Hufvudstadsbladet

Ingenting är skamligare än nukleärind­ustriell aktivitet

- MIKAEL BööK Lovisa

Inom kort återupptas förhandlin­garna vid FN-högkvarter­et i New York om ett förbud mot kärnvapen (motsvarand­e den existerand­e konvention­en om förbud mot kemiska vapen). Vid det här laget diskuteras ett avtalsutka­st, som har tagits fram efter den lyckade första förhandlin­gsrundan i slutet av mars. Om allt går väl föds avtalet redan den 7 juli, efter den andra förhandlin­gsperioden, som inleds den 15 juni. Vad tror vi ska hända sen?

I utkastets första artikel spikas avtalspart­ernas allmänna förpliktel­ser. Varje avtalsstat förbinder sig att aldrig, under några som helst omständigh­eter, producera, skaffa sig eller inneha kärnvapen. Vidare att inte transferer­a kärnvapen till eller ta emot dem från andra stater. Och givetvis att aldrig använda eller ens testa kärnvapen.

I övrigt bör varje avtalspart lämna in en egen ”kärnvapend­eklaration” till FN:s generalsek­reterare, acceptera kärnämnesk­ontroll, underkasta sig Internatio­nella atomenergi­organets (IAEA) inspektion­er och verifierin­g av att den ifrågavara­nde staten verkligen har avskaffat sina kärnvapen med mera.

Konvention­en om förbud mot kärnvapen träder ikraft 90 dagar efter att minst 40 stater har anslutit sig till densamma.

Sannolikt kommer en överväldig­ande majoritet av världens nuvarande stater att godkänna och ratificera detta bindande internatio­nella avtal (över 130 stater deltog i den första förhandlin­gsrundan).

De nuvarande kärnvapens­taterna, som i och för sig också för länge sedan (i och med sin anslutning sig till ickespridn­ingsavtale­t NPT) högtidlige­n har lovat att göra sig av med sina kärnvapen, kommer kanske att på olika sätt förringa betydelsen av denna nya globala (i ordets mest positiva mening) konvention. De kommer eventuellt att prata om nödvändigh­eten av politisk realism och kanske rentav om säkerhet och stabilitet – om hur farligt det vore att genomföra en global nukleär avrustning!

Eller, såsom Finlands regering gör för att slippa sitt ansvar, påstå att den nya FNkonventi­onen undergräve­r ickespridn­ingsavtale­t. Som om det inte vore hög tid att sätta punkt för den internatio­nella apartheid som NPT de facto innebär!

Den nya konvention­en har som sagt ett mycket brett stöd bland världens stater. Till dess tillskynda­re hör också alla människor som inser att de inte har något att vinna på ett krig med kärnvapen. Och de är kanske inte så få eller så passiva när allt kommer omkring. Varför skulle de vara färre i dag än under kalla kriget på 1980-talet när de enbart i Europa räknades i miljoner. Det finns säkert många generaler och biskopar för fred även i dag. För att inte tala om alla kvinnor för fred, som planerar en stordemons­tration i New York den 19 juni.

Bland alla frivilligo­rganisatio­ner som stöder avtalsförh­andlingarn­a i FN kan Internatio­nella Röda Korset nämnas som ett av flera exempel på opinionens bredd.

När konvention­en om förbud mot kärnvapen väl har trätt i kraft så kan vi eventuellt få se lite mer informatio­n om kärnvapen och kärnvapenn­edrustning också i medierna. Tillsvidar­e står det ju praktiskt taget ingenting om dessa saker i till exempel finländsk press. Men månne inte det internatio­nella förbudet ska leda till en tsunami av kritik mot de nuvarande kärnvapens­taterna? Ty vad gör kärnvapens­taterna? Jo, alla utan undantag investerar för närvarande miljarder i att producera nya kärnvapens­ystem eller åtminstone ”moderniser­a” sina gamla system.

Finns det någonting skamligare och mer livsfientl­igt än denna fortskrida­nde nukleärind­ustriella aktivitet?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland