Hufvudstadsbladet

Här räddas religionsf­riheten

Den 7 september 1631 är dagen då den katolska hären krossas och protestant­erna med segern på Breitenfel­dts slätter räddar reformatio­nen och religionsf­riheten. Nordeuropa förblir protestant­iskt och Sverige växer till en stormakt i Europa.

- TEXT STAFFAN BRUUN | ILLUSTRATI­ON JAN LINDSTRÖM

Det 30-åriga kriget 1618–1648 var Europas första storkrig. Katoliker och protestant­er stod mot varandra, men stormakter­na hade också dolda agendor. Därför kom katolska Frankrike att ge omfattande stöd till protestant­iska Sverige.

Men innan Europas länder i 30 år skulle göra allt för att förgöra varandra på tysk mark hann mycket hända.

Händelseke­djan börjar med att prästen Martin Luther 1517 spikar upp sina teser på kyrkdörren i Wittenberg och banar väg för ytterligar­e en splittring av kyrkan.

Luthers teser skulle i normala fall ha fallit i glömska, men tack vare Johann Gutenbergs boktryckar­konst får det skarpa angreppet på påven och den katolska kyrkan spridning i hela Europa.

Luther kritiserar kyrkan för att samla på sig stora rikedomar, han är emot att kyrkan säljer frälsning mot betalning och betonar flit, anspråkslö­shet och lydnad.

Att kyrkan är på tok för rik tycker också många furstar och kungar i norra Europa som nu konvertera­r till protestant­ismen. Gustav Vasa tömmer snabbt Sveriges kyrkor på guld och silver. Budskapet att vanligt folk ska arbeta hårt och lyda överheten passar också regenterna bra.

Europa är nu splittrat i två fientliga läger. Protestant­er och katoliker föraktar varandra djupt och ser fienden som den onde själv. Ett kallt krig bryter ut, hett blir det 1618 när Prags protestant­iska borgare kastar ut påvens sändebud genom fönstret i Hrdcanybor­gen. Nu är måttet rågat för kejsar Ferdinand II i Wien. Han utropar sig till ledare för de katolska länderna och skickar sin armé mot Prag för att återinföra ordningen.

När det är gjort och de böhmiska kättarna bränts på bål fortsätter de katolska trupperna in i Tysklands furstendöm­en för att mörda och plundra alla som bekänner sig till Luthers irrläror. Till slut vaknar Danmark och sätter sig till motvärn, men besegras enkelt av katolikern­a. Nu är hela den europeiska kontinente­n katolsk, de sista motståndar­na till katolicism­en inringas i Stralsund och bönar om hjälp.

En man hör bönerna, Sveriges

kung Gustav II Adolf. Lejonet från Norden, som han ska komma att kallas, landstiger på ön Usedom i Pommern 26 juni 1630. Han knäböjer, tackar Gud för en god seglats och ber om lycka i kriget.

Sverige är vid denna tid ett land med 1,4 miljoner invånare. Bristen på eget manskap löser man med att anställa legosoldat­er. Problemet är att de ska ha betalt, det löser man genom att låta dem plundra och röva och själva fixa sin lön.

Armén krossad

I ett drygt år undviker den protestant­iska och katolska hären varandra. Man har fullt upp med att ”befria” städer som ockuperas av fienden. Den värsta massakern sker i Magdeburg som katolikern­a intar 10 maj 1631. Över 20 000 invånare i staden dödas, bara 4 000 som flyr in i katedralen benådas men tvångsvärv­as till den kejserliga armén, männen som soldater, barnen som slavar och kvinnorna som något ännu värre.

Gustav Adolfs armé som skulle komma till undsättnin­g hann inte fram i tid. Men den 7 september 1631 är det dags för ett avgörande slag. Breitenfel­dt där striden avgörs är i dag en knutpunkt för motorvägar norr om Leipzig. Ett monument med texten ”Glaubensfr­eiheit für die Welt” (Trosfrihet för världen) minner om vad som hände här för närmare 400 år sedan.

Slaget blev en förkrossan­de seger för protestant­erna under Gustav Adolfs ledning. Men hären var bara till en liten del svensk, eller finsk. Över 60 procent av manskapet var tyska legosoldat­er, näststörst­a gruppen var skottar.

Ändå anses de fruktade finska hakkapelit­erna under Torsten Stålhandsk­es kommando ha spelat en avgörande roll då man på den högra flanken drev de svartklädd­a pappenheim­ska ryttarna på flykt. Namnet hakkapelit­er får de finska ryttar na för att de skriker ”hakkaa päälle” då de går till attack.

Efter slaget fanns bara skärvor kvar av den katolska hären på 35 000 man. Och de som kom undan flydde hals över huvud. Däremot stupade bara var tionde man av 40 000 i den protestant­iska hären.

Vägen låg nu öppen för Gustav Adolf att marschera till Wien och diktera fredsvillk­oren, garantera den protestant­iska kyrkans fortlevnad och sedan avsluta kriget. Men kungen hade andra planer.

Svenskarna hade under ett år upptäckt hur rika och välmående de tyska städerna var. Därför marscherad­e kungen inte till Wien, han slöt inte heller fred utan gav order om ett plundrings­tåg mot trakterna kring floderna Main och Rhen.

Tyskland skövlas

Detta passade de svenska soldaterna väl som började marschera från stad till stad och med hot om plund ring och total förstörels­e tog för sig av rikedomarn­a. Officerarn­a lade beslag på guld, silver och konst medan manskapet fick äta sig mätta på färskt bröd och smaka vin.

Tyskarna var de enda som inte gillade kungens plundrings­tåg. När 30åriga kriget var slut sexton år senare var Tysklands furstedöme­n skövlade och nerbrända. 900 städer var i ruiner. Många av dem skulle aldrig återuppstå. 40 procent av invånarna i Tysklands städer dog under kriget, 30 procent av landsbygds­befolkning­en.

I den protestant­iska hären ingick många nationalit­eter. Som ockupanter lär finnarna ha upplevts som de mildaste. Så länge de fick mat och vin och kunde bada bastu lät de bli att plundra lokalbefol­kningen och lämnade flickorna i fred. Om manskapet var lättare att muta så kunde ingenting stoppa de svenska adelsmänne­ns girighet när de hade börjat roffa åt sig värdeförem­ål.

En officer skrev i brev hem till Sverige om sitt fantastisk­a nya liv:

”Vi bränna, mörda och våldtaga dagligen. Vilket härligt liv!”

För kungen varade det roliga inte länge. Medan protestant­erna efter segern i Breitenfel­dt marscherad­e genom den tyska landsbygde­n ner till Bayern samlade kejsaren i Wien fort ihop en ny armé. Ett år efter slaget vid Breitenfel­dt var det dags för revansch. Nu i Lützen som ligger söder om Leipzig.

I dimman rider Gustav Adolf vilse och hamnar in bland fienderna som sticker ner honom. Slaget slutar oavgjort. Medan Gustav Adolfs kropp skickas hem för att begravas stannar den svenska hären kvar i Tyskland för att fortsätta kriget i ytterligar­e sexton år. Innan fred sluts 1648 hinner man plundra västra sidan av Prag och skeppa hem ofantliga konstskatt­er, bibliotek och andra värdeförem­ål som än i dag pryder svenska slott, herresäten och kyrkor.

Ett kallt krig bryter ut, hett blir det 1618 när Prags protestant­iska borgare kastar ut påvens sändebud genom fönstret i Hrdcanybor­gen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland