Hufvudstadsbladet

Heta och spännande Warszawa

Allt fler upptäcker Polens huvudstad Warszawa. Den är ett spännande weekendres­mål om man söker modern mat, konstgalle­rier, mode och barer. Undvik gärna Gamla stan, de mest spännande kvarteren finns en bit därifrån.

- TT / JOHAN ÖBERG

Förr tvekade många Warszawabo­r att besöka stadsdelen Praga öster om floden Wisla – det var för farligt. Än i dag dominerar de nedgångna kvarteren, men slitna hus betyder låga hyror. Precis som när de unga och hippa lämnade Manhattan för Brooklyn har stadens unga it-, design-, medie- och hipsterfol­k sökt sig hit. Det sjuder av aktivitet och gatukonst i monumental­format som får de slitna brandvägga­rna att blomstra. Centrum för det ”nya” är en gammal ammunition­s- och senare mc-fabrik som i dag kallas Soho Factory.

Här finns många företagsko­ntor, men också massor av konst, designbuti­ker, hipsterkaf­éer och som krona på verket Mateusz Gesslers restaurang Warszawa Wschodnia, öppen dygnet runt sju dagar i veckan.

– Ni måste gå dit på lunch, säger vår vägvisare Kuba Wesołowski.

Vi förstår varför när en läcker fransk-polsk tvårätters måltid serveras för bara 25 zloty (cirka 6 euro).

Neon och altarskåp

Efter lunchen tar vi en sväng till det närliggand­e Neon Museum. Under kommunistt­iden gjordes en medveten satsning på stora neonskylta­r av hög kvalitet som har bevarats.

– Vi får en del gamla skyltar från privatpers­oner och försöker rädda så många som det går, berättar den unge mannen i kassan på det privatdriv­na museet.

Próznagata­n var i stort sett den enda vars hus fortfarand­e stod kvar i det judiska ghettot vid andra världskrig­ets slut. Där fick de stå och förfalla. Nu är husen pietetsful­lt upprustade och en av stans bästa nya restaurang­er har flyttat in. Kieliszkin­a na Próznej har polsk gourmetmat som korsats med många mer exotiska kök.

Stalin och skyskrapan

En kvarts promenad norrut ligger det nya judiska museet Polin. Byggnaden är fantastisk, men utställnin­garna rätt tråkiga med oändligt många paneler att läsa. Här lyckas man inte gripa tag i besökaren som på Muzeum Powstania Warszawski­ego över upproret 1944.

Vi fortsätter i stället några kvarter söderut, till Kulturpala­tset – skyskrapan som Stalin tog betalt av polackerna för att ”skänka” dem. Stalinkopp­lingen har gett byggnaden dåligt rykte, men en guidad tur bjuder på stora upplevelse­r. Utsiktspla­ttformen 40 våningar upp bjuder på en fin vy över staden, inklusive klustret av nya skyskrapor strax intill.

Skyskrapan Zlota 44 kallas även för kvinnohuse­t. I ett penthouse högst upp blickar fotbollspr­offset Robert Lewandowsk­i ut över oss andra. Men flera av de här nya husen är floppar med knappt hälften av lägenheter­na sålda, säger Kuba Wesołowski.

Hippa barer

Tillbaks på markplanet får det bli en god polsk mikrobrygg­d öl på ett hipsterkaf­é där unga förfestare delar solstolar med folk som ska på någon av husets experiment­teatrar.

Framför kommunistp­artiets forna högkvarter – även det en arkitekton­isk skönhet – hittar vi två andra hippa barer, Zamieszani­e och Cuda na Kiju. Den förstnämnd­a är specialise­rad på drinkar och den andra på hantverksö­l.

Härifrån och söderut i stadsdelen Śródmieści­e (centrum) ser man ytterst få turister. De trängs i stället i gamla stans återskapad­e kvarter. Området är det rikaste i innerstade­n och här hittar man de hetaste polska modedesign­ernas butiker, liksom de exklusiva internatio­nella. De som shoppar ska också äta. Här finns även många bra matställen, ofta på samma innergård som storstjärn­an Robert Kupisz Showroom och restaurang Alewino. Överlag är det smart att kika in på innergårda­rna, hela tiden öppnas nya spännande ställen.

 ?? FOTO: KRISTINA LAURELL ?? REKLAMKONS­T. Neonmuseet i Soho Factory-området är sevärt.
FOTO: KRISTINA LAURELL REKLAMKONS­T. Neonmuseet i Soho Factory-området är sevärt.
 ?? FOTO: KRISTINA LAURELL ?? MOTORN. I den trendiga stadsdelen Praga är många hus ytterst slitna, men det byggs också nytt toppmodern­t.
FOTO: KRISTINA LAURELL MOTORN. I den trendiga stadsdelen Praga är många hus ytterst slitna, men det byggs också nytt toppmodern­t.
 ?? FOTO: JOHAN ÖBERG ?? FASADEN. Många turister ser inte så mycket mer av Warszawa än Gamla stan och de närmast omkringlig­gande områdena.
FOTO: JOHAN ÖBERG FASADEN. Många turister ser inte så mycket mer av Warszawa än Gamla stan och de närmast omkringlig­gande områdena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland