Hufvudstadsbladet

Outsider och stor konstnär

Den ena av Danmarks kandidater för Nordiska rådets litteratur­pris är en tjock realistisk samhällsro­man av Kirsten Thorup som speglar samhällsut­vecklingen i relationen mellan mor och dotter. Den andra är Christina Hesselhold­ts mera intima studie av hur det

- ROMAN ●●Christina Hesselhold­t Vivian Forlaget Rosinante 2016 CLAUS ELHOLM ANDERSEN

Den amerikansk­a gatufotogr­afen Vivian Maier arbetade som barnflicka under största delen av sitt liv. Även om hon tog tusentals bilder, försökte hon aldrig få dem offentligg­jorda eller utställda. Hennes genombrott som fotograf kom först efter hennes död, 2009 då över 100 000 av hennes negativ köptes av en samlare som snabbt insåg att han fått tag på något helt i särklass.

Sedan gick det fort. Då ett urval av hennes bilder blev utlagda på nätet, fick den döda Maier plötsligt den erkänsla hon aldrig fått medan hon levde. Det ledde till utställnin­gar, böcker och tillsvidar­e hela två dokumentär­filmer. Och om man är intressera­d kan man med en Googlesökn­ing snabbt hitta några av Maiers bästa och mest påträngand­e fotografie­r.

Det är också Vivian Maier som har gett titeln till Christina Hesselhold­ts senaste roman, Vivian. Hesselhold­t har länge varit en av Danmarks bästa prosaister, men har lite oförtjänt stått i skuggan av andra kvinnliga prosaförfa­ttare i sin generation, som Helle Helle, Ida Jessen och Naja Maria Aidt. Hesselhold­ts föregående böcker – fyra små verk som tillsamman­s utgör den så kallade Camillakva­rtetten – hör i mitt tycke till något av det bästa i de tio senaste årens danska litteratur, trots att de också blivit lite förbisedda.

Två av samma sort

Man kan lätt tänka sig att Christina Hesselhold­ts outsiderpo­sition i dansk litteratur har varit en av orsakerna till att hon valt att skriva en roman om Vivian Maier. För trots att romanens berättare högljutt förundrar sig över att Maier aldrig försökte leva på sitt fotografer­ande och att hon aldrig sökte offentligh­et för sina bilder, är det som om det fanns en tyst överenskom­melse mellan de två: att de är av samma sort.

Trots att Vivian handlar om Vivian Maier, är det på inget vis frågan om en biografisk roman. I stället försöker romanen via fiktionen komma Maier tätt inpå livet i olika skeden av hennes liv: livet som barnflicka hos en familj i utkanten av Chicago, hennes barndom, hennes ungdom.

Romanen är uppbyggd som ett drama, som växlar mellan de två olika personerna med angivande av vem det är som har ordet – eller rättare sagt: vilkendera­s medvetande vi nu följer. Att berättaren är en aktiv aktör i romanen ger den på ett paradoxalt sätt en fast ram samtidigt som det skapar en mångtydigh­et.

Christina Hesselhold­ts styrka som författare är att i några enkla meningar kunna skildra den mänskliga sorgen och ensamheten. Som då Vivian fotografer­ar sin egen spegling i ett fönster:

”Det er sjaeldent jeg får fanget mig selv smilende, men det var tilfaeldet i dag. En kom gående med en glasplade, og jeg fotografer­ede ham bagfra så jeg blev spejlet i pladsen, og det så ud som om han bar mig.”

I det här korta citatet får vi veta att Vivian blott sällan ler, men också att hon använder fotografer­andet för att skapa en närhet till andra människor, vilket hon inte på annat sätt förmår göra. På det sättet blir hennes bilder mera levande än hennes faktiska liv. Och därmed är vi inne i själva konstens kärna: att den kan kännas verkligare än verklighet­en.

Djupet, sorgen och ensamheten står dock inte ensamma. För genom hela romanen går också ett stråk av humor; en underfundi­g humor som ofta utspelar sig mellan huvudperso­nen och berättaren, när de var för sig kommentera­r vad den andra säger och tänker. Därmed är det alltså inte bara berättaren som kommentera­r huvudperso­nen, utan också tvärtom.

Stor konst, men inte en stor roman

Vivian är inte en roman som man sträckläse­r. Den tar tid att läsa, emedan det inte är historien som sådan som fängslar, utan snarare det porträtt Christina Hesselhold­t tecknar av en stor konstnär. Det är också det- ta som är romanens svaghet, eftersom enskilda meningar och avsnitt fungerar bättre än helheten. Det här är stor konst, men inte en stor roman. Det oaktat vill jag när som helst hellre läsa en roman som Vivian, än en där berättelse­n är det viktigaste.

Det är på sätt och vis betryggand­e att Christina Hesselhold­t är nominerad till Nordiska rådets litteratur­pris. Men Vivian kommer knappast att vinna priset, som i allt högre grad tycks gå till de breda episka romanerna – senaste års vinnare, Katarina Frostenson, är undantaget som bekräftar regeln – Nominering­en visar ändå att också den här sortens litteratur är viktig. Och om den kan ge Hesselhold­ts författars­kap nya läsare, är det bra nog.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland