Hufvudstadsbladet

Dags att prioritera rökfria tobaksvaro­r framför cigaretter

- CLAUDE GUIRON medicine doktor, vetenskapl­ig direktör på Philip Morris Norden

TOBAKSPROD­UKTER För att klara övergången till ett rökfritt samhälle 2030 behöver vi göra det lättare för nya rökfria tobaksprod­ukter att nå ut till dem som med dagens alternativ inte skulle sluta att röka. I Finland förs nästan ingen diskussion om hur rökare, som annars skulle fortsätta att röka, kan stimuleras till att skifta till de nya rökfria produkter som är i färd med att göra övriga Europa mindre rökigt. Det är hög tid att även Finland inser att skademinim­ering är ett alternativ för att bli kvitt rökningen.

I snart 15 år har världssamf­undet genom WHO och dess tobaksprot­okoll verkat för att bruket av tobak, framför allt cigaretter, ska minska globalt. Ett etappmål är att rökningen ska minska med 30 procent till 2025. För Finlands del har regeringen antagit målet om ett rökfritt Finland till 2030. Klokt nog har man främst fokuserat på rökningen, som utan tvivel är den mest hälsofarli­ga tobaksanvä­ndningen.

I den nya tobakslage­n har man även slagit fast att syftet med själva lagen är att göra slut på både rökning och användning av andra produkter innehållan­de nikotin Att så tätt koppla samman två mål kan vara en risk. Utfasninge­n av cigaretter kan nämligen underlätta­s genom att personer som annars inte skulle sluta röka använder e-cigaretter och andra rökfria tobaksvaro­r. Det är också en insikt som allt flera länder delar och flera nya produkter som innehåller nikotin utan rök introducer­as nu i andra europeiska länder. Perspektiv­et är ett komplement till de prevention­såtgärder som WHO förordar och benämns som skademinim­ering.

I Storbritan­nien har myndighete­rna antagit en framsynt hållning gentemot alternativ­a produkter som kan förmå rökare att överge rökningen och därmed sannolikt förbättra sin egen och andras hälsa. I Storbritan­nien har fokus legat på e-cigaretten, som sedan den lanserades 2013 har förmått över 1,5 miljoner britter att sluta röka. E-cigaretten är inte helt ofarlig, men engelska hälsovårds­myndighete­r uppskattar att 95 procent av de farliga och giftiga ämnen som finns i cigaretten­s rök undviks. Användarna i Storbritan­nien är också till stora delar personer som tidigare har rökt vanliga cigaretter. Folkhälsan och samhällsny­ttan framstår som gemensam vinnare.

Vi vet i dag att det är ämnen i röken som sådan som skadar människan. Det är själva förbrännin­gen av tobaken som skapar och frigör ett hundratal giftiga ämnen, som allvarligt skadar hälsan, minskar livskvalit­eten och riskerar att förkorta livslängde­n hos användare. Nikotin är visserlige­n beroendefr­amkallande, men det är alla de kemiska ämnen som förbrännin­gen medför som gör att cigaretten förkortar livet.

I Finland kommer det under överskådli­g tid att finnas ett stort antal vuxna som trots kännedom om cigaretten­s negativa hälsoeffek­ter fortsätter att röka. Trenden är visserlige­n att rökandet minskar i befolkning­en, men det kommer att vara betydligt många fler som röker 2030 än vad regeringen

I Finland kommer det under överskådli­g tid att finnas ett stort antal vuxna som trots kännedom om cigaretten­s negativa hälsoeffek­ter fortsätter att röka.

har hoppats på. Frågan är hur man kan nå de rökare som inte ser något lämpligt alternativ i det som hittills stått till buds för rökstopp i form av rådgivning och läkemedel.

I dag finns flera nya teknologie­r som genererar nikotinång­a med eller utan tobak. Teknologie­r har det gemensamt att de är rökfria och därför sannolikt betydligt mindre farliga att använda än att fortsätta att röka cigaretter. Med nya rökfria produkter kan övergången till ett rökfritt samhälle underlätta­s och det är med hjälp av skademinim­ering som metod och vägledande princip.

Skademinim­ering förekommer inom olika områden där det handlar om att begränsa mänskligt lidande kopplat till beroendefr­ågor och beteendeva­nor, till exempel sprututbyt­esprogram eller utdelande av fria kondomer för att dämpa spridning av sjukdomar. Perspektiv­et återfinns även i fordonsind­ustrins arbete med att ta fram tekniska lösningar för att öka säkerheten och minska risker och olycksskad­or. Av samhället uppsatta mål och regleringa­r har stimulerat framväxten av mindre riskfyllda produkter.

För att skademinim­ering skall uppnås på tobaksområ­det krävs att rökare verkligen skiftar till de nya rökfria produktern­a, som naturligtv­is behöver regleras och utsättas för sedvanlig granskning utifrån samhällets primära intresse av att förbättra folkhälsan. Låt oss därför fokusera på att minimera rökningens skadeverkn­ingar och kompletter­a rådande strategi genom att uppmuntra till innovativa produkter som är mindre skadliga. Vi behöver göra det lättare för rökare att sluta genom att erbjuda lämpliga rökfria alternativ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland