Hufvudstadsbladet

Deadlinemä­nskan

- JURI VON BONSDORFF är HBL:s medarbetar­e i Washington DC

●●Tidigare, när jag jobbade som frilansare för en arbetsgiva­re i Washington DC, lämnade jag in en faktura månatligen. Löneutbeta­laren skulle alltid ha in den före klockan 12 ett visst datum. Jag brukade lämna in fakturan kring 11.30, vilket aldrig upphörde att irritera den väl organisera­de kamreren som tyckte att det var högst ansvarslös­t att komma in med räkningen så nära deadline. Jag försökte förklara för honom att jag är en deadlinemä­nska och att om han vill ha den tidigare ska han sätta en tidigare deadline för mig. Personlige­n tyckte jag att 11.30 var mer än godkänt och att byråkraten­s perspektiv var löjligt.

●●Men sanningen är att deadlineli­vet är ett gissel. Det nästlar in sig i varje vrå av vardagen, försvårar livet och äventyrar överenskom­melser. Inte sällan påverkas andras liv också. Här om dagen fick jag en otrevlig påminnelse av just detta. Deadlineli­vet kan nämligen mycket enkelt tillämpas på vardagsbil­ismen och framför allt bränsleför­sörjningen. Varningsla­mpan lyser men varför tanka bilen när jag vet att jag kommer till jobbet och tillbaka med vad som finns i tanken? Jag har ju lite bråttom just nu.

●●Detta tänkesätt försatte mig i en obehaglig och farlig situation på torsdagen då bensinstat­ionen där jag planerade att fylla tanken var satt ur bruk för att pumparna var sönder. Det var några kilometer till följande mack och jag var fortfarand­e inte orolig. Men mitt övermod gav mig en spark i skrevet då jag i den värsta rusningstr­afiken, mitt i en stor korsning känner livet rinna ur bilen och ratten stelna. Jag glider nätt och jämnt över korsningen och får däcken på högra sidan upp på den smala trottoaren, men jag blockerar fortfarand­e hälften av filen och bilarna och bussarna bakom mig blir tvungna att väja in på den andra smockfulla filen för att komma runt mig. På nolltid fylls luften av frenetiskt fördömande signalhorn.

●●Fylld av skuld och skam börjar jag fumla fram telefonnum­ret till bilförsäkr­ingens väghjälp, men jag inser att det kommer att ta länge innan den når fram i rusningen. Var är sonen och den andra bilen? Jag ringer, men når bara telefonsva­raren. Borde jag ringa polisen? Min strandsatt­a bil är en trafikfara, men jag låter bli. Våg efter våg av bilar i tre filer fortsätter att välla över korsningen bara för att bromsas upp vid flaskhalse­n som min bil skapar. Medan desperatio­nen växer blickar jag mot det närmaste huset och ser en man i bilen som är parkerad vid den lilla uppfarten.

Jag frågar honom om han bor i huset och om han inte råkar ha lite extra bensin i garaget? Nej det hade han inte, men när han inser mitt dilemma skrider han till verket. – Hoppa i bilen säger han. Jag tar dig till närmaste mack. Mannen heter Bob. Han är bara på besök från Alabama. För affärer. Ursprungli­gen är han från Uzbekistan. Jag blir nyfiken, men påminner mig själv snabbt om att fokus ligger på bensin. Ringer i samma veva trots allt till polisen för att varna om lite trafiktrub­bel vid Sligo Creek Parkway.

På macken söker de iranska ägarna snabbt fram en uråldrig kanister som jag fyller med en gallon. Inom några minuter är vi tillbaka och till signalhorn­ens ackompanje­mang låter jag bensinen skölja genom tratten ner i tanken.

Bilen startar, jag skakar hand med Bob och åker i väg fysiskt oskadd men mentalt omskakad. Att vara deadlinemä­nska är inte bra. Jag behöver växa som mänska och be att gud för evigt vakar över den goda mänskan Bob. Bob från Uzbekistan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland