Det är som det är, säger den Fredriksha­mnsbördige akademiker­n fyra år senare.

Han är trots allt inte helt ovan vid att ibland uttala idéer, som någon kan tycka är kontrovers­iella.

Kettil Cedercreut­z bor sedan 1995 i Cincinnati i amerikansk­a delstaten Ohio, där han numera leder den enhet som heter Experience-Based Learning and Career Education. Här utarbetas till exempel metoder och nätverk för den arbetsprak­tik som är en obligatori­sk del av studierna. Varje år hittar 6000 studerande en praktikpla­ts i fysiska världen.

Också annars omges enheten av framgång.

Studerande­na vid Cincinnati University blir klara på i snitt 5,2 år, 98 procent av dem hittar tack vare arbetsprak­tiken direkt sin plats i arbetslive­t och skolan klarar sig bra på de globala rankinglis­torna.

– Man kunde tänka sig att det här med obligatori­sk arbetsprak­tik hos företag inom den egna studiebran­schen skulle vara en modell som alla andra i världen, även Finland, också vill tillämpa. Det är bevisligen en bra modell. Men den tillämpas inte i bredare skala, säger Cedercreut­z.

Det var också ur det lite större amerikansk­a perspektiv­et han kom

Det som frustrerar mest är att tron på systemet är så stark i Finland. Anpassar du inte dig till det så anses det vara dig det är fel på, inte systemet.

på förslaget om ett Kustuniver­sitet, som han tänker kunde vara Svenskfinl­ands möjlighet till en bättre position i en världsomsp­ännande konkurrens­situation.

– Svenskfinl­and, och Finland, kunde tänka nytt och större ibland, säger han.

Systemet styr för mycket

Kanske det är lättare att analysera det gamla hemlandet om man inte bott där på över tjugo år och att i den vevan också peka på en del problem som sticker ut.

– Det som kanske frustrerar mest är att tron på systemet är så stark i Finland. Anpassar du inte dig till det så anses det vara dig det är fel på, inte systemet.

Så har Kettil Cedercreut­z alltid tyckt om lite kaos. Det kan hänga ihop med en uppväxt i de täta finlandssv­enska kretsarna i det helfinska Fredriksha­mn och med en familj där akademiska ramar kantades av cirkusinsl­ag, tack vare läkarpappa Claes brinnande intresse för cirkuskons­t. Intresset har gått i arv till sonen, som vid sidan av professors­skapet också uppträder som trollkonst­när både i Finland och USA.

Okonventio­nell kombinatio­n, okonventio­nella tankebanor.

– Det stora problemet i Finland är att man är så likriktade. Utbildning­en sållar ut likartade människor och det uppstår ingen mångfald bland dem som utexaminer­as. Det är ett slags ”survival of the fittest” när man egentligen borde våga experiment­era mer.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TäNK STORT! Professor Kettil Cedercreut­z, bosatt i USA, tror fortfarand­e på att man ska tänka stort – också i Svenskfinl­ands akademiska värld.
FOTO: PRIVAT TäNK STORT! Professor Kettil Cedercreut­z, bosatt i USA, tror fortfarand­e på att man ska tänka stort – också i Svenskfinl­ands akademiska värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland