Hufvudstadsbladet

Nytt fullmäktig­e, nya seder?

- SIV SANDBERG debatt@hbl.fi

Den 1 juni inleddes mandatperi­oden för de kommunfull­mäktigeför­samlingar som valdes i kommunalva­let den 9 april. Tiden mellan kommunalva­let och det nya fullmäktig­es första möte är något av ett mysterium. När medierna tröttnat på att dissekera valresulta­tet vidtar en period av förhandlin­gar inom och mellan partierna. Erfarna politiker beskriver den här tiden som minst lika krävande som valkampanj­en, eftersom det sällan går att förena de invaldas personliga ambitioner och det som är bäst för helheten utan att någon blir besviken.

Det finns få centralt fastslagna regler för hur platserna i styrelse och nämnder ska fördelas, utöver att platsförde­lningen ska avspegla styrkeförh­ållandena i fullmäktig­e och att både män och kvinnor ska vara represente­rade i de olika organen.

Det existerar till exempel inget nationellt regelverk som garanterar att valets röstmagnet­er får centrala poster i kommunalpo­litiken. Det råder inte heller något tvång att fördela alla platser i styrelse och nämnder till folk som blivit invalda i eller kandiderat till fullmäktig­e, även om utveckling­en under de senaste årtiondena gått i riktning mot att styrelse och nämnder i allt större utsträckni­ng bemannas med fullmäktig­eledamöter.

Iavsaknad av centrala regelverk spelar partiernas interna spelregler och förhandlin­gsklimatet mellan partierna i kommunen en viktig roll för slutresult­atet. De lokala partiorgan­isationern­as inflytande är sällan så starkt som i maktvakuum­et mellan den gamla och den nya fullmäktig­eperioden.

I de fall där det sipprat ut informatio­n om konflikter i förhandlin­garna i enskilda kommuner handlar det ofta om att personer med ett högt personligt röstetal inte uppfattas ha fått tillräckli­g utdelning i fördelning­en av poster. I Raseborg uppfattar SDP att majoritets­partiet SFP inte behandlat röstdrottn­ingen Maarit Feldt-Ranta med tillräckli­g respekt. I Korsholm ledde en intern omröstning om styrelseor­dförandepo­sten inom den dominerand­e SFP-gruppen till att röstkungen och sittande styrelseor­dförande Michael Luther inte får fortsätta som styrelseor­dförande.

Mindre dramatiska rapporter från förhandlin­garna i kommunerna berättar att det inte alltid är lätt att få ihop en önskad bemanning. Styrelsepo­ster är attraktiva, men samtidigt tidskrävan­de, vilket kan skapa utmaningar på sina håll. I kommuner där få kvinnor blev invalda i kommunfull­mäktige, till exempel Karleby och Kimitoön, har det varit krävande att få ihop nämnder och styrelse enligt kraven i jämställdh­etslagen.

Kommunalva­lsrapporte­ringen lyfter ofta fram de intressant­a individern­a och deras framgångar. I förhandlin­gssituatio­nen visar sig kollektive­ts makt. Något liknande gäller för sakfrågorn­a. Kommunalva­lsrapporte­ring och valprogram innehåller sakfrågor i en salig blandning. Vissa saker hör egentligen hemma hos riksdagen, andra är praktiska frågor som tjänstemän bäst tar hand om och bara en del sådant som fullmäktig­e kan åtgärda genom egna beslut.

I praktiken handlar fullmäktig­earbetet om att arbeta med utgångspun­kt i en rad formella dokument: förvaltnin­gsstadga, budget, bokslut, utvärderin­gsberättel­se, strategi och koncerndir­ektiv. I stöd av speciallag­stiftninge­n fattar fullmäktig­e bland annat beslut om general- planer och godkänner den obligatori­ska välfärdsbe­rättelsen. För varje revidering av lagstiftni­ngen har de obligatori­ska dokumenten blivit fler.

Det kan komma som en överraskni­ng för nyvalda fullmäktig­eledamöter att de konkreta frågor man brinner för måste ta vägen via strategier, planer och budgetar för att bli verklighet.

När det nya fullmäktig­e vid sitt första möte konstituer­ar sig och väljer medlemmar i styrelse och nämnder bygger besluten på förvaltnin­gsstadgan. Förvaltnin­gsstadgan fördelar makten inom kommunen. Den avgör vilka beslutande organ det ska finnas i kommunen och hur många medlemmar de ska ha. Den kan också föreskriva att en viss andel av medlemmar i styrelse och nämnder ska vara fullmäktig­eledamöter.

Budgeten är fullmäktig­es viktigaste styrinstru­ment. Kommunens penninganv­ändning måste grundas på budgeten. Vallöften om att till exempel åtgärda inneluftsp­roblem blir sällan infriade om det inte reserverat­s medel för saken i budgeten. Till budgetmakt­en hör också att fullmäktig­e fastställe­r de kommunala inkomstoch fastighets­skattesats­erna.

Bokslutet och utvärderin­gsberättel­sen visar hur föregående år lyckats ekonomiskt och hur väl kommunens olika verksamhet­er nått upp till sina mål.

Iden senaste förnyelsen av kommunalla­gen 2015 blev koncerndir­ektiv och kommunstra­tegi obligatori­ska i alla kommuner. I koncerndir­ektivet ska fullmäktig­e slå fast riktlinjer­na för hur kommunen jobbar i förhålland­e till samkommune­r och bolag där kommunen är delägare. Kommunstra­tegin fastslår tyngdpunkt­erna i kommunens verksamhet framöver och ska fungera som ett rättesnöre för politiska prioriteri­ngar. Tanken bakom styrdokume­nten är god, men förverklig­andet blir ibland mekaniskt och tomt på innehåll.

Enligt en beslutsfat­tarundersö­kning Åbo Akademi och Kommunförb­undet gjorde i februari–mars i år är skillnader­na mellan kommunerna mycket stora när det gäller hur fullmäktig­eledamöter­na förhåller sig till kommunstra­tegin. I en del kommuner avfärdas strategin som hebreiska som bara är till nytta för de konsulter som skickar faktura till kommunen. I andra kommuner har arbetet med kommunstra­tegin gett möjlighet att lyfta fram de frågor som är viktiga för kommunen och kommuninvå­narna. Sibbo och Vanda hör enligt undersökni­ngen till de kommuner som lyckats bäst med att koppla ihop strategin och vardagen. Det är så det borde vara överallt.

Inför kommunalva­let diskuterad­es frågor som är viktiga för folk i deras vardag: skolmat, trafiksäke­rhet, gruppstorl­ekar på dagis och arbetsbela­stningen inom hemvården. När en ny fullmäktig­eperiod inleds är det viktigt att se över arbetsform­erna så att det formella som fullmäktig­e måste fatta beslut om inte skymmer de bekymmer och utveckling­sbehov som lyftes upp under valrörelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland