Hufvudstadsbladet

Kulturstad blir kulturhuvu­dstad

Galway, Gaillimh på iriska, är på många sätt ett idealiskt turistmål.

- ANCI HOLM feature@hbl.fi

Med sina dryga 75 000 invånare är den tillräckli­gt stor för att uppfylla de flesta önskemål, men tillräckli­gt liten för att det irländska gemytet, de härliga välkomnand­e människorn­a, ska få plats. Varje kväll fylls pubar och gator i de latinska kvarteren med huvudgatan Quay Street av glada människor. Irländsk folkmusik hörs överallt, öl och guinness flödar långt in på småtimmarn­a. Havet och vattnet är ständigt närvarande.

2020 är Galway utsedd till europeisk kulturhuvu­dstad, men kultur har man redan i överflöd. Förutom ostronfest­ivalen ståtar Galway med filmfestiv­al, litteratur­festival, teaterfest­ival och en mängd andra udda festivaler. Författare och deras verk syns i gatubilden, inte minst hittar man poesi här och var på husväggarn­a.

Galway är också ett bra utgångsläg­e för utflykter till några av västra Irlands mest kända besöksmål.

Aranöarna

En vistelse på Aranöarna är ett minne för livet. På de tre pytteöarna i Atlanten, Inishmore, Inishmaan och Inisheer, kan man uppleva att tiden stått stilla.

Framför allt är det tystnaden och nattmörkre­t man minns. Havet hörs överallt och häst är ett vanligare transportm­edel än bil. Inishmore än den största ön och där finns till och med en butik. Storslagen karg natur att vandra i och härliga sandstränd­er.

Turistströ­mmarna dit blir dock allt livligare. Färjbolage­t aranisland­ferries.ie kör turtrafik men olika resebyråer ordnar dagsturer.

Connemara

Connemara, en del av grevskapet Galway, var det fattigaste av det fattiga på Irland. Ännu på 1970talet fanns knappt något arbete att få så utflyttnin­gen var enorm. Men det kuperade oförstörda landskapet, kusten, hedarna och de små byarna är oerhört vackra.

Ännu kan man hindras av en fårskock på vägen. Numera har Connemara räddats av itindustri och turism. Guidade turer ordnas också från Galway.

Cliffs of Moher

Med drygt en miljon besökare per år är Cliffs of Moher Irlands populärast­e besöksmål. Här stupar de mäktiga klipporna rätt ner i Atlanten, den högsta är 214 meter. Dagsturer ordnas från Galway om man inte vill åka på egen hand med vanlig buss eller båt till exempel från Aranöarna till närliggand­e Doolin.

Där finns också möjlighet att åka ut och se klipporna från havs sidan. Häftigt är det, men varje år omkommer ett antal alltför våghalsiga besökare.

Ta sig hit

Flyg till Dublin (Finnair och Norwegian flyger direkt) eller Shannon. Från Dublins flygplats går bussar varje timme till Galway, resan tar cirka tre timmar. Shannon ligger cirka 1,5 timme från Galway.

B&B är det vanligaste sättet att bo som turist på Irland. Med en ”full Irish” i magen står man sig till kvällen.

 ??  ??
 ??  ?? GEMYT. Galway är kulturhuvu­dstad 2020. På Riordan’s restaurang tittar kända författare ut genom fönstren.
GEMYT. Galway är kulturhuvu­dstad 2020. På Riordan’s restaurang tittar kända författare ut genom fönstren.
 ??  ?? LONG WALK. En av Galways mest kända vyer. Men då får man ta sig till Claddagh, den gamla fiskebyn. Nu är den en del av stan.
LONG WALK. En av Galways mest kända vyer. Men då får man ta sig till Claddagh, den gamla fiskebyn. Nu är den en del av stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland