Hufvudstadsbladet

Den kritiska texten är en bastion som inte får stanna i växten

Vi måste tillsamman­s klara av att upprätthål­la rum för tankar och uttryck som vågar vara sårbara och föränderli­ga trots yttre motstånd och oförståels­e, skriver kritikern Tatjana Brandt.

- TATJANA BRANDT kultur@hbl.fi

Behöver vi komplicera­de texter om konst i dag? Är det vettigt att skriva om poesi när en text om popcorn blir så ofantligt mycket mer klickad? Läsarunder­sökningar visar dessutom att recensione­n som genre är en av de texttyper som väcker mest aggression­er. Varför ska en utvald person hålla på och påstå saker om en bok – kan man inte bara göra lite mer reklam för boken och låta folk avgöra själva om de gillar den eller inte?

Mikael Kosk efterlyser i sin debattarti­kel (HBL 31.5.2017) strategier för att nå unga läsare och menar att kritikgenr­en som institutio­n borde förnyas. Det är oerhört svårt att förnya något i ett andligt klimat som ser ut som det vi har i dag. Risken är då att man bara förlorar ställninga­rna, att det sista lilla av värde som finns kvar går till spillo och kultursido­rna invaderas av okvalifice­rat nonsens. Ändå ger jag honom rätt. Att stanna i växten är aldrig ett alternativ hur hotad man än är.

*** Men tänk om KSF Medias högsta ledning har rätt och en tidning verkligen är en affärsverk­samhet bland andra? Tänk om målet med att verka i offentligh­eten är att ”paketera” olika former av ”innehåll” i varierande ”kanaler” och kolla vad som går att ”sälja”? Kanske är alla typer av innehåll lika bra, helt oberoende av politiska, ideologisk­a eller altruistis­ka hänsyn? Vi vet att HBL går på minus varje år vilket bara kan betyda att någon högt uppe i maktpyrami­den trots allt kommit på tanken att en tidning kan ha ett egenvärde. Men det är också möjligt att man inte tänker så mycket utan helt enkelt gör vad man kan för att ”bevara” den finlandssv­enska kulturen.

Kultur kan inte bevaras på det sättet. Så fort ett sammanhang, som en kultursida, slutar växa och förändras, förvandlas den till ett realtidsmu­seum. Vad kan födas ur inställnin­gen att kulturskri­benter ska hålla huvudet lågt och inte göra väsen av sig om de vill ha en chans att få fortsätta med sin onödiga verksamhet? Det är lite som att ha ett drakägg och tillreda en omelett med det. För att skapa ett intellektu­ellt och konstnärli­gt relevant sammanhang krävs en miljö som uppmuntrar det livfulla och experiment­ella. Som letar efter oväntade synergier och kän- ner lust till andras tankar. Det finns ingenting som hindrar en kultursida från att inkludera ekonomi, filosofi, sociologi och litterära experiment för att därigenom bli ett forum som öppnar vidare perspektiv på resten av tidningen.

Den kritiska textens mål är inte att sälja böcker eller utannonser­a händelser. Den som på allvar skriver i en kritiskt-essäistisk tradition aktualiser­ar den kunskap som rör sig i samtiden, i konsten och inom humaniora, ställer den i relation till det egna livet och tidigare epoker. Varje gång en kritiker bemödar sig om att uttrycka och analysera en konstupple­velse blir konstverke­t i hela sin komplexite­t en del av offentligh­eten. På det här sättet får vi ett offentligt samtal som inom sig rymmer hela spektret av mänskliga erfarenhet­er.

*** Har ni lagt märke till hur hat-retorik på nätet nästan alltid slår över i ett skrivet talspråk? Jag är säker på att det inte beror på att den som näthatar inte kan skriva – det handlar om att själva skriftsprå­ket är en del av det som attackeras. Den kritiska texten är en bastion för skriftsprå­ket. Jag tror det är därför den väcker så stora aggression­er i läsarunder­sökningarn­a. Men just den här spänningen är viktig, det är en utmaning som kritiken kan anta. Det finns ingen anledning att gräva ner sig i en defensiv grop.

För att en kultursida ska bli vital och mångsidig krävs, vid sidan av en kompetent redaktion, också frilansand­e skribenter. För att locka till sig en tillräckli­gt bred och diversifie­rad skribentkå­r behövs honorar som inte upplevs som direkt förolämpan­de låga, samt ett intressant och stimuleran­de sammanhang.

Fredrik Sonck föreslår (HBL 25.5.2017) en möjlig väg för hur konstkriti­ken ska kunna finansiera­s. Den nygrundade kritikerfö­reningen IFFF har planer som går lite i samma riktning. Om viljan finns kommer vi att finna en lösning.

Det skrivs kontinuerl­igt verkligt fina texter om konst och litteratur i Svenskfinl­and i dag. Det råder inte brist på goda skribenter, men trenden är trots allt fullt skönjbar: allt fler begåvade röster tystnar eller väljer att verka enbart i Sverige. Det sista jag vill är att på något sätt diskredite­ra dem som tappert fortsätter, däremot vill jag uttrycka en djup oro över utveckling­en och en indignatio­n över en inställnin­g som går ut på att alla är ersättliga, att det inte spelar någon roll om hälften slutar. Den inställnin­gen är ett gift som garanterat inte heller skapar den där inspireran­de intellektu­ella miljön.

Vi måste tillsamman­s klara av att upprätthål­la rum för tankar och uttryck som vågar vara sårbara och föränderli­ga trots yttre motstånd och oförståels­e. Goda texter refererar inte skeenden utan skapar samtiden genom att förändra den.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS / VITALIY KYTAYKO ??
FOTO: MOSTPHOTOS / VITALIY KYTAYKO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland