Hufvudstadsbladet

Väninneska­pets oländiga topografi

Ulrika Nielsen och Lina Hagelbäck samarbetar i en lyriksamli­ng som är ett slags väninnelab­oratorium. Samlingen har lite av experiment­karaktär och formmässig­t blir det tidvis något spretigt, men utan experiment bryts ingen ny litterär mark.

- ●●Lina Hagelbäck & Ulrika Nielsen Ömhetsmark­er. Dikter Schildts & Söderström­s 2017

■■Visst■går■det■att■dela■på■ett■diktverk.■Österbottn­iska■Ulrika Nielsen■ fick■Svenska■Yles■lyrikpris■2015■för■ det■multimodal­a■diktverket■Undergånge­n,■som■hörde■till■mina■personliga■favoriter■det■året.■Nu■samarbetar■hon■med■svenska■Lina Hagelbäck■i■Ömhetsmark­er,■en■lyriksamli­ng■som■är■ett■slags■väninnelab­oratorium.■Samlingen■har■lite■av■en■experiment­karaktär■och■formmässig­t■ blir■det■tidvis■något■spretigt,■men■utan■experiment■bryts■ingen■ny■litterär■mark.

Ömhetsmark­er består■av■tre■till■ sin■estetik■rätt■olika■delar.■Den■första■ består■av■dialoger■mellan■två■diktjag.■ En■del■av■dialogdikt­erna■är■som■saxade■ur■en■chattkonve­rsation■mellan■ författarn­a■Hagelbäck■och■Nielsen■ som■bestämt■sig■för■att■skriva■en■bok■ tillsamman­s,■där■den■ena■börjar■och■ den■andra■får■i■uppgift■att■fortsätta:■ ”–■Ska■vi■försöka?■/■–■Börja■du,■jag■fyller■i.■/■–■Går■framåt■/■–■genom■vintrig■ /■–■spindelväv”.■

Å■ andra■ sidan■ innehåller■ dialogsvit­en■också■andra■element.■De■ två■samtalande■är■ömsom■diktarkoll­eger,■ömsom■älskande,■ömsom■ väninnor■som■leker■en■nonsenslek■ om■sin■egen■vänskap:■”–■’Prasslar’■är■ ett■älsklingso­rd.■/■–■Som■rispapper■i■ sängen.■/■–■Lövhögar■på■isiga■gator.■/■ –■Det■prasslar■till■vänster.■/■–■Otro?”■ Ordens■tyngd,■textur■och■betydelse■ prövas■ut■i■samtalet.

”Eftersom vi båda två var flera”

Ömhetsmark­er präglas■av■en■hel■del■ nonsenslek■och■nyord,■vilket■också■ märktes■i■ordbruket■i■Hagelbäcks■ prosadebut■Violencia■från■2013.■Liksom■i■Violencia■finns■det■även■här■en■ vass■kant■gömd■bland■de■roliga,■underfundi­ga■uttrycken■och■associatio­nerna.■Bakom■den■friterade■hyenan,■ den■kylskåpska­lla■abborren■och■andra■sammansatt­a■kroppar■som■viner■förbi■finns■frågan■om■vad■språket■och■skrivandet■egentligen■kan■ göra.■Vad■är■att■skriva,■vilka■är■insatserna,■och■vad■kan■gå■förlorat?■Samlingen■ramas■in■av■sitt■motto:■”Stryk■ dig■mot■det■djupaste,■/■mot■det■mest■ obegriplig­a■i■mig.”■Syftet■är■att■dela■ det■obegriplig­a■och■på■så■sätt■göra■ det■begripligt.■Försåvitt■att■det■går.

Ett■diktverk■skrivet■av■två■personer■– hur■fungerar■det■egentligen?■ Bra■tycker■jag,■det■ovanliga■greppet■ kanske■borde■bli■vanligare.■”Eftersom■vi■båda■två■var■flera,■var■det■fullt■ med■folk■redan■där”,■skriver■filosofern­a■Gilles Deleuze och■Félix Guattari■i■inledninge­n■till■den■samskrivna■boken■Tusen■platåer.■Varför■samskriva?■”Inte■för■att■nå■fram■till■den■ punkt■där■man■inte■längre■säger■jag”,■ skriver■Deleuze■och■Guattari,■”utan■ för■att■nå■fram■till■den■punkt■där■det■ inte■längre■spelar■någon■roll■om■man■ säger■jag■eller■inte.”

I■ den■ här■ ambitionen■ liknar■ Deleuze■&■Guattari■poeterna■Nielsen■ &■Hagelbäck.■Också■i■Ömhetsmark­er■ är■det■fullt■av■folk■i■tvåsamhete­n.■En■ drös■författare■och■andra■kreatörer■ dyker■upp■i■samlingen■och■får■skapa■ett■flipperspe­l:■bland■andra■Elfride Jelinek, Marguerite Duras, Sonja Åkesson och■Sylvia Plath utgör■grynnor■som■de■bägge■jagen■och■läsaren■ kan■krocka■med■och■ta■spjärn■emot.

Del■ två■ av■ samlingen■ framstår■ som■ den■ tätaste■ och■ mest■ konsekvent­a.■Den■har■titeln■”tisdag■utan■

fågel eller en vecka utan brev” och följer ett diktjag under en vecka i ett semesterhu­s. En man och några barn flyter in och ut ur bilden, men den som jaget egentligen väntar på är den skrivande väninnan, ”min trasiga rubinvän”. Skrivandet framställs som en sjukdom som väninnorna delar. När hon äntligen kommer är mötet bitterljuv­t och sensuellt. ”Det händer att jag tar i henne, så har det inte / alltid varit. // Efter att hon gått: / en kvardröjan­de doft av hypnos, / äpplen och rök, något vidbränt.” Det är ingen enkel vänskap som gestaltas här.

”Du är min gröna pärlande skuggsida”

Väninnedya­den finns ständigt i förgrunden men de två jagen som dyaden består av genomgår metamorfos­er och inte sällan får relationen en sexuell ton, som i citatet ovan. I Ömhetsmark­er löses gränserna mellan kreativt stöd, kärleksrel­ation och systerskap upp: ”Du är min gröna pärlande skuggsida. // Jag älskar att du rör vid det jag skriver”.

Under min läsning av Ömhetsmark­er tänker jag på en essä av Adrienne Rich från 1980, där hon slår fast att det enda sättet att kullkasta patriarkat­et är att odla det hon kallar ett lesbiskt kontinuum. För Rich betyder det att gränsen mellan sexuella och vänskaplig­a relationer kvinnor emellan bör lösas upp: kvinnor bör söka sig till andra kvinnor för alla sina behov. Samlingens tredje del kan läsas som ett slags dagboksant­eckningar, där ett jag kretsar kring en kvinna och försöker komma henne nära: ”Aldrig glömmer jag hennes snabba inre i mig, / det rörliga motståndet.” Det blir aldrig riktigt klart vilken relation diktsamlin­gens kvinnor har till varandra och det är utmanande – och spännande.

Väninneska­pet i Ömhetsmark­er är en påminnelse om hur lite plats den komplicera­de, svåra kvinnliga vänskapen får i litteratur och populärkul­tur. En avvikare från den normen är naturligtv­is Elena Ferrantes Neapel-serie, där den stormiga vänskapen mellan Lila och Lenù är den röda tråden i bägges liv. Men berättelse­r om kvinnor som kreativa, skapande, likvärdiga sporringpa­rtners är det ont om. Där gör Nielsen och Hagelbäck en stark insats, också estetiskt. Läsaren får en känsla av att det ibland verkligen behövs två för att skriva dikt. ”Du sa: Jag vill skriva en bok med dig. / Jag sa: Jag önskar mig en katt som liknar dig.” Traditione­llt är dikten ensamheten­s modus, men varför skulle den behöva vara det? I vår tid av författarh­ets och -dyrkan är det uppfriskan­de att inte kunna sätta fingret på diktens källa utan att utmanas av ett undanglida­nde, polyfont vi.

Väninneska­pet i Ömhetsmark­er är en påminnelse om hur lite plats den komplicera­de, svåra kvinnliga vänskapen får i litteratur och populärkul­tur.

 ?? FOTO: CATO LEIN ?? OVANLIGT GREPP. Ett diktverk skrivet av två personer – hur fungerar det egentligen? Bra, tycker recensente­n som läst Lina Hagelbäcks och Ulrika Nielsens gemensamma bok; det ovanliga greppet kanske borde bli vanligare.
FOTO: CATO LEIN OVANLIGT GREPP. Ett diktverk skrivet av två personer – hur fungerar det egentligen? Bra, tycker recensente­n som läst Lina Hagelbäcks och Ulrika Nielsens gemensamma bok; det ovanliga greppet kanske borde bli vanligare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland